Factores emocionales relacionados con el riesgo suicida en estudiantes y profesionales de enfermería

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria
dc.contributor.author
Montes Hidalgo, Francisco Javier
dc.date.accessioned
2017-10-23T08:52:55Z
dc.date.available
2017-10-23T08:52:55Z
dc.date.issued
2017-03-03
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/440518
dc.description.abstract
El suïcidi, a més de constituir un dels més importants problemes a nivell de salut pública, s´ha identificat també com un dels majors riscos laborals que afecten al col·lectiu d´infermeria. La literatura al respecte és unànime en destacar una elevada incidència de conducta suïcida en les infermeres i l´ha associat a diferents variables sociodemogràfiques, emocionals i de tipus laboral. Segons sembla, també, dintre de l´ àmbit universitari, els estudiants d´infermeria presenten una especial susceptibilitat al desenvolupament d´ideació i conductes suïcides. L´objectiu central d´aquesta tesi és aprofundir en la comprensió del fenomen del suïcidi, tant en estudiants com en els professionals d´infermeria, i intentar identificar o descriure factors associats al risc suïcida en aquests col·lectius, assumint que el coneixement de l´abast real del problema i d’aquelles variables que, d´alguna manera, poden intervenir, podria ajudar al desenvolupament d´estratègies de prevenció, tant en l´ àmbit docent com en el laboral. Aquest treball s´ha dividit en dos parts ben diferenciades. En la primera d´elles, la part teòrica, s´ha fet una àmplia revisió general del concepte del suïcidi des de diferents aspectes. La part empírica s´ha estructurat en cinc estudis relativament independents realitzats en professionals i estudiants d´infermeria. A partir dels resultats obtinguts en els diferents estudis i de les associacions observades entre les variables plantejades, s´han proposat una sèrie de recomanacions, amb l´objectiu d´aportar elements que contribueixin a la millor comprensió i maneig del risc suïcida, tant en professionals com en estudiants. Així mateix, en el capítol de conclusions, es realitzen una sèrie de propostes per disminuir el risc de conductes suïcides.
en_US
dc.description.abstract
El suicidio, además de constituir uno de los más importantes problemas a nivel de salud pública, se ha identificado también como uno de los mayores riesgos laborales que afectan al colectivo de enfermería. La literatura al respecto es unánime en destacar una elevada incidencia de conducta suicida en las enfermeras y la ha asociado a diferentes variables sociodemográficas, emocionales y de tipo laboral. Según parece, también, dentro del ámbito universitario, los estudiantes de enfermería presentan una especial susceptibilidad al desarrollo de ideación y conductas suicidas. El objetivo central de esta tesis es profundizar en la comprensión del fenómeno del suicidio, tanto en estudiantes como en los profesionales de enfermería, e intentar identificar o describir factores asociados al riesgo suicida en estos colectivos, asumiendo que el conocimiento del alcance real del problema y de aquellas variables que, de alguna manera, pueden intervenir, podría ayudar al desarrollo de estrategias de prevención, tanto en el ámbito docente como en el laboral. Este trabajo se ha dividido en dos partes bien diferenciadas. En la primera de ellas, la parte teórica, se ha hecho una amplia revisión general del concepto de suicidio desde diferentes aspectos. La parte empírica se ha estructurado en cinco estudios relativamente independientes realizados en profesionales y estudiantes de enfermería. A partir de los resultados obtenidos en los diferentes estudios y de las asociaciones observadas entre las variables planteadas, se han propuesto una serie de recomendaciones, con el objetivo de aportar elementos que contribuyan a la mejor comprensión y manejo del riesgo suicida, tanto en profesionales como en estudiantes. Asimismo, en el capítulo de conclusiones, se realizan una serie de propuestas para disminuir el riesgo de conductas suicidas.
en_US
dc.description.abstract
Suicide, apart from being one of the most important public health problems, has also been identified as one of the greatest occupational risks affecting the nursing community. The literature on this subject is unanimous in highlighting the great incidence of suicidal behaviour in nurses and has associated it with different sociodemographic, emotional, and labour-related variables. Also, within the university context, nursing students are particularly susceptible to the development of suicidal ideation and behaviour. The main aim of this thesis is to deepen the understanding of the phenomenon of suicide in both students and nursing professionals and to try to identify or describe those factors associated with suicidal risk in these groups. The knowledge of the real cause of the problem and of those variables that, in some way or another, can intervene could help in the development of prevention strategies, both in the academic and professional environment. This thesis has been divided into two distinct parts. In the first one, the theoretical framework is established, a comprehensive review of the concept of suicide is presented including different aspects. The second part is the empirical part, which has been divided into five relatively independent studies with nurses and nursing students. Based on the results obtained in the different studies and the associations observed among the variables proposed, a series of recommendations have been proposed, with the aim of making a contribution to a better understanding and management of suicidal risk, both in professionals and students. Also, in the conclusions chapter, a series of proposals are made to reduce the risk of suicidal behaviour.
en_US
dc.format.extent
262 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Infermeria
en_US
dc.subject
Estudiants d´infermeria
en_US
dc.subject
Suïcidi
en_US
dc.subject
Enfermería
en_US
dc.subject
Estudiantes de enfermería
en_US
dc.subject
Suicidio
en_US
dc.subject
Nursing
en_US
dc.subject
Nursing students
en_US
dc.subject
Suicide
en_US
dc.subject.other
Ciències de la salut
en_US
dc.title
Factores emocionales relacionados con el riesgo suicida en estudiantes y profesionales de enfermería
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.subject.udc
378
en_US
dc.subject.udc
614
en_US
dc.subject.udc
616.89
en_US
dc.contributor.authoremail
javier.montes@eug.es
en_US
dc.contributor.director
Tomás Sábado, Joaquín
dc.contributor.director
Ferré i Grau, Carme
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.pdf
http://mediaserver.csuc.cat/tdx/documents/11/93/38/119338346916436618173932797237808829234/


Documents

TESI.pdf

4.064Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)