Salubritat i salut pública a la Lleida baix medieval: la gestió dels espais públics, la pobresa i els hospitals

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Història
dc.contributor.author
Roca Cabau, Guillem
dc.date.accessioned
2018-01-18T07:25:09Z
dc.date.available
2018-01-18T07:25:09Z
dc.date.issued
2017-09-27
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/459295
dc.description.abstract
Al segle XIV la nova situació social, l’arribada de la pobresa des del camp i les successives crisis demogràfiques van fer trontollar el món urbà. Ràpidament els dirigents de les ciutats van bastir un sistema per garantir la seguretat; un entramat de normes construït a partir dels recels que generava tot allò desconegut: els mercats es van normativitzar, es va regular el llançament de residus industrials i domèstics i, igualment, la figura del pobre també va ésser objecte d’una anàlisis exhaustiu per determinar-ne la funció i rebutjar aquells pobres que no eren útils al món urbà. Enmig d’aquest context l’hospital es va erigir com la millor eina per gestionar la pobresa i la xarxa hospitalària lleidatana també es va haver d’adaptar a la nova situació social. La ciutat medieval era un ambient d’olors intenses, de mercats atrafegats i de carrers fangosos per on discorrien les clavegueres plenes de brutícia. Però, més enllà d’aquesta sordidesa, era un ambient on l’home lluitava per viure en comunitat i defensar-se de tot allò que l’agredia. Aquesta investigació presenta la Lleida medieval, una ciutat enmig d'una cruïlla de camins entre Catalunya i l'Aragó, governadora d’un espai, avui en dia desaparegut, que ocupava terres a una banda i l’altra d'una frontera llavors visible, únicament, a través d’un mapa polític.
en_US
dc.description.abstract
En el siglo XIV la nueva situación social, la llegada de la pobreza des del campo y las sucesivas crisis demográficas hicieron que el mundo urbano se tambaleara. Rápidamente los dirigentes de las ciudades construyeron un sistema para garantizar la seguridad; un conjunto de normas construido a partir de la desconfianza que generaba todo lo desconocido: los mercados se normativizaron, se reguló la acumulación de residuos tanto industriales como domésticos y, parecidamente, la figura del pobre también fue objeto de un análisis exhaustivo para determinar su función y rechazar aquellos pobres que no eran útiles al mundo urbano. En medio de este contexto el hospital se convirtió en la mejor herramienta para gestionar la pobreza y la red de hospitales ilerdense tuvo que adaptarse a la nueva situación social. La ciudad medieval era un ambiente de olores intensos, de mercados ajetreados y calles llenas de barro por donde bajaban las alcantarillas llenas de suciedad. Pero, más allá de esta sordidez, era un ambiente donde el hombre medieval luchaba para vivir en comunidad y defenderse de todo aquello que lo agredía. Esta investigación presenta la Lleida medieval, una ciudad en medio de un cruce de caminos entre Cataluña y Aragón, gobernadora de un espacio, hoy en día desaparecido, que ocupaba tierras a un lado y otro de una frontera entonces visible, únicamente, a través de un mapa político.
en_US
dc.description.abstract
During the fourteenth century the new social situation, the arrival of poverty from the countryside and the successive demographic crises shake the urban world. Quickly the rulers of the city settled a system to guarantee security; a group of norms born from the suspicions that all the unknown things generated: markets were regulated, the accumulation of industrial and domestic rubbish was also controlled and, finally, the figure of the poor was deeply analyzed to determine its function and to reject those poor who were not useful for the urban world. In this context the hospital turned into the best tool to control poverty and Lleida’s charitable net was also adapted to the new social circumstances. A medieval city was a place with very intense smells, busy markets and muddy streets with sewers full of filth. But, further this dirt, medieval city was a place where men fought to live in community and to defend themselves from all the hostile things. This work presents the medieval city of Lleida, a city located in a crossroad between Cataluña and Aragón, ruler of a territory, today lost, extended among lands in both sides of a border back then only visible using a political map.
en_US
dc.format.extent
526 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Mercat
en_US
dc.subject
Salut pública
en_US
dc.subject
Hospital
en_US
dc.subject
Mercado
en_US
dc.subject
Salud Pública
en_US
dc.subject
Marked
en_US
dc.subject
Public health
en_US
dc.subject.other
Història Medieval
en_US
dc.title
Salubritat i salut pública a la Lleida baix medieval: la gestió dels espais públics, la pobresa i els hospitals
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
9
en_US
dc.contributor.director
Busqueta i Riu, Joan J.
dc.contributor.director
Grau i Arau, Andreu
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tgrc1de2.pdf

3.557Mb PDF

Tgrc2de2.pdf

453.5Kb PDF

This item appears in the following Collection(s)