La minería en la baronía de Entença (Baix Priorat) durante época Moderna. La regulación y explotación de las minas de galena, cobre y manganeso en los siglos XV, XVI y XVII

Author

Alonso Mora, Alba

Director

Fàbregas Roig, Josep

Date of defense

2017-07-14

Pages

694 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La present tesi pretén ser un estudi definitiu del funcionament de la mineria de la baronia d’Entença (El Baix Priorat) durant l’època Moderna. La mineria en aquesta zona és molt antiga i es pot remuntar fins a la Prehistòria, i talment s’ha perfilat com un dels principals ens dinamitzadors i culturals de la regió. Tanmateix, la revisió històrica d’aquesta conca minera, geològicament coneguda com la Serra Pre-Litoral, es troba encara en estat embrionari i són especialment desconeguts els segles XV, XVI i XVII, llevat d’aproximacions puntuals. Per això, trobarem en aquestes pàgines una dissertació sobre aquells aspectes considerats fonamentals per a conèixer l’estat de desenvolupament d’una explotació minera a nivell general: l’organització laboral, la tècnica i tecnologia, la legislació, la producció i el comerç. Mitjançant el coneixement d’aquests indicadors, podrem establir comparacions amb altres explotacions del mateix tipus en altres punts geogràfics, tant peninsulars com europeus. Les conclusions obtingudes manifesten el continu desenvolupament y evolució de la mineria de la baronia d’Entença en resposta als creixents desafiaments que provocava l’extracció sistemàtica dels minerals d’aquesta conca minera: la galena, el coure i el manganès; els quals foren venuts en places comercials de València, Aragó, Catalunya i Mallorca, en la seva forma natural i també transformats en plom, en el cas de la galena. Per últim, serem conscients de com els principis capitalistes que es varen anar adoptant a la mineria de la baronia d’Entença, van modificar el sistema laboral i productiu, molt especialment, a partir de la instal·lació de la fàbrica de bales i perdigons de propietat comtal a l’última dècada del segle XVII. Les companyies de miners -associacions lliures de persones que dividien les participacions en accions- naixeren originalment amb un marcat caràcter igualitari, reflex de les comunitats agràries medievals, el qual va donar pas a un règim empresarial de tipus capitalista propi dels segles Moderns, que determinaria l’activitat minera del Baix Priorat fins l’època Contemporània.


La presente tesis pretende ser un estudio definitorio del funcionamiento de la minería de la baronía de Entença (El Baix Priorat) durante la época Moderna. La minería en esta zona cuenta con una antiquísima tradición que puede remontarse hasta la Prehistoria, la cual se ha perfilado como uno de los principales dinamizadores económicos y culturales de la región. Sin embargo, la revisión histórica de esta cuenca minera, geológicamente conocida como la Sierra Pre-litoral, se encuentra todavía en ciernes y son especialmente desconocidos, salvo puntuales aproximaciones, los siglos XV, XVI y XVII. Por ello, encontraremos en estas páginas una disertación acerca de aquellos aspectos que se consideran fundamentales para conocer el estadio de desarrollo de una explotación minera a nivel general: la organización laboral, la técnica y tecnología, la legislación, la producción y el comercio. Mediante el conocimiento de estos indicadores, podremos establecer comparativas con la situación existente en otras explotaciones del mismo signo en otros puntos geográficos, tanto peninsulares como europeos. Las conclusiones a las que hemos llegado manifiestan el continuo desarrollo y evolución de la minería de la baronía de Entença en aras de responder a los crecientes desafíos que provocaba la extracción sistemática de los minerales de esta cuenca minera: la galena, el cobre y el manganeso; los cuales fueron vendidos en plazas comerciales de Valencia, Aragón, Cataluña y Mallorca, tanto en su forma natural como transformados en plomo, en el caso de la galena. Por último, en todo este proceso evolutivo, seremos conscientes como los principios capitalistas fueron adoptándose en la minería de la baronía de Entença y fueron modificando el sistema laboral y productivo, especialmente a partir de la instalación de la fábrica de balas y perdigones de propiedad condal, en la última década del siglo XVII. Las compañías de mineros -asociaciones libres de personas que dividían sus participaciones en acciones- nacieron en su origen con un marcado carácter igualitario reflejo de las comunidades agrarias medievales, el cual fue dando paso a un régimen empresarial de tipo capitalista propio de los siglos Modernos que determinaría la actividad minera del Baix Priorat hasta época Contemporánea.


This investigation pretends to be a definitive study about the mining in barony of Entença (El Baix Priorat) during Modern Ages. In this area, mining counts with an ancient tradition and it became one the most important activity, both economically and culturally. Nevertheless, historical research has just begun and claims for new efforts and renewed points of view. In this sense, we will find in these pages an explanation of those aspects which are considered essential to determine the stage of mining development: labour organization, technique and technology, legislation, production and trade. Through these indicators, we will be able to compare mining in barony of Entença to similar mines in other places, as well Peninsular as European. We reached conclusions that show a continuous development and technical evolution in Barony of Entença’s mining in order to solve increasing challenges caused by an interrupted mineral extraction (lead, copper and manganese). This mining production was extracted in considerable quantities and send to several cities in Valencia, Aragon, Catalonia and Majorca to be sold. Finally, we will appreciate how capitalism were gradually adopted in Catalan mining, and changed the work system dramatically, especially after the construction of a lead ammunition factory in Falset between 1693 and 1695. Mining companies -a sort of independent associations divided in company shares- lost their original equality feature and were leaded to assume a capitalist regime, typical of middle Modern centuries, preparing mining for next industrialization in Contemporary Age.

Keywords

mineria; Baix Priorat; època Moderna; mining; Modern Ages

Subjects

622 - Mining; 67 - Various industries, trades and crafts; 9 - geography. Biography. History; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

TESI.pdf

17.21Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)