Paleocomunidades de múridos (Rodentia, Mammalia) del Neógeno superior y Pleistoceno inferior del sureste de la Península Ibérica

Author

Piñero Garcia, Pedro

Director

Agustí Ballester, Jorge

Date of defense

2017-07-11

Pages

528 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

En aquest treball s´ofereix un anàlisi taxonòmic complet de fins a 1370 dents de múrids provinents de 14 nivells paleontològics diferents localitzats al surest ibèric. Les diferents localitats han proporcionat associacions de micromamífers d´edats que van des del Miocè superior fins el Plistocè inferior, identificant-se un total de 19 espècies de múrids. A partir del conjunt de taxons identificats, que inclou la resta de rosegadors i en algun cas també els insectívors, s´han realitzat correlacions bioestratigràfiques amb jaciments d´altres àrees de la Península Ibèrica a partir de la comparació de les seves faunes. En primer lloc s´han estudiat els nivells del Miocè superior de la secció de Romerales, incorporant un anàlisi paleoecològic. En aquest context, s´ha estudiat també la secció de Sifón de Librilla. Aquesta seqüència ha proporcionat un registre bioestratigràfic molt detallat des del Miocè superior fins el Pliocè inferior, lligat a un marc magnetoestratigràfic ben calibrat. Això ha permès aclarir els criteris per diferenciar el Miocè superior del Pliocè inferior en dipòsits continentals, explorar un marc cronològic per les diferents espècies de rosegadors identificades als diferents jaciments, així com revisar les relacions filogenètiques entre espècies dels gèneres Apodemus, Stephanomys i Paraethomys. S´ofereix també una síntesi sedimentològica, magnetoestratigràfica i paleontològica del jaciment de Puerto de la Cadena amb la finalitat de clarificar la seva edat. Basada en la successió de rosegadors del Miocè superior i del Pliocè de la conca de Guadix-Baza, es presenta la primera biozonació calibrada per al Neògen superior d´aquesta àrea. L'estudi de la localitat de Baza-1 ha permès millorar el coneixement de les associacions faunístiques presents al Pliocè inferior. Pel que respecta al Plistocè inferior d´aquesta zona, el treball s´ha centrat en el jaciment de Quibas. En aquesta tesis es descriu els rosegadors del reompliment conegut com a Gruta-1, per abordar un estudi biocronológic i paleoambiental.


En este trabajo, se ofrece un análisis taxonómico completo de hasta 1370 dientes de múridos procedentes de 14 niveles paleontológicos diferentes localizados en el sureste ibérico. Las distintas localidades han proporcionado asociaciones de micromamíferos de edades que van desde el Mioceno superior hasta el Pleistoceno inferior, identificándose un total de 19 especies de múridos. A partir del conjunto de taxones identificados, que incluye el resto de roedores y en algún caso también los insectívoros, se realizan correlaciones bioestratigráficas con yacimientos de otras áreas de la Península Ibérica por medio de la comparación de sus faunas. En primer lugar se han estudiado los niveles del Mioceno superior de la sección de Romerales, incorporando un análisis paleoecológico. En este contexto, se ha estudiado también la sección de Sifón de Librilla. Esta secuencia ha proporcionado un registro bioestratigráfico muy detallado desde el Mioceno superior hasta el Plioceno inferior, ligado a un marco magnetoestratigráfico bien calibrado. Esto ha permitido establecer claves para diferenciar el Mioceno superior del Plioceno inferior en depósitos continentales, explorar un marco cronológico para las diferentes especies de roedores identificadas en los distintos yacimientos, y revisar las relaciones filogenéticas entre especies de los géneros Apodemus, Stephanomys y Paraethomys. Se ofrece también una síntesis sedimentológica, magnetoestratigráfica y paleontológica del yacimiento del Puerto de la Cadena con la finalidad de clarificar su edad. Basados en la sucesión de roedores del Mioceno superior y Plioceno de la cuenca de Guadix-Baza, se presenta la primera biozonación calibrada para el Neógeno superior de esta área. Se aborda también el estudio de Baza-1, mejorando el conocimiento de las asociaciones faunísticas del Plioceno inferior. Por lo que respecta al Pleistoceno inferior, el trabajo se ha centrado en el yacimiento de Quibas describiéndose los roedores del relleno conocido como Gruta-1 para abordar un estudio biocronológico y paleoclimático.


This work presents a complete taxonomic analysis of up to 1370 murid teeth collected from 14 paleontological levels of sites located in the southeastern Iberian Peninsula. The different localities have yielded micro-mammal assemblages with ages ranging from the late Miocene to the early Pleistocene, allowing for the identification of 19 murid species. From the set of taxa identified, which includes rodent species and, in one case, insectivores, biostratigraphic correlations with other sites situated in the Iberian Peninsula have been performed. Firstly, the late Miocene levels from the Romerales sections have been studied, including a paleoecological analysis. Secondly, the Sifón de Librilla section, a long and continuous continental sequence was also studied, allowing to obtain a detailed biostratigraphical record extending from the latest Miocene up to the early Pliocene. Using unambiguously established magnetostratigraphical data allows to firmly establish keys with to distinguish the late Miocene from the early Pliocene in Mediterranean continental deposits. It has also permitted the exploration of the chronological framework for the different rodent species identified in each site, as well as to refine the phylogenetic relationships of the Apodemus, Stephanomys and Paraethomys lineages. Another site is that of Puerto de la Cadena, In this case, a sedimentological, magnetostratigraphical and paleontological synthesis is provided to clarify its chronological situation. Based on a rodent succession from the Guadix-Baza Basin which ranges from the latest Miocene to the latest Pliocene, the first calibrated biozonation for the late Neogene of this area is presented. The study of the Baza-1 locality improves our knowledge about the faunistic associations present during this the early Pliocene. Regarding the early Pleistocene from this area, this work focuses on the site of Quibas. The rodent fauna from the cavity known as Gruta-1, is described to carry out a biochronological and paleoenvironmental analysis.

Keywords

Muridae; Paleontologia; Surest Península Ibèrica; Paleontology; Southeastern Iberian Penin

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 5 - Natural Sciences; 56 - Palaeontology; 90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI.pdf

59.95Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)