Mercedes Sanz Bachiller, aproximación a su biografía política

Author

Pérez Espí, María Jesús

Director

Thomas Andreu, Joan Maria,

Date of defense

2017-09-14

Pages

506 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La tesi doctoral es titula "Mercedes Sanz-Bachiller, aproximación a su biografía política". En primer lloc, es desenvolupa la seva biografia política durant la Guerra Civil i, molt especialment, a partir de la mort del seu primer marit, Onésimo Redondo Ortega, el 24 de juliol de 1936. Així, s'analitza el seu nomenament al front de la "Jefatura Provincial de la Sección Femenina" de Valladolid, en agost d'aquest mateix any i, amb la col·laboració de Javier Martínez de Bedoya, la fundació i desenvolupament d' "Auxilio de Invierno", posteriorment "Auxilio Social", en el mes d'octubre. Aquesta primera etapa es tanca amb la dimissió de Mercedes Sanz-Bachiller al front d' "Auxilio Social" en abril de 1940. També es tracta el seu nomenament i participació com a consellera del "Consejo Nacional de FET y de las JONS" (1937-1942). A continuació es desenvolupa la part més extensa i desconeguda de la seva biografia política, entre 1941 i 1979. Així, es tracta en profunditat la seva carrera com a Cap Nacional de l'Obra Sindical de Previsió Social (1941-1974) i com a consellera de l' Institut Nacional de Previsió (1941-1979). Durant aquestos anys, Mercedes Sanz-Bachiller aborda la implantació de les assegurances socials en el camp a través de les corresponsalies de l' Obra Sindical de Previsió Social, el desenvolupament de les mutualitats, i el pas d'un sistema de previsió social a un de seguretat social, així como les relacions amb les principals autoritats i jeraquies de "FET y de las JONS". Tot això posant atenció als anys en què va ser procuradora en les Corts del règim (1943-1967) i en els que va pertànyer al Grup Espanyol de la Unió Interparlamentària (1958-1967), i va intervenir en l'estudi del projecte de llei sobre "Drets polítics, professionals i de treball de la dona", en 1961, i en el que va tractar sobre el "Règim Especial Agrari de la Seguretat Social", en 1966.


La tesis doctoral se titula “Mercedes Sanz-Bachiller, aproximación a su biografía política”. En primer lugar, se desarrolla su biografía política durante la Guerra Civil y, muy especialmente, a partir de la muerte de su primer marido, Onésimo Redondo Ortega, el 24 de julio de 1936. Así, se analiza su nombramiento al frente de la Jefatura Provincial de la Sección Femenina de Valladolid, en agosto de ese mismo año y, con la colaboración de Javier Martínez de Bedoya, la fundación y el desarrollo de Auxilio de Invierno, posteriormente Auxilio Social, en el mes de octubre. Esta primera etapa se cierra con la dimisión de Mercedes Sanz-Bachiller al frente de Auxilio Social en abril de 1940. También se trata su nombramiento y participación como consejera del Consejo Nacional de FETy de las JONS (1937-1942). A continuación se desarrolla la parte más extensa y desconocida de su biografía política, entre 1941 y 1979. Así pues, se trata en profundidad su carrera como Jefe Nacional de la Obra Sindical de Previsión Social (1941-1974) y como consejera del Instituto Nacional de Previsión (1941-1979). Durante estos años, Mercedes Sanz-Bachiller aborda la implantación de los seguros sociales en el campo a través de las corresponsalías de la Obra Sindical de Previsión Social, el desarrollo de las mutualidades, y el paso de un sistema de previsión social a otro de seguridad social, así como las relaciones con las principales autoridades y jerarquías de FET y de las JONS. Todo ello sin dejar de atender los años en los que ejerció de procuradora en las Cortes del régimen (1943-1967) y en los que perteneció al Grupo Español de la Unión Interparlamentaria (1958-1967), e intervino en el estudio del proyecto de ley sobre "Derechos políticos, profesionales y de trabajo de la mujer", en 1961, y en el que trató sobre el "Régimen Especial Agrario de la Seguridad Social", en 1966.


The doctoral thesis is titled "Mercedes Sanz-Bachiller, approach to her political biography". First, her political biography is developed during the Civil War and, especially, since the death of her first husband, Onésimo Redondo Ortega, on July 24, 1936. Thus, it is analyzed her appointment at the front of the provincial headquarters of the Women's Section of Valladolid, in August of that same year and, with the collaboration of Javier Martínez de Bedoya, the foundation and development of Auxilio de Invierno, later Auxilio Social, in October. This first stage closes with the resignation of Mercedes Sanz-Bachiller to the front of Auxilio Social in April of 1940. It is also treated her appointment and participation as adviser of the National Council of FET and of the JONS (1937-1942). The most extensive and unknown part of her political biography is developed here between 1941 and 1979. Thus, her career as the National Head of the Union Social Welfare Work (1941-1974) and in her capacity as counselor of the National Institute Of Forecast (1941-1979). During these years, Mercedes Sanz-Bachiller deals with the implementation of social insurance in the countryside through the correspondence of the Union Social Welfare Work, the development of mutual societies, and the transition from a social forecasting system to a social security system.As well as relations with the main authorities and hierarchies of FET and JONS. All this while attending the years in which she served as procurator in the Cortes of the regime (1943-1967) and in which she belonged to the Spanish Group of the Interparliamentary Union (1958-1967), and intervened in the study of the project of Law on "Political, Professional and Labour Rights of Women", in 1961, and in which it dealt about the "Special Agricultural Social Security Regime", in 1966.

Keywords

MERCEDES SANZ-BACHILLER; PREVISIÓ SOCIAL; AUXILI SOCIAL; PREVISIÓN SOCIAL; AUXILIO SOCIAL; SOCIAL FORECASTING

Subjects

33 - Economics. Economic science; 929 - Biographical studies; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History; 94 - General history

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

TESI.pdf

6.301Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)