D'una guerra a una altra. Els militars africanistes espanyols: de Ben Tieb a Llano Amarillo (1924-1936)

Author

Recio García, María Ángeles

Director

Marimon Riutort, Antoni

Date of defense

2016-01-26

Pages

369 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts

Abstract

Les guerres i la pacificació del Protectorat d’Espanya al Marroc propicien la formació d’un exèrcit colonial mercenari d'indígenes marroquins i uns altres estrangers: l’Exèrcit d’Àfrica, sota el comandament de militars espanyols; i forgen així mateix, entre els principals d’aquests comandants ―anomenats militars africanistes―, una mentalitat militarista i imperialista contraria a l’arribada al poder de la Segona República, a qui s'enfronten amb les armes a la mà el juliol del 1936, traslladant fins i tot aquell exèrcit colonial a la Península i a Menorca, provocant i després guanyant la Guerra Civil espanyola.


Les guerres et la pacification du Protectorat de l'Espagne au Maroc favorisent la formation d'une armée coloniale mercenaire des indigènes marocains et autres étrangers: l'Armée d'Afrique, sous le commandement des militaires espagnols; et forgent aussi, entre les principaux de ces commandants ―appelés militaires africanistes―, une mentalité militariste et impérialiste contrarie à l'arrivée au pouvoir de la Deuxième République, qui se sont affrontés avec les armes à la main en juillet 1936, déplaçant même l'Armée d'Afrique à l'Espagne et Minorque, provoquant et après gagnant la Guerre Civile espagnole.


The wars and the pacification of the Protectorate of Spain in Morocco propitiate the formation of a colonial mercenary army of Moroccan Aborigens and other foreigners: the Army of Africa under the command of Spanish military; and they forge likewise, among their major commanders ―called Africanist military―, a militarist and imperialist mentality contrary to the rising of the second Republic, whom they confronted with weapons in hand in July 1936, even with those colonial army moving to Spain and Menorca, provoking and afterwards winning the Spanish Civil War.

Keywords

Protectorat d’Espanya al Marroc; Exèrcit d’Àfrica; Campanyes del Marroc; Militars africanistes

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History; 94 - General history

Knowledge Area

Història Contemporània

Documents

tmarg1de1.pdf

2.153Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)