The effect of a nutrition-specific intervention on nutritional status in moderate acute malnourished children under five years of age in a rural area of Mozambique

Author

Vilella Nebot, Maria Eugènia

Director

Fernández i Ballart, Joan D.

Codirector

Murphy, Michelle

Date of defense

2017-06-19

Pages

279 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

Segons l’ Organització Mundial de la Salut (OMS) al 2015 aproximadament 156 milions de nens patien malnutrició crònica, 49.8 milions malnutrició aguda i 95.5 milions malnutrició global. A Moçambic (2011) es va veure que el 43.1% dels nens patien malnutrició crònica, 6.1% malnutrició aguda i 15.6% malnutrició global. Segons les Nacions Unides Internacionals a l’ajuda als nens amb emergència (UNICEF), al 2015, un total de 50 milions de nens estaven vivint amb desnutrició aguda, d’aquests 34 tenien desnutrició aguda moderada (DAM). Existeixen diferents programes per adreçar DAM però no hi ha consens sobre quines són les millor estratègies per prevenir i tractar els nens amb DAM. El nostre objectiu va ser avaluar l’efecte d’una intervenció amb suplements locals juntament amb un programa d’educació intensiu a les mares sobre l’estat nutricional dels nens amb malnutrició aguda moderada a una zona rural de Moçambic. De l’Abril del 2009 al Juliol del 2010 es va dur a terme un estudi transversal. Un qüestionari estructurat es va administrar al cap de la família. Al Març 2010, el Centre de Recolzament Nutricional d’Ibo (CANI) es va crear amb una intervenció específica de nutrició per millorar l’estat nutricional dels nens amb DAM. Al Juliol del 2011 es a fer l’avaluació de la intervenció a Ibo. Van ser identificades i entrevistades 3313 persones a Ibo. Les prevalences de malnutrició aguda, malnutrició crònica i malnutrició global eren 13.4%, 49.8% i un 22.7% respectivament. La intervenció va tenir una eficiència d’un 60.2%. La mitjana del guany de pes (Desviació Standard, SD) va ser 2.3 (1.7) g/kg/dia i 0.69 (0.50) mm/dia pel perímetre braquial. Tots els tipus de desnutrició vam disminuir al 2011 comparant amb el 2009, especialment per malnutrició crònica. La duració de la lactància, la lactància exclusiva I el biberó va augmentar significativament del 2009 al 2011. La freqüència dels nens consumint ≥3 menjades/dia va incrementar significativament al 2011. A més a mes, un augment significatiu es va notar amb els horts familiars i la diversificació en la dieta. Una intervenció concreta de nutrició amb un programa d’educació nutricional intensiu amb suplements locals és una intervenció viable per els nens amb MAM en una zona rural de Moçambic.


Según la Organización Mundial de la Salud (OMS) en el 2015 aproximadamente 156 millones de niños padecían malnutrición crónica, 49.8 millones malnutrición aguda y 95.5 millones malnutrición global. En Mozambique (2011) el 43.1% de los niños padecían malnutrición crónica, 6.1% malnutrición aguda y el 15.6% malnutrición global. Según las Naciones Unidas Internacionales para la ayuda de los niños en emergencia (UNICEF), en el 2015 un total de 50 millones de niños estaban viviendo con desnutrición aguda, de estos 34 tenían desnutrición aguda moderada (DAM). Existen diferentes programas para enderezar la DAM pero no hay consenso sobre cuáles son las mejores estrategias para prevenir y tratar los niños con DAM. Nuestro objetivo fue evaluar el efecto de una intervención con suplementos locales juntamente con un programa de educación intensivo a las madres sobre el estado nutricional de los niños con malnutrición aguda moderada en una zona rural de Mozambique. De Abril del 2009 a Julio del 2010 se llevó a cabo un estudio transversal. Un cuestionario estructurado se administró al responsable de familia. En Marzo del 2010, el Centro de Apoyo Nutricional de Ibo (CANI) se creó con una intervención nutricional específica para mejorar el estado nutricional de los niños con DAM. En Julio del 2011 se hizo la evaluación de la intervención en Ibo. Se identificaron y entrevistaron 3313 personas en Ibo. Las prevalencias de malnutrición aguda, malnutrición crónica y malnutrición global fueron 13.4%, 49.8% y un 22.7% respectivamente. La intervención tuvo una eficiencia de un 60.2%. La media de ganancia de peso (Desviación Standard, SD) fue un 2.3 (1.7) g/kg/día y un 0.69 (0.50) mm/día del perímetro braquial. Todos los tipos de desnutrición disminuyeron en el 2011 comparando con el 2009, especialmente por malnutrición crónica. La duración de la lactancia, la lactancia exclusiva y el biberón aumentó significativamente del 2009 al 2011. La frecuencia de los niños consumiendo ≥3 comidas/día incrementó significativamente en el 2011. Además, se notó un aumento significativo en los huertos familiares y la diversificación en la dieta. Una intervención específica de nutrición con un programa de educación nutricional intensivo con suplementos locales es una intervención viable para los niños con DAM en una zona rural de Mozambique.


Child malnutrition is still a public health challenge. Malnutrition contributes to more than one-third of all deaths of children under five, especially in Africa. According to World Health Organization in 2015 approximately 156 million children were stunted, 49.8 million were wasted and 95.5 million were underweight. In Mozambique (2011), was counted that 43.1% of the children was stunted, 6.1% wasted and 15.6% underweight. According to United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF), in 2015, a total of 50 million children were living with acute malnutrition, from those 34 had moderate acute malnutrition (MAM). It exists many programmes to address MAM but there is no consensus in which are the best strategies to prevent and treat the MAM children. The aim was to evaluate the effect of a local-based supplementary intervention combined with a maternal intensive educational programme on the nutritional status in moderate acute malnourished children in a rural area of Mozambique. From April 2009 to July 2010 a cross-sectional study was conducted. A structured questionnaire was administrated to the head of the family. In March 2010, the Centro de Apoio Nutritional do Ibo (CANI) was created with a nutrition-specific intervention to improve nutritional status in MAM children. In July 2011, the evaluation of the nutrition-specific intervention was done in Ibo. 3313 people on Ibo were identified and interviewed. The prevalences of wasting, stunting and underweight were 13.4%, 49.8% and 22.7% respectively. The intervention was 60.2% effective. The mean (SD) gain was 2.3 (1.7) g/kg/day for weight and 0.69 (0.50) mm/day for mid-upper arm circumference (MUAC). The overall types of malnutrition decrease in 2011 comparing to 2009, especially for stunting. The duration of breastfeeding, exclusive breastfeeding and bottle-feeding increased significantly from 2009 to 2011. The frequency of children having ≥3 meals/day increased significantly in 2011. Furthermore, a significant increase was noticed in owning a home gardening and diet diversification. A specific-nutrition intervention with an intensive nutritional educational programme with a local supplement is a feasible intervention for MAM children in a rural area of Mozambique.

Keywords

Malnutrició; Malnutrició aguda; Moçambic; Malnutrición; Malnutrición aguda; Mozambique; Malnutrition; Wasting

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 61 - Medical sciences; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention; 663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

329.6Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)