Consideracions fisiopatològiques i metabòliques de la gastrectomia vertical amb gastroplàstia tubular laparoscòpica amb o sense preservació antral

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia
dc.contributor.author
Vives Espelta, Margarida
dc.date.accessioned
2017-10-30T10:07:22Z
dc.date.available
2017-10-30T10:07:22Z
dc.date.issued
2017-07-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/454722
dc.description.abstract
Introducció: La gastrectomia vertical laparoscòpica és una de les tècniques en cirurgia bariàtrica més comú. No existeix consens sobre la distància òptima entre el pílor i l’inici de la secció gàstrica. L’objectiu d’aquest estudi és determinar les diferències en el buidament gàstric, volum gàstric, resposta metabòlica i pèrdua ponderal entre dues distàncies d’inici de secció. Material i Mètodes: Estudi prospectiu aleatoritzat de 60 pacients (30 pacients amb secció a 3cm i 30 pacients a 8 cm del pílor). Als 6 i 12 mesos postoperatoris es va calcular el buidament gàstric mitjançant gammagrafia (T1/2 min), volum gàstric mitjançant TC (cc) i resposta metabòlica mitjançant analítica sanguínia. La pèrdua ponderal fou analitzada als 3, 6 i 12 mesos postoperatoris. Resultats: La velocitat de buidament gàstric augmenta significativament en ambdós grups però és major en el grup 3cm (p < 0.05). Si dividim la mostra en funció de la seva condició de diabètics observem que la velocitat en el grup no diabètic 3cm és significativament més alta. Analitzant la pèrdua ponderal amb PEBMIL s’obté major percentatge de resultats excel·lents en el grup 3cm. L’EWL també situa els millors resultats en el grup 3cm. Un any després de la cirurgia s’observa una significativa millora de la hiperinsulinèmia en els pacients del grup 3cm respecte el grup 8cm, però només en els diabètics. La concentració d’incretines no mostrà diferències entre grups. Conclusions: El buidament gàstric és més ràpid en el grup de resecció antral. La distancia no influencia el buidament gàstric en els pacients diabètics. Poden existir altres mecanismens més enllà del GLP-1 que regulin la resposta metabólica a través del buidament gàstric. En el grup de ressecció antral s’observa menor percentatge de resultats subòptims segons EWL i un major percentil de %TWL .
en_US
dc.description.abstract
Introducción: La gastrectomía vertical laparoscópica es una de las técniques más comunes en cirugía bariátrica. No existe consenso sobre la distancia óptima entre el píloro y el inicio de la sección gàstrica. El objectivo de este estudio es determinar las diferencias en el vaciamiento gástrico, volumen gástrico, respuesta metabòlica y pérdida ponderal entre dos distancias de inicio de sección. Material y Métodos: Estudio prospectivo aleatorizado de 60 pacientes (30 pacientes con sección a 3cm i 30 pacientes a 8 cm del píloro). A los 6 y 12 meses postoperatorios se calcúló el vaciamiento gástrico mediante gammagrafia (T1/2 min), volumen gástrico mediante TC (cc) y respuesta metabòlica mediante analítica sanguínea. La pérdida ponderal se analizó a los 3, 6 i 12 meses postoperatorios. Resultados: La velocidad de vaciamiento gástrico aumenta significativamente en ambos grups però és mayor en el grupo 3cm (p < 0.05). Si dividimos la muestra en función de su condición de diabéticos observamos que la velocidad en el grup no diabético 3 cm es significativamente mayor. Analizando la pérdida ponderal con PEBMIL se obtiene mayor porcentaje de resultados excelentes en el grupo 3cm. El EWL también sitúa mejores resultados en el grupo 3 cm. Un año tras la cirugía se observa una significativa mejoría de la hiperinsulinémia en los pacientes del grupo 3 cm respecto el grupo 8 cm per sólo en los diabéticos. La concentración de incretinas no mostró diferencias entre grupos. Conclusiones: El vaciamiento gástrico és más rápido en el grupo de resección antral. La distancia no influencia el vaciamiento gástrico en los pacientes diabéticos. Pueden existir otros mecanismos más allá del GLP-1 que regulen la respuesta metabólica a través del vaciamiento gástrico. En el grupo de resección antral se observó un menor porcentaje de resultados subóptimos según EWL y un mayor percentil de %TWL.
en_US
dc.description.abstract
Introduction: Laparoscopic sleeve gastrectomy is one of the most common techniques in bariatric surgery, but there is no consensus on the optimal distance from the pylorus to start the gastric transection. The aim of this study is to determine the differences in gastric emptying, gastric distension, metabolic response and weight loss between two starting distances. Material and Methods: This is a prospective randomised study of 60 patients (30 patients with the section at 3 cm and 30 patients at 8 cm from the pylorus). We calculate at 6 and 12 months from surgery gastric emptying by scintigraphy (T1/2 min), gastric volume by CT scan (cc) and metabolic response by blood sample analysis. Weight loss was analysed at 3, 6 and 12 months from surgery. Results: Gastric emptying increases the speed significantly in both groups but is greater in the 3cm group (p < 0.05). Dividing groups into type 2 diabetic patients and nondiabetic patients, the speed in non-diabetic patients is significantly higher for the 3-cm group. With the PEBMIL, the 3 cm group reaches 67.8% classified as excellent, while 8 cm group reaches 62.8% classified as a good result. EWL situates the best results for 3 cm group. One year after surgery, there are significant improvements in the hyperinsulinaemia in the patients of the 3- cm group with respect to the 8-cm group, but only in diabetic patients. No differences between groups are found regarding changes in GLP-1 or GIP. Conclusions: Gastric emptying is faster in patients with antrum resection. The distance does not influence the gastric emptying of diabetic patients. Other mechanisms may explain metabolic response besides GLP-1 and its association with improvements in diabetes via gastric emptying. Lower percentage of suboptimal results using EWL and higher percentile of %TWL were observed in patients with antrum resection.
en_US
dc.format.extent
144 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Gastrectomia vertical
en_US
dc.subject
Antre gàstric
en_US
dc.subject
Incretines
en_US
dc.subject
Gastrectomía vertical
en_US
dc.subject
Antro gástrico
en_US
dc.subject
Incretinas
en_US
dc.subject
Sleeve gastrectomy
en_US
dc.subject
Gastric antrum
en_US
dc.subject
Incretines
en_US
dc.subject.other
Ciències de la salut
en_US
dc.title
Consideracions fisiopatològiques i metabòliques de la gastrectomia vertical amb gastroplàstia tubular laparoscòpica amb o sense preservació antral
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
61
en_US
dc.subject.udc
616
en_US
dc.subject.udc
616.3
en_US
dc.subject.udc
617
en_US
dc.contributor.authoremail
mvivese@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
del Castillo Déjardin, Daniel
dc.contributor.codirector
Sabench Pereferrer, Fàtima
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

11.42Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)