Contribution to the development of mathematical programming tools to assist decision-making in sustainability problems

Author

Galán Martín, Ángel

Director

Guillén Gosálbez, Gonzalo

Jiménez Esteller, Laureano

Date of defense

2018-01-19

Pages

287 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Química

Abstract

L'activitat humana està excedint la capacitat de resposta de la Terra, el que pot tenir implicacions perjudicials per al futur benestar humà i del medi ambient. Sens dubte, severs canvis estructurals seran necessaris, el que exigeix prendre solucions eficaces davant els problemes emergents de sostenibilitat. En aquest context, aquesta tesi es centra en dues transformacions clau per re-connectar el desenvolupament humà amb el progrés sostenible: la "seguretat alimentària sostenible", desacoblant la intensificació agrícola de l'ús insostenible dels recursos; i el "model energètic sostenible", donant suport al canvi cap a una economia respectuosa amb el medi ambient. El marc metodològic consisteix a abordar diferents problemes mitjançant el desenvolupament d'eines sistemàtiques de programació matemàtica amb l'objectiu de donar suport a la presa de decisions i la formulació de polítiques conduents a la consecució del desenvolupament sostenible. Aquesta tesi doctoral inclou quatre contribucions principals en forma d'eines de decisió i suport de polítiques prou flexibles com per abordar diferents casos d'estudi. En primer lloc, es proposa una eina multiobjectiu per assignar àrees de cultiu considerant simultàniament criteris productius i mediambientals. En segon lloc, es proposa un model multiperíode per determinar plans de cultiu òptims i subsidis efectius per tal de promoure pràctiques agrícoles sostenibles. En tercer lloc, es proposa una metodologia per a analitzar la sostenibilitat que permet avaluar sistemes muticriteri i proporciona potencials millores d'acord amb els principis de la sostenibilitat. En quart lloc, es proposa un nou enfocament basat en l'optimització d'accions cooperatives amb l'objectiu de promoure i enfortir la cooperació internacional en la lluita contra el canvi climàtic La informació derivada de la investigació, com la presentada en aquesta tesi, pot tenir un paper fonamental en la transició cap a una nova era en la qual l'economia, la societat i el medi ambient coexisteixin com a pilars clau del desenvolupament sostenible.


La actividades humanas están excediendo la capacidad de carga de la Tierra, lo que puede potencialmente generar implicaciones perjudiciales para el futuro bienestar humano y del medio ambiente. Sin duda son necesarios profundos cambios estructurales, lo que exige tomar soluciones eficaces ante los problemas emergentes de sostenibilidad. En este contexto, esta tesis se centra en dos transformaciones clave para reconectar el desarrollo humano con el progreso sostenible: la "seguridad alimentaria sostenible", desacoplando la intensificación agrícola del uso insostenible de los recursos; y el " modelo energético sostenible", apoyando el cambio hacia una economía respetuosa con el medio ambiente. El marco metodológico consiste en abordar distintos problemas mediante el desarrollo de herramientas sistemáticas de programación matemática cuyo objetivo es apoyar la toma de decisiones y la formulación de políticas tendentes hacia la consecución del desarrollo sostenible. La tesis incluye cuatro contribuciones principales en forma de herramientas de decisión y apoyo de políticas suficientemente flexibles para abordar diferentes casos de estudio. En primer lugar, se propone una herramienta multiobjetivo para asignar áreas de cultivo considerando simultáneamente criterios productivos y medioambientales. En segundo, se propone un modelo multiperiodo para determinar planes de cultivo óptimos y subsidios efectivos con el fin de promover prácticas agrícolas sostenibles. En tercero, se propone una metodología para realizar análisis de sostenibilidad que permite evaluar sistemas muticriterio y proporciona potenciales mejoras de acuerdo con principios de sostenibilidad. En cuarto lugar, se propone un nuevo enfoque basado en la optimización de acciones cooperativas con el objetivo de promover y fortalecer la cooperación internacional en la lucha contra el cambio climático La información derivada de la investigación, como la presentada en esta tesis, puede desempeñar un papel fundamental en la transición hacia una nueva era en la que la economía, la sociedad y el medio ambiente coexistan como pilares clave del desarrollo sostenible.


Impacts from human activities are exceeding the Earth’s carrying capacity, which may lead to irreversible changes posing a serious threat to future human well-being and the environment. There is no doubt that an urgent shift is needed for sustainability, which calls for effective solutions when facing ongoing and emerging sustainability challenges. Against this background, this thesis focuses on two key structural transformations needed to reconnect the human development to sustained progress: the “food security transformation”, through decoupling the intensification of agricultural production from unsustainable use of resources; and the “clean energy transformation”, supporting the transition towards a more environmentally friendly economy. Methodologically, different sustainability issues are tackled by developing systematic mathematical programming tools aiming at supporting sustainable decision and policy-making which ultimately will lead to the development of more efficient mechanisms to foster a sustainable development. This thesis includes four major contributions in the form of decision and policy- support tools which are flexible and practical enough to address different case studies towards a more sustainable agriculture and energy future. First, a multi-objective tool is proposed which allows allocating cropping areas simultaneously maximizing the production and minimizing the environmental impact on ecosystems and resources. Second, a multi-period model is proposed which allows determining optimal cropping plans and effective subsidies to promote agricultural practices beneficial to the climate and the environment. Third, a novel methodology tailored to perform sustainability assessments is proposed which allows evaluating multi-criterion systems and providing improvements targets for such systems according to sustainability principles. Fourth, an optimised cooperative approach is proposed to promote and strengthen international cooperation in the fight against climate change. Research-based work as the one proposed herein may play a major role in the transition towards a new era where the economy, society and the environment coexist as key pillars of sustainable development.

Keywords

Optimització; Sostenibilitat; Presa de decisions; Optimización; Sostenibilidad; Toma de decisiones; Optimization; Sustainability; Decision and policy-making

Subjects

338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices; 504 - Threats to the environment; 62 - Engineering. Technology in general; 66 - Chemical technology. Chemical and related industries

Knowledge Area

Enginyeria i arquitectura

Documents

TESI.pdf

16.45Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)