Empirical essays on seasonality in tourism

Author

Turrión Prats, Judith

Director

Duro Moreno, Juan Antonio

Date of defense

2018-02-23

Pages

168 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Economia

Abstract

L'objectiu principal d'aquesta tesi és analitzar l'estacionalitat turística, un tema d’especial interès per als gestors turístics i la literatura acadèmica. Aquest fenomen és un dels més problemàtics, principalment en destinacions massives perquè constitueix una gran amenaça per al desenvolupament econòmic, el creixement sostenible, la lleialtat dels turistes i la gestió de marques. Aquesta tesi es centra en l'anàlisi, la mesura i les causes de l'estacionalitat utilitzant models economètrics (Differnce and System GMM) així com un mètode de descomposició de la desigualtat proposat per Shorrocks (1982). L'àmbit geogràfic de l'anàlisi és bàsicament Espanya. Aquest és el principal cas d'estudi, ja que aquest país és una de les destinacions turístiques més importants del món. A més, la concentració mensual a Espanya és una de les més elevades entre els països de la Unió Europea amb major demanda turística. També, analitzem el cas de Catalunya (la regió espanyola més important pel que fa a l’arribada de turistes internacionals) i en el darrer capítol, realitzem una anàlisi d'estacionalitat mundial, donada l'absència de dades. Els principals resultats obtinguts indicarien els següents punts: primer, l'evidència suggereix que els factors econòmics i climàtics expliquen una part significativa de la concentració mensual. A més, els resultats mostrem que els turistes de distints mercats tenen diferents sensibilitats davant els canvis en els factors determinants de l'estacionalitat. Aquests resultats suggereixen la idoneïtat d'estratègies específiques de gestió i comercialització pels mercats, donada l'absència d'homogeneïtats generals. En segon lloc, l'evidència suggereix que les destinacions com Espanya i Catalunya haurien de tenir en compte la situació cíclica de les economies per dissenyar polítiques específiques i estratègies de màrqueting mix. Per últim, els resultats mostren que el món no és uniforme en termes d'estacionalitat, sent l'àrea Mediterrània la més afectada.


El objetivo principal de esta tesis es analizar la estacionalidad turística, un tema de especial interés para los gestores turísticos y la literatura académica Este fenómeno es uno de los más problemáticos, principalmente en destinos masivos porque constituye una gran amenaza para el desarrollo económico, el crecimiento sostenible, la lealtad de los turistas y la gestión de marcas. Esta tesis se centra en el análisis, la medición y las causas de la estacionalidad utilizando modelos econométricos (Difference and System GMM) así como un método de descomposición de la desigualdad propuesto por Shorrocks (1982). El alcance geográfico del análisis llevado a cabo es básicamente España. Este es el principal caso de estudio, dado que este país es uno de los destinos turísticos más importantes del mundo. Además, la concentración mensual en España, es una de las más elevadas entre los países de la Unión Europea con mayor demanda turística. También, analizamos el caso de Cataluña (la región española más importante en cuanto a llegada de turistas internacionales) y en el último capítulo, realizamos un análisis de estacionalidad en todo el mundo, dada la ausencia de datos. Los principales resultados obtenidos indicarían los siguientes puntos: primero, los resultados sugieren que los factores económicos y climáticos explican una parte significativa de la concentración mensual. Además, la evidencia muestra que los turistas de distintos mercados tienen diferentes sensibilidades ante cambios en los factores determinantes de la estacionalidad. Estos hallazgos sugieren la idoneidad de estrategias específicas de gestión y comercialización para los mercados, dada la ausencia de homogeneidades generales. En segundo lugar, la evidencia sugiere que destinos como España y Cataluña deberían tener en cuenta la situación cíclica de las economías para diseñar políticas específicas y estrategias de marketing mix. Por último, los resultados muestran que el mundo no es uniforme en términos de estacionalidad, siendo el área Mediterránea la más afectada.


The main aim of this thesis is to analyse seasonality in tourism, a current topic of particular concern for the destination marketers and planners and the academic literature too. This phenomenon is one of the most problematic issues mainly in large scale and well-established destinations, because in these destinations it constitute a major threat to continuous economic development, sustainable growth, tourist loyalty, and brand management. This thesis focuses on the analysis, measurement and causes of seasonality using econometrics models (Difference and System GMM) as well as a decomposition inequality methods proposed by Shorrocks (1982). The geographical scope of the analysis carried out is basically about Spain. This is chosen as the main case study because it is one of the most important tourism destinations in the world. Moreover, Spain is one of the most seasonal countries in the European Union with high demand. In addition, we analyse also the case of Catalonia (the most important Spanish region with respect to arrivals of non-residents) and in last chapter, we perform an analysis of seasonality worldwide, given de absence of data. Some of the empirical results may be summarized as: first, the results suggest that economic and climatic factors explain a significant part of monthly concentration. In addition, the evidence shows that tourists from diverse markets have different sensitivities to changes in the determinants of seasonality. These findings would suggest the suitability of specific management and marketing strategies for markets, given the absence of general homogeneities. Second, the evidence suggests that destinations such as Spain and Catalonia should take into account the cyclical situation of the economies in order to design specific policies and marketing mix strategies. Last, the results show that the world is not uniform in terms of seasonality and the problems are strongly found in the European Mediterranean area.

Keywords

dynamic panel data models; Espanya; estacionalidad turística; España

Subjects

338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

2.438Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)