Revolució, Poder i Informació. El control de la informació a les Assemblees parlamentàries durant la Revolució francesa (1789-1795)

dc.contributor
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània
dc.contributor.author
Castellà i Pujols, Maria Betlem
dc.date.accessioned
2011-04-12T14:36:27Z
dc.date.available
2009-10-30
dc.date.issued
2008-11-28
dc.date.submitted
2009-10-30
dc.identifier.isbn
9788469272503
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-1030109-161526
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/4816
dc.description.abstract
Aquesta tesi es troba consagrada a aquells que gestionaven la correspondència que arribava a les Assemblees parlamentàries, i a tots aquells que obrien les cartes, les llegien per primera vegada i decidien quines havien de ser llegides a l'Assemblea i quines reenviades als comitès. Aquesta tesi es troba consagrada també a aquells que gestionaven la correspondència més important que arribava al cos legislatiu, aquella que feia referència als desordres que existien a Fran a i denunciava a tots els individus que els provocaven. De fet, aquesta tesi defèn a través de l'estudi d'uns comitès i d'unes comissions fins ara ignorats, que el poder legislatiu, a partir de controlar una correspondència que li pertanyia al poder executiu de gestionar, la relativa a l'administració i a la policia, va apropiar-se de la gestió de l'ordre i del manteniment de la tranquil·litat pública, una competència constitucionalment pròpia del poder executiu i una de les competències més importants d'aquest poder. <br/>Mots clau: Desordres, Ordre públic, Correspondència, Comitès de l'Assemblea i President de l'Assemblea.
cat
dc.description.abstract
Esta tesis se interesa por aquellas personas que gestionaron la correspondencia que llegaba a las Asambleas parlamentarias, y a todos aquellos que abrían las cartas, las leían por primera vez y decidían que cartas debían ser leídas a la Asamblea y cuales debían ser enviadas a los comités. Esta tesis se interesa también por todos aquellos individuos que gestionaron la correspondencia más importante que llegaba en el cuerpo legislativo, aquella que trataba sobre los desordenes existentes en Francia y denunciaba a aquellos que los provocaban. En realidad, esta tesis defiende a través del estudio de unos comités y de unas comisiones hasta ahora ignorados, que el poder legislativo, a partir de controlar una correspondencia que le pertenecía al poder ejecutivo de gestionar, la relativa a la administración y a la policía, se apropió de la gestión del orden y del mantenimiento de la tranquilidad pública, una competencia constitucionalmente propia del poder ejecutivo y una de las competencias más importantes de este poder. <br/>Palabras clave: Desordenes, Orden público, Correspondencia, Comités de la Asamblea y Presidente de la Asamblea.
cat
dc.description.abstract
Cette thèse est consacrée aux personnes qui gèrent la correspondance parvenue aux Assemblées parlementaires, à celles qui ouvrent les lettres, les lisent pour la première fois et décident des lettres qui seront lues à l'Assemblée et renvoyées aux comités. Elle inclut aussi les personnes qui gèrent la correspondance la plus délicate qui arrive au corps législatif, celle qui traite des désordres existant en France et dénonce ceux qui les provoquent. En s'intéressant pour la première fois à ces institutions révolutionnaires trop ignorées que sont les comités et les bureaux des Assemblées, ce travail défend l'idée que la connaissance des problèmes d'ordre public, grâce aux correspondances dépouillées, permet désormais au pouvoir législatif de gérer le maintien de l'ordre et de la tranquillité publique, pouvoir qui, constitutionnellement, appartient au pouvoir exécutif.<br/>Mots clé : Désordres, Ordre public, Correspondance, Comités de l'Assemblée et Président de <br/>l'Assemblée.
cat
dc.description.abstract
This thesis is about the people who were dealing with the letters sent to the revolutionary assemblies, who were opening them, who were reading them for the first time and deciding what letters should be read in front of the parliament, what ones would be sent to the committees. <br/>This work also includes the people who were dealing with the most tricky correspondence, the one processing with the troubles existing in France and denouncing the people who were responsible for. By focusing on those revolutionary institutions for the first time, the committees and the offices of the revolutionary parliament, this work agues that, because of the opened letters, the knowledge of the problems of the public order had entitled the legislative power to maintain the public peace and by doing so, to exercise powers which belonged to the executive power on a constitutional point of view. <br/>Key word: disorders, public order, correspondence, parliamentary committees, parliamentary offices, president of the Parliament.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Correspondència
dc.subject
Comtitès de l'Assemblea
dc.subject
Ordre Públic
dc.subject.other
Ciències Humanes
dc.title
Revolució, Poder i Informació. El control de la informació a les Assemblees parlamentàries durant la Revolució francesa (1789-1795)
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
93
cat
dc.contributor.authoremail
mariabetlem@yahoo.es
dc.contributor.director
Roura i Aulinas, Lluís, 1949-
dc.contributor.director
Martin, Jean‐Clément
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B-45612-2009


Documents

mbcp1de4.pdf

5.271Mb PDF

mbcp2de4.pdf

5.958Mb PDF

mbcp3de4.pdf

3.758Mb PDF

mbcp4de4.pdf

4.667Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)