Adaptación transcultural y validación al castellano de la subescala Tipos de Autocuidado del cuestionário Self-Care of Home Dwelling Elderly (SCHDE)

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria
dc.contributor.author
Ferreira Sequeira, Eduarda Maria
dc.date.accessioned
2018-03-01T09:50:16Z
dc.date.available
2018-03-01T09:50:16Z
dc.date.issued
2017-09-08
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/461976
dc.description.abstract
L'autocura és l’eix central i l’objectiu de les cures d'infermeria. Es defineix com les accions que cadascú realitza cap a si mateix per regular els factors que afecten el seu desenvolupament i funcionament. Backman i Hentinen han desenvolupat un model on identifiquen quatre perfils d'autocura: Responsable, Formalment Guiat, Independent i d’Abandonament. L'objectiu principal d'aquesta investigació va ser adaptar transculturalment i validar al castellà la subescala de Tipus d’Autocura del qüestionari Self-Care of Home Dwelling Elderly. Es va realitzar un estudi mètric, descriptiu i transversal, en una mostra de 216 persones, majors de 75 anys a Tarragona i que posseïen un valor en l'Escala de Deteriorament Global de Reisberg inferior o igual a 3. En la primera fase es va realitzar la traducció i adaptació cultural de l'escala. La segona fase va consistir en l'anàlisi mètrica. Es va analitzar la validesa de constructe a través d'una anàlisi factorial confirmatòria i, la convergent discriminant a través de l'estudi de la correlació de l'escala Tipus d’Autocura. La fiabilitat va ser analitzada verificant la consistència interna i l'estabilitat temporal test-retest. Per a la interpretació clínica de l'escala es van calcular els valors poblacionals de referència mitjançant barems i puntuacions típiques T. En el nostre estudi l'estructura factorial obtinguda va ser lleugerament diferent al model proposat, però els resultats han demostrat que s'ajusta convenientment. L'escala també ha mostrat tenir validesa convergent discriminant i ha presentat bona fiabilitat. Es va concloure que la versió castellana de l'instrument és fiable i vàlida, i que permet obtenir el perfil d'Autocura presentat per la gent gran, per tal d'implementar intervencions d'infermeria personalitzades i adequades a cadascú, i així facilitar el procés de transició de la gent gran, relatiu a l'autocura, en aquesta etapa de la seva vida.
dc.description.abstract
El autocuidado es el enfoque y la meta de los cuidados de enfermería. Se define como las acciones que cada uno realiza hacia sí mismo para regular los factores que afectan su desarrollo y funcionamiento. Backman y Hentinen han desarrollado un modelo donde identifican cuatro perfiles de autocuidado: Responsable, Formalmente Guiado, Independiente y de Abandono. El objetivo principal de esta investigación fue adaptar transculturalmente y validar al castellano la subescala de Tipos de Autocuidado del cuestionario Self-Care of Home Dwelling Elderly. Se realizó un estudio métrico, descriptivo y transversal, en una muestra de 216 personas, mayores de 75 años en Tarragona y que poseían un valor en la Escala de Deterioro Global de Reisberg inferior o igual a 3. En la primera fase se realizó la traducción y adaptación cultural de la escala. La segunda fase consistió en el análisis métrico. Se analizó la validez de constructo a través de un análisis factorial confirmatorio y la convergente discriminante a través del análisis de la correlación de la escala Tipos de Autocuidado. La fiabilidad fue analizada verificando la consistencia interna y la estabilidad temporal test-retest. Para la interpretación clínica de la escala se calcularon los valores poblacionales de referencia mediante baremos y puntuaciones típicas T. En nuestro estudio la estructura factorial obtenida fue ligeramente diferente al modelo propuesto, pero los resultados han demostrado que se ajusta convenientemente. La escala también ha mostrado tener validez convergente discriminante y ha presentado buena fiabilidad. Se concluyó que la versión castellana del instrumentos es fiable y valida y que permite obtener el perfil de Autocuidado presentado por las personas mayores, con el fin de implementar intervenciones de enfermería personalizadas y adecuadas a cada uno, y así facilitar el proceso de transición, relativo al autocuidado, de las personas mayores en esta etapa de su vida.
dc.description.abstract
Self-care is the focus and the goal of nursing care. It’s defined as the actions that each one performs towards itself to regulate the factors that affect its development and functioning. Backman and Hentinen have developed a model that identifies four self-care types: Responsible, Formally Guided, Independent and Abandon. The general objective of this research was to transculturally adapt and validate the Types of Self-Care subscale of the Self-Care of Home Dwelling Elderly questionnaire into Spanish. It was carried out a descriptive, metric and transversal study on a sample of 216 people, aged 75 years in Tarragona, who had a value in the Reisberg Global Impairment Scale smaler or equal to 3. In the first phase the translation and cultural adaptation of the scale were carried out. The second phase consisted on the metric analysis. The construct validity was analyzed through a confirmatory factor analysis and the discriminant convergent validity through the correlation analysis of the Types of Self-Care scale. The reliability was analyzed by the study of the internal consistency and the temporary stability test-retest. For clinical interpretation of the scale, the reference population values were calculated using typical scales and scores T. In our study the factorial structure obtained was slightly different from the proposed model, but the results have shown that it is conveniently adjusted. The scale has also shown discriminant convergent validity and good reliability. It was concluded that the spanish version of the instruments is reliable and valid and that it allow us to Know the self-care profile presented by the elderly, in order to implement personalized and appropriated nursing interventions to each one, and facilitate the transition process of the elderly, relative to self-care, at this stage of their lives.
dc.format.extent
182 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
autocuidatges
dc.subject
tipos de autocuidatges
dc.subject
envelliment
dc.subject
autocuidado
dc.subject
tipos de autocuidado
dc.subject
envejecimiento
dc.subject
self-care
dc.subject
types of self-care
dc.subject
elderly
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Adaptación transcultural y validación al castellano de la subescala Tipos de Autocuidado del cuestionário Self-Care of Home Dwelling Elderly (SCHDE)
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
614
dc.contributor.authoremail
duda_Sequeira@hotmail.com
dc.contributor.director
Lleixà Fortuño, Maria del Mar
dc.contributor.director
Roldán Merino, Juan Francisco,
dc.contributor.director
Ferré i Grau, Carme
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

4.121Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)