Essays on location patterns of creative industries

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Economia
dc.contributor.author
Coll Martínez, Eva
dc.date.accessioned
2018-03-20T12:10:17Z
dc.date.available
2018-03-20T12:10:17Z
dc.date.issued
2018-02-23
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/462912
dc.description.abstract
Aquesta tesi analitza i identifica quins són els factors que faciliten la localització i aglomeració de les indústries creatives a nivell local i les compara amb les de la resta d’activitats econòmiques. Aquesta tesi contribueix a la literatura de les indústries creatives a través de l'anàlisi de les pautes de localització d'aquestes indústries tant des d'una perspectiva d’anàlisi tradicional a nivell municipal com introduint algunes innovacions quant a l'ús de la econometria espacial, els mètodes basats en la distància i els Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) gràcies a l’accés a dades micro-geogràfiques. L'aplicació empírica se centra en els municipis catalans per al període 2002-2007, en l'Àrea Metropolitana de Barcelona i, finalment, en la ciutat de Barcelona per al període 2006-2015. Tot i que els determinants de localització de les indústries creatives no són tan diferents dels de les no creatives, els principals resultats d'aquesta tesi confirmen la naturalesa específica d'aquestes indústries i la seva major necessitat d'aglomeració, especialment per a les indústries creatives basades en un coneixement més simbòlic. A més, aquesta tesi corrobora l'associació positiva entre les indústries creatives i el creixement econòmic, en termes de creació d’empreses i de productivitat. Tanmateix, els resultats suggereixen que la capacitat d'atraure activitats creatives i ocupació a una àrea estan estretament vinculats a l’entorn creatiu existent i les dinàmiques culturals històriques que defineixen la personalitat de l’àrea. Tenint en compte el gran potencial de les indústries creatives en termes de, per exemple, el dinamisme econòmic, la regeneració urbana o el màrqueting urbà, els resultats d'aquesta tesi permeten extreure una sèrie de recomanacions per a les autoritats públiques disposades a fomentar la diversificació de l'activitat econòmica per tal d’augmentar la seva competitivitat en un context econòmic i social cada vegada més global.
en_US
dc.description.abstract
Esta tesis analiza e identifica cuáles son los factores que facilitan la localización y aglomeración de las industrias creativas a nivel local y las compara con las del resto de actividades económicas. Esta tesis contribuye a la literatura de las industrias creativas a través del análisis de las pautas de localización de estas industrias tanto desde una perspectiva de análisis tradicional a nivel municipal como introduciendo algunas innovaciones en cuanto al uso de la econometría espacial, los métodos basados en la distancia y los Sistemas de Información Geográfica (SIG) gracias al acceso a datos micro-geográficos. La aplicación empírica se centra en los municipios catalanes para el periodo 2002-2007, en el Área Metropolitana de Barcelona y, finalmente, en la ciudad de Barcelona entre 2006-2015. A pesar de que los determinantes de localización de las industrias creativas no son tan diferentes de los de las no creativas, los principales resultados confirman la naturaleza específica de estas industrias y su mayor necesidad de aglomeración, especialmente para a las industrias creativas basadas en un conocimiento más simbólico. Además, esta tesis corrobora la asociación positiva entre industrias creativas y crecimiento económico, en términos de creación de empresas y de productividad. Sin embargo, los resultados también sugieren que la capacidad de atraer actividades creativas y empleo en un área está claramente asociada al entorno creativo existente y las dinámicas culturales históricas que definen la personalidad del área. Teniendo en cuenta el gran potencial de las industrias creativas en términos de, por ejemplo, el dinamismo económico, la regeneración urbana o el marketing urbano, los resultados de esta tesis permiten extraer una serie de recomendaciones para las autoridades públicas dispuestas a apoyar la diversificación de la actividad económica a efectos de aumentar su competitividad en un contexto económico y social cada vez más global.
en_US
dc.description.abstract
This thesis analyses and identifies which factors facilitate the location and agglomeration of creative industries at the local level and compare them to those of the other economic activities. This thesis contributes to the literature on creative industries by analysing the location behaviour of these industries both from a traditional analysis at municipality level and by introducing some innovations regarding the use of spatial econometrics, distance-based methods and Geographical Information Systems (GIS) thanks to the access to micro-geographic data. The empirical application focuses on Catalan municipalities for the period 2002-2007, on the Metropolitan Area of Barcelona and on the city of Barcelona for the period 2006-2015. Main findings of this thesis show that, despite the fact that creative industries location determinants are not so different from those of non-creative industries, the specific nature of these industries and their greater need for agglomeration is confirmed, especially for symbolic-based creative industries. Moreover, this thesis confirms the positive association between creative industries and economic growth – in terms of firm creation or productivity. Finally, it also suggests that the ability to attract creative activities and employment to an area strongly depends on the existing creative milieu and the cultural path dependence of the area. Based on the assumption that creative industries have great potential in terms of, for example, economic dynamism, urban regeneration or city marketing, results of this thesis allows having a series of recommendations for public authorities willing to support the diversification of economic activity for the purpose of enhancing their competitiveness in an economic and social context increasingly global.
en_US
dc.format.extent
153 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Indústries creatives
en_US
dc.subject
Economies d'aglomeració
en_US
dc.subject
Localització industrial
en_US
dc.subject
Industrias creativas
en_US
dc.subject
Economías de aglomeración
en_US
dc.subject
Localización industrial
en_US
dc.subject
Creative industries
en_US
dc.subject
Agglomeration economies
en_US
dc.subject
Industrial Location
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials i jurídiques
en_US
dc.title
Essays on location patterns of creative industries
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
33
en_US
dc.subject.udc
332
en_US
dc.subject.udc
79
en_US
dc.contributor.authoremail
eva.coll@urv.cat
en_US
dc.contributor.director
Arauzo Carod, Josep Maria
dc.contributor.director
Moreno Monroy, Ana I.
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

4.501Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)