Universitat de Lleida. Departament de Història
Aquest treball exposa els resultats de la investigació doctoral sobre el paisatge històric de la Vall d’Àger amb l’aplicació de la metodologia de l’Arqueologia del Paisatge. S'han utilitzar diferents mètodes científics per obtenir informació heteogènia: des de la teledetecció (lidar i radar), els documents escrits, la prospecció i l’excavació arqueològica, fins a la anàlisis de l’arquitectura i l’aplicació dels models de l’arqueologia predictiva (least cost path, site catchment analysis, viewshed analysis etc.). Els objectius consisteixen en la clarificació de les dinàmiques dels assentaments rurals en l'Edat Mitjana, des de el segle V fins al XIII, a través de l'anàlisi dels assentaments, de les vies de comunicació, del paisatge agrari i dels sistemes defensius i de l'estructura eclesiàstica. Aquest estudi ha demostrat que l’estructura del paisatge de la Vall d’Àger es genera amb un primer impuls entre els segles V i VII, i posteriorment experimenta un profund canvi a partir de finals del segle X.
Este trabajo trata de analizar el paisaje histórico del Valle de Àger (España) a través de múltiples fuentes, como las fuentes escritas, la teledetección, las fuentes arqueológicas, las arquitecturas históricas y los análisis del parcelario agrario, de la viabilidad y de la toponímica. El objetivo principal es el de analizar la periodización del asentamiento medieval de forma general y detallada a través del estudio del paisaje fortificado y del paisaje sagrado en una ventana cronológica que va desde el siglo 5 hasta el siglo 13. También se analizaron los elementos principales de las arquitecturas históricas disponibles mediante los métodos de la arqueología de la arquitectura. Otra aplicación metodológica fue la de la Archéogéographie Francesca a través de la cual es posible estudiar las estructuras del parcelario agrario y de la viabilidad. Todos los datos han sido sintetizados para obtener el cuadro general del asentamiento medieval en el valle.
This work deals with the analysis of the Ager Valley historic landscape through the methodologies of Landscape Archaeology. It uses several multidisciplinary sources as written documents, remote sensing images (mainly lidar and radar), parcels analysis, archaeological prospections and archaeological excavations. The main target has been obtaining the periodisation of the medieval settlement in the valley from the 5th to the 13th centuries. It analyses the structure of the agrarian parcel systems through the methodology developed in the Archaeogeographic studies and predictive archaeology (least cost path, viewshed analysis, site catchment analysis). It also uses the application of the Archaeology of Architecture in order to study the material evidences of the churches and the defensive towers of the valley. After the analysis of the different sources, it tries to develop a synthesis of the data following the chronological windows allowed by the sources. All the data have been used also to analyse the Landscape of Power and the Sacred Landscape in the valley during the Middle Ages.
Arqueología del Paisatge; Asentament Medieval; Vall d'Àger; Arqueología del Paisaje; Asentamiento Medieval; Archéogéographie; Landscape Archaeology; Middle Age Settlement; Remote Sensing
93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History
Arqueologia
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.