El Nomenclàtor com a font per a l'estudi territorial de la població a Catalunya. Aplicacions 1857 - 1998


Author

Esteve Palós, Albert

Director

Cabré, Anna, 1943-

Date of defense

2003-05-16

ISBN

8468832863

Legal Deposit

B-39.756-2003



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Abstract

El Nomenclàtor del Cens de Població ha estat testimoni d'excepció de les transformacions viscudes en el poblament a Catalunya en els darrers 150 anys. Malgrat això, aquesta font ha estat esta poc utilitzada en l'anàlisi d'aquestes transformacions. En aquest sentit, l'objectiu principal d'aquesta tesi és examinar la qualitat del Nomenclàtor del Cens de Població com a font per a l'estudi territorial de la població a Catalunya entre 1857 i 1998. Prèviament, va ser necessari recuperar-ne la informació, que es trobava dispersa en diversos suports i organitzada també segons diversos criteris. La creació d'una base de dades integrada amb tot els nomenclàtors que és fàcil d'interrogar i analitzar constitueix una de les principals aportacions d'aquesta recerca.<br/>Aquest treball s'estructura en tres parts. La primera part analitza la font des d'un punt de vista formal, considerant els aspectes relacionats amb la metodologia, les variables i les modificacions introduïdes al llarg del temps. La segona part explota exhaustivament les dades per a Catalunya amb un doble objectiu: avaluar els resultats a la llum de l'evolució formal de la font i suggerir possibles aplicacions amb les seves dades. La tercera part presenta dues aplicacions concretes: la primera d'elles examina la presència de processos aleatoris en el creixement de la població per entitats utilitzant el model rank-size i lognormal; i la segona aplicació es proposa caracteritzar morfològicament i mesurar el grau d'associació espacial del poblament a Catalunya.<br/>L'explotació de les dades del Nomenclàtor per a Catalunya, la més important que mai s'ha fet d'aquesta font i per aquest àmbit, ha satisfet amb escreix les expectatives generades amb el seu ús, doncs no només la font guarda consistència amb l'estudi territorial de la població, sinó que els resultats obtinguts es mostren coherents amb les tendències conegudes del poblament a Catalunya durant els darrers 150 anys. El mèrit del latent Nomenclàtor s'ha posat de manifest en aquesta tesi tot mostrant-ne l'extraordinària riquesa informativa que conté, malgrat la complexitat que comporta tractar les seves dades.


El Nomenclátor del Censo de Población ha sido testigo de excepción de las transformaciones acontecidas en el poblamiento de Cataluña durante los últimos 150 años. Sin embargo, esta fuente ha sido poco utilizada en el análisis de estas transformaciones. En este sentido, el objetivo principal de esta tesis es examinar la calidad del Nomenclátor como fuente para el estudio territorial de la población de Cataluña entre 1857 y 1998 para lo que fue necesario, previamente, recuperar su información, que se encontraba dispersa en distintos formatos y organizada según distintos criterios. La creación de una base de datos integrada que incluye a todos los nomenclátores y es fácil de interrogar y analizar constituye una de las principales aportaciones de esta investigación.<br/>Este trabajo se estructura en tres partes. La primera analiza la fuente desde una perspectiva formal, considerando aquellos aspectos relacionados con la metodología, las variables y las modificaciones introducidas a lo largo del tiempo. La segunda parte explota exhaustivamente los datos para Cataluña con un doble objetivo: evaluar los resultados a la luz de la evolución formal de la fuente y sugerir posibles aplicaciones con sus datos. La tercera parte presenta dos aplicaciones concretas: la primera explora la presencia de procesos aleatorios en el crecimiento de la población por entidades utilizando los modelos rank-size y lognormal; y la segunda aplicación propone caracterizar morfológicamente y medir el grado de asociación espacial del poblamiento en Cataluña.<br/>La explotación de los datos del Nomenclátor para Cataluña, la más importante que nunca se ha hecho de esta fuente y para este ámbito, ha cumplido satisfactoriamente con las expectativas generadas con su utilización, pues no solo la fuente guarda consistencia con el estudio territorial de la población, sino que los resultados obtenidos son coherentes con las tendencias conocidas del poblamiento de Cataluña durante los últimos 150 años. Esta tesis ha puesto de relieve el mérito del latente Nomenclátor mostrando, a su vez, la extraordinaria riqueza informativa que contiene, a pesar de la complejidad que conlleva trabajar sus datos.


The Nomenclator of the Population Censuses has witnessed the changes in the settlement patterns that took place in Catalonia during the last 150 years. However, this statistical source has been underutilized in order to analyze these changes. In that respect, the main objective of this thesis was to examine the Nomenclator's quality as a source to study Catalonia's population distribution between 1857 and 1998. To do that it was first necessary to recuperate its data, which were kept in different formats and were organized according to different criteria. The creation of an integrated database including all the nomenclators is one of the main contributions of this research.<br/>The thesis is divided in three parts. The first part analyzes the Nomenclator from a formal perspective, considering methodological aspects, variables and changes that were introduced. The second part explores the data for Catalonia extensively, with two main goals: to examine results according to the methodological evolution of the source and to show potential applications of the data. The third part presents two specific applications: the first one explores the presence of random processes in the population growth at locality scale using rank-size and lognormal as models and the second application aims to describe the morphology and measure the spatial association of settlement patterns in Catalonia.<br/>The results showed that the consistency of the Nomenclator enables the settlement pattern changes in Catalonia to be studied. Due to its richness, the value of the Nomenclator has been highlighted, although at times certain inconsistencies in the data had to be dealt with.

Keywords

Estadístiques població; Geografia Catalunya; Poblament; Demografia

Subjects

31 - Demography. Sociology. Statistics; 91 - Geography. Travel

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

aep1de5.pdf

1.220Mb

aep2de5.pdf

3.466Mb

aep3de5.pdf

1.694Mb

aep4de5.pdf

1.012Mb

aep5de5.pdf

2.196Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)