Evaluación de los efectos de la exposición crónica a aluminio a través de la dieta en ratones Tg2576. Papel protector de la melatonina.

Author

Di Paolo Pereyra, Celeste Gisela

Director

Gómez Arnáiz, Mercedes,

Domingo Roig, José Luis

Date of defense

2017-09-26

Pages

127 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia

Abstract

La Malaltia d'Alzheimer (AD) és una malaltia neurodegenerativa progressiva, irreversible i d'origen fins ara desconegut. La hipòtesi de la interacció dels metalls (i en els últims añys, en concret l'alumini) amb altres factors per causar l'AD ha anat guanyant importància gràcies a estudis en els quals s'ha trobat nivells de tres a cinc vegades més grans d'alguns metalls (Cu, Fe, Zn, al ...) acumulats al cervell de pacients de l'AD. La hipòtesi d'aquest treball ha estat: La melatonina és capaç de protegir el cervell contra els danys bioquímics i cognitius ocasionats per l'exposició crònica a alumini en un model de ratolí transgènic per a la Malaltia d'Alzheimer. Per a això s'ha avaluat l'aprenentatge i la memòria, s'han mesurat les concentracions de metalls en diferents teixits i també s'ha quantificat la concentració de caspasa-3 i SOD2 present en còrtex i hipocamp. Finalment, la sobreexpressió del gen APP sembla generar un augment en l'activitat. El tractament amb AlCit provoca dèficits d'aprenentatge i impedeix la retenció de la memòria a llarg termini en els ratolins Tg2576. La melatonina no sembla tenir cap efecte sobre la concentració dels metalls estudiats. Tampoc es va apreciar un efecte significatiu del tractament amb melatonina sobre la quantitat de Aß en el còrtex i hipocamp. Els grups tractats amb alumini i citrat van mostrar els majors nivells de caspasa-3 i SOD2 tant en els grups wild-type com en els Tg2576 i la melatonina no va produir un efecte protector estadísticament significatiu.


La Enfermedad de Alzheimer (AD) es una enfermedad neurodegenerativa progresiva, irreversible y de origen hasta ahora desconocido. La hipótesis de la interacción de los metales (y en los últimos, en concreto el aluminio) con otros factores para causar la AD ha ido ganando importancia gracias a estudios en los que se ha encontrado niveles de tres a cinco veces mayores de algunos metales (Cu, Fe, Zn, Al…) acumulados en el cerebro de pacientes de la AD. La hipótesis de este trabajo ha sido: La melatonina es capaz de proteger al cerebro contra los daños bioquímicos y cognitivos ocasionados por la exposición crónica a aluminio en un modelo de ratón transgénico para la Enfermedad de Alzheimer. Para ello se ha evaluado el aprendizaje y la memoria, se han medido las concentraciones de metales en diferentes tejidos y también se ha cuantificado la concentración de caspasa-3 y SOD2 presente en córtex e hipocampo. Finalmente, la sobreexpresión del gen APP parece generar un aumento en la actividad. El tratamiento con AlCit provoca déficits de aprendizaje e impide la retención de la memoria a largo plazo en los ratones Tg2576. La melatonina no parece tener ningún efecto sobre la concentración de los metales estudiados. Tampoco se apreció un efecto significativo del tratamiento con melatonina sobre la cantidad de Aβ en el córtex e hipocampo. Los grupos tratados con aluminio y citrato mostraron los mayores niveles de caspasa-3 y SOD2 tanto en los grupos wild-type como en Tg2576 y la melatonina no produjo un efecto protector estadísticamente significativo.


Alzheimer's disease (AD) is a progressive, irreversible neurodegenerative disease with an unknowning origin. The hypothesis of the interaction of metals (and nowadays, in particular aluminum) with other factors to cause AD has been gaining importance through studies in which levels of different metals accumulated in the brains of AD patients (Cu, Fe, Zn, Al ...) were three to five times higher. The hypothesis of this study was: Melatonin is able to protect the brain from the biochemical and cognitive damages caused by chronic exposure to aluminum in a transgenic mouse model for Alzheimer's disease. For this purpose, learning and the memory have been evaluated, the concentrations of metals in different tissues have been measured and the concentration of caspase-3 and SOD2 present in cortex and hippocampus had been quantified. Finally, overexpression of the APP gene appears to generate an increase in activity. Treatment with AlCit causes learning deficits and inhibits long-term memory retention in Tg2576 mice. Melatonin does not appear to have any effect on the concentration of the metals studied. Also, there was no significant effect of melatonin treatment on the amount of Aβ in the cortex and hippocampus. The aluminum and citrate treated groups showed the highest levels of caspase-3 and SOD2 in both wild-type and Tg2576 groups and melatonin did not have a statistically significant protective effect.

Keywords

Alumini; Neurotoxicitat; Melatonina; Aluminio; Neurotoxicidad; Aluminum; Neurotoxicity; Melatonin

Subjects

5 - Natural Sciences; 577 - Biochemistry. Molecular biology. Biophysics; 615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology. Radiology; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

TESI.pdf

3.385Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)