Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social
El treball de recerca que he realitzat s'ha centrat en dones compositores, intèrprets i directores d'orquestra. Es tracta d'un anàlisi històric i sociològic de la dona i la seva contribució musical en aquests camps musicals des de l'inici de la participació musical femenina fins al present. Crec que és molt important saber d'on venim i decidir cap on volem continuar caminant. Al segle XX, la musicologia va començar a estudiar les dones en la història de la música i aviat va sorgir la necessitat de recuperar per a la nostra vida musical el llegat d'aquestes artistes. Aviat es van adonar que els seus programes de concerts oferien una història paral·lela de la música de cada època, des del classicisme fins a la música contemporània, passant pel romanticisme o les avantguardes històriques. Aquestes compositores estaven totalment immerses en el llenguatge musical dels respectius períodes històrics, eren en realitat artistes del seu temps. Tot i que penso que hi ha hagut un gran avanç en termes d'igualtat i oportunitats, encara no es parla d'un gran nombre de dones que es dediquin a la composició i / o direcció orquestral, ni tampoc es troben a les aules manuals que incloguin a les brillants compositores, pedagogues, intèrprets ... que hi ha hagut al llarg de la història. Així com tampoc hi ha un nombre important d'obres programades compostes per dones ni dones que portin la batuta i dirigeixin a les més prestigioses orquestres del món. El mateix llenguatge musical continua estant ple d'al·lusions al sexe femení.
El trabajo de investigación que he realizado se ha centrado en mujeres compositoras, intérpretes y directoras de orquesta. Se trata de un análisis histórico y sociológico de la mujer y su contribución musical en estos campos musicales desde el inicio de la participación musical femenina hasta el presente. Creo que es muy importante saber de dónde venimos y decidir hacia dónde queremos continuar caminando. En el siglo XX, la musicología comenzó a estudiar las mujeres en la historia de la música y pronto surgió la necesidad de recuperar para nuestra vida musical el legado de estas artistas. Pronto se dieron cuenta de que sus programas de conciertos ofrecían una historia paralela de la música de cada época, desde el clasicismo hasta la música contemporánea, pasando por el romanticismo o las vanguardias históricas. Estas compositoras estaban totalmente inmersas en el lenguaje musical de los respectivos períodos históricos, eran en realidad artistas de su tiempo. Aunque pienso que ha habido un gran avance en términos de igualdad y oportunidades, todavía no se habla de un gran número de mujeres que se dediquen a la composición y/o dirección orquestal, ni tampoco se encuentran en las aulas manuales que incluyan a las brillantes compositoras, pedagogas, intérpretes… que ha habido a lo largo de la historia. Así como tampoco hay un número importante de obras programadas compuestas por mujeres ni mujeres que lleven la batuta y dirijan a las más prestigiosas orquestas del mundo. El propio lenguaje musical continúa estando repleto de alusiones al sexo femenino.
The research work I have done has focused on women composers, performers and orchestra conductors. I have made a historical and sociological analysis of women and their musical contribution in these musical fields from the beginning of female musical participation to the present. I think it is very important to know where we come from to decide where we want to keep going. In the 20th century, musicology began to study women in the history of music and soon the need arose to restore our musical life to the legacy of these artists. Soon they realized that their concert programs offered a parallel history of the music of each era, from classicism to contemporary music, through romanticism or historical avant-gardes. These composers were totally immersed in the musical language of their respective ages, were actually artists of their time. Although I think there has been a breakthrough in terms of equality and opportunities, there is still a small number of women who are dedicated to orchestral composition and / or conduction, nor are they in manual classrooms that include bright Composers, pedagogues, performers ... that have been throughout history. There is still an insignificant number of works composed by women or women who lead the most prestigious orchestras in the world. The musical language itself has lot of allusions to the female sex.
Dones; Música; Igualtat; Mujeres; Igualdad; Women; Music; Equality
00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 3 - Ciencias sociales; 78 - Música
Arts i Humanitats
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.