Categories, variability, and inferences : essays on human judgement

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa
dc.contributor.author
Konovalova, Elizaveta
dc.date.accessioned
2018-02-21T11:24:50Z
dc.date.available
2020-01-31T01:00:09Z
dc.date.issued
2018-01-31
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/461797
dc.description.abstract
The three chapters of this thesis explore how previous experience and mental categories shape human judgments. Chapter One provides a sampling explanation for the in-group heterogeneity effect - a tendency of people to perceive the groups they belong to as more heterogeneous than the groups to which they do not belong. It notes that because people are more likely to interact with the in-group members, they will experience more variability of the in-group than the out-group. Chapters 2 and 3 investigate how mental categories affect feature-based inferences when the category of the object, people perceive, is uncertain. In an influential paper, Anderson (1991) proposed a rational model for this task. The model proposes that the information from all the mental categories is integrated to make a prediction about unobserved features of the object. A crucial feature of this model is the conditional independence assumption – it assumes that the within-category feature correlation is zero. In prior research, this model has been found to provide a poor fit to participants’ inferences. Chapter 2 argues that the failure of Anderson’s rational model stems from the inconsistency between the task environment and the core assumption of the model. It notes that the studies reported in existing research relied on task environments without conditional independence and shows that when this assumption is satisfied, Anderson’s model performs well. Chapter 3 proposes an extension of Anderson’s model that allows mental categories to be characterized by feature correlations and shows that such general rational model provides a good fit to the existing inference data from experiments with uncertain categorization.
en_US
dc.description.abstract
Els tres capítols de la tesi estudien com experiències prèvies i categories mentals poden determinar els judicis humans. El capítol 1 aporta una explicació a l’efecte heterogeni “in-group” - la tendència de la gent a percebre els grups als quals pertanyen com a més heterogenis que els grups als quals no pertanyen. L’estudi reporta que, com que la gent interactua més amb els membres del seu in-group, experimentaran més variabilitat en aquest in-group que en el seu out-grup. Els capítols 2 i 3 estudien com les categories mentals afecten les inferències basades en característiques quan la categoria de l’objecte, segons la gent, és incerta. En un article molt influent, Anderson (1991) va proposar un model racional per aquesta tasca. El model proposa que la informació de totes les categories mentals està integrada per fer una predicció sobre les característiques de l’objecte que no son observables. Una característica principal del model és el supòsit d’independència lineal - assumeix que dins de cada categoria, la correlació entre característiques és zero. En estudis previs, s’ha provat que aquest model sembla tenir un encaix pobre amb les inferències dels participants. El capítol 2 estableix que la problemàtica del model racional d’Anderson ve per la inconsistència entre el disseny de la tasca i el supòsit central del model. S’estableix que els estudis existents es basen en aquest disseny de tasca sense complir amb el supòsit d’independència lineal i es demostra que, quan aquest supòsit es compleix, el model d’Anderson funciona correctament. El capítol 3 proposa una extensió del model d’Anderson que permet caracteritzar les categories mentals amb característiques correlacionades entre sí i es prova que, aquest model racional encaixa correctament amb les dades provinent d’experiments existents en inferències sobre categories incertes.
en_US
dc.format.extent
123 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Human judgement
en_US
dc.subject
Model d'Anderson
en_US
dc.subject
Anderson's model
en_US
dc.title
Categories, variability, and inferences : essays on human judgement
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
33
en_US
dc.contributor.authoremail
elizaveta.konovalova@upf.edu
en_US
dc.contributor.director
Le Mens, Gaël
dc.embargo.terms
24 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa


Documents

tek.pdf

7.788Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)