Efectos sobre el dolor y la función de la terapia del espejo en el síndrome del túnel del carpo bilateral

Author

del Pozo Blanco, Olga

Director

Monterde Pérez, Sònia

Date of defense

2017-07-14

Pages

199 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

La finalitat d'aquesta tesi és evaluar els efectes sobre el dolor i la funció que té la teràpia de l'espill al síndrom del túnel carpià bilateral, i a més, observar la relació entre el catastrofisme associat al dolor en la lesió, i els efectes de la tècnica. Un total de 18 pacients derivats del Servei de Traumatologia de l'Hospital de Manises de València (Espanya), participaren a l'assaig clínic, els quals van ser inclossos aleatòriament entre el grup espill i el placebo. Els pacients van emplenar qüestionaris per a avaluar el dolor, la funció i el catastrofisme associat al dolor. Durant les vuit setmanes que va durar la intervenció, entre el tractament efectuat amb l'investigador i el domiciliari, els subjectes del grup d'intervenció realitzaren exercicis amb un espill per a tindre feedback visual, mentres els del placebo els efectuaven amb l'espill girat. Una vegada realitzat l'anàlisi de les dades recopilades, es va observar que, els pacients inclosos al grup espill mostraven una reducció del dolor major que els que havien estat al placebo. Pel contrari, no es va evidenciar que la teràpia de l'espill tinguera repercussió sobre la funció. De la mateixa manera, el catastrofisme associat al dolor es va relacionar amb la intensitat percebuda del dolor, però no va ser determinant sobre els efectes de la tècnica estudiada. En conclusió, els resultats obtinguts ajuden a ampliar les estratègies de tractament habitualment emprades en rehabilitació, així como a aprofundir en el catastrofisme com a factor associat al dolor al síndrom del túnel carpià.


La finalidad de esta tesis es evaluar los efectos sobre el dolor y la función que tiene la terapia del espejo en el síndrome del túnel del carpo bilateral, y además observar la relación entre el catastrofismo asociado al dolor en la lesión, y en los efectos de la técnica. Un total de 18 pacientes derivados del Servicio de Traumatología del Hospital de Manises de Valencia (España), participaron en el ensayo clínico, los cuales fueron incluidos aleatoriamente entre el grupo espejo y el placebo. Los pacientes rellenaron cuestionarios para evaluar el dolor, la función, y el catastrofismo asociado al dolor. Durante las ocho semanas que duró la intervención, entre tratamiento efectuado con el investigador y el domiciliario, los sujetos del grupo de intervención realizaron ejercicios con un espejo para tener feedback visual, mientras los del placebo los efectuaban con el espejo girado. Una vez efectuado el análisis de los datos recopilados, se observó que, aquellos pacientes incluidos en el grupo espejo mostraron una reducción del dolor mayor que aquellos que se encontraban en el grupo placebo. Por el contrario, no se evidenció que la terapia del espejo tuviera repercusión sobre la función. Del mismo modo, el catastrofismo asociado al dolor se relacionó con la intensidad percibida del dolor, pero no fue determinante sobre los efectos de la técnica estudiada. En conclusión, los resultados obtenidos ayudan a ampliar las estrategias de tratamiento habitualmente empleadas en rehabilitación, así como a profundizar sobre el catastrofismo al ser un factor asociado al dolor en el síndrome del túnel del carpo.


The aim of this thesis is to evaluate the effects on pain and function of mirror therapy in bilateral Carpal Tunnel Syndrome, and also to observe the relationship between catastrophism associated with pain in the lesion and the effects of the technique. A total of 18 patients from the Trauma Service of the Manises Hospital of Valencia (Spain) participated in the clinical trial, which were randomly included between the mirror and placebo groups. Patients completed questionnaires to assess pain, function, and catastrophism associated with pain. During the eight weeks of the intervention, between investigator and home treatment, the subjects in the intervention group performed exercises with a mirror to have visual feedback, while those of the placebo performed with the mirror turned. After analyzing the collected datas, it was observed that those patients included in the mirror group showed a greater pain reduction than those who were in the placebo group. On the contrary, it was not evidenced that the mirror therapy had repercussion on the function. Similarly, catastrophism associated with pain was related to the perceived intensity of pain, but was not determinative of the effects of the technique studied. In conclusion, the results obtained help to broaden the treatment strategies commonly used in rehabilitation, as well as to deepen the catastrophism as a factor associated with pain in the carpal tunnel syndrome.

Keywords

Tunel carpià; Sensibilització central; Dolor crònic; Tunel carpiano; Sensibilización central; Dolor crónico; Carpal tunnel; Sensitization; Chronic pain

Subjects

61 - Medical sciences; 616.7 - Pathology of the organs of locomotion. Skeletal and locomotor systems; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system; 617 - Surgery. Orthopaedics. Ophthalmology

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

6.594Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)