L'adopció internacional a Catalunya: un nou fenomen demogràfic?

Author

Brancós Coll, Inés

Director

Cabré, Anna, 1943-

Date of defense

2008-12-09

ISBN

9788469260425

Legal Deposit

B-38532-2009



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Abstract

En la Tesi Doctoral, L'adopció internacional a Catalunya: un nou fenomen demogràfic?, s'analitza el fenomen de l'adopció internacional a Catalunya, fent especial referència als sol·licitants, als pares i mares adoptius, als menors adoptats i a les famílies ampliades o constituïdes per adopció internacional. <br/>La investigació s'enfoca des d'una perspectiva demogràfica (òptica totalment innovadora en l'àmbit català i espanyol). <br/>El període temporal d'anàlisi permet estudiar el començament de l'adopció internacional en aquesta Comunitat (a principis de la dècada dels noranta del segle XX), amb el rellevant canvi quantitatiu i qualitatiu que es va produir; la fase d'expansió (1995-2004) on va tenir lloc la regulació legal i l'acceptació social de l'adopció internacional com una forma més de constituir o d'ampliar una família; i, la fase de descens o de regulació generacional de la demanda adoptiva (des de 2005) que ha conduït a una estabilització de les sol·licituds en funció del volum de les generacions que per edat sigui més probable que sol·licitin adoptar (de 30 a 45 anys).<br/>La Tesi Doctoral s'estructura en tres parts:<br/>En la primera s'exposen les aportacions teòriques i empíriques sobre adopció internacional des d'una perspectiva sociodemogràfica i es contextualitza espacialment i temporalment l'adopció en el món, mostrant-se els principals canvis en la matèria.<br/>La segona part es centra a Catalunya i s'ofereix el marc general d'anàlisi sobre el que es fonamenta la tercera part de la Tesi: s'avaluen els canvis demogràfics que han pogut incidir en el desenvolupament de l'adopció internacional i es recopilen, fins a 2006, les estadístiques oficials sobre demandes i adopcions nacionals i internacionals constituïdes (en base a les Memòries Estadístiques de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció-Generalitat de Catalunya).<br/>La part central de la Tesi és la tercera. En ella s'aporten i analitzen dades inèdites del període 1992-2002, a partir de la informació dels expedients dels sol·licitants d'adopció internacional residents a Catalunya. En aquesta tercera part es desenvolupen les dos hipòtesis plantejades en la Tesi: la primera, que l'augment de la demanda adoptiva s'hauria produït a través d'un triple procés de difusió geogràfica, social i demogràfica, que hauria conduït a la intensificació de la demanda adoptiva per a totes les edats i categories sociodemogràfiques; i la segona, que l'arribada de menors adoptats en altres països tindria el seu impacte sobre distintes variables demogràfiques, en concret sobre els naixements, sobre la fecunditat i en la formació, ampliació i composició de les famílies.<br/>Paraules clau: Demografia; esterilitat i fecunditat; família i parentiu; migracions.


The doctoral thesis, L'adopció international a Catalunya: un nou fenomen demogràfic? (International Adoption in Catalonia: A New Demographic Phenomenon?), analyzes the phenomenon of international adoption in Catalonia, emphasizing applicants, adoptive parents, adopted minors and the families either enlarged or constituted by international adoption. Research assumes a demographic perspective, an innovative step in the Catalan and Spanish domains. <br/>The period of analysis captures the beginnings of international adoption in Catalonia (in the early 1990s) and the corresponding quantitative and qualitative population changes produced; the phase of expansion (1995-2004), where legal regulation the social acceptance of international adoption as a legitimate way to enlarge a family took hold; and, the phase of decline or of generational regulation of adoption demand (since 2005), where applications leveled off in keeping with the age-probability of applying (persons between 30 to 45 years old being the most likely applicants). <br/>The Thesis consists of three sections:<br/>Section One presents the theoretical discourse and empirical contributions on international adoption from a sociodemographic perspective. Adoption is framed in spatial and temporal context, exposing the main strains and changes in the literature.<br/>Section Two focuses on Catalonia and offers the general frame of analysis forming the basis for Section Three: Demographic changes that have proven fundamental in the development of international adoption are evaluated, and the official statistics on demand and completed national and international adoptions are compiled until 2006 (based on statistical reports from the Institut Català de l'Acolliment and l'Adopció-Generalitat de Catalunya).<br/>The central part of the thesis is Section Three. To-date unpublished data on applicants for international adoption residing in Catalonia between 1992 and 2002 are presented and analyzed. This section develops the two hypotheses raised in the Thesis: The first hypothesis states that the increase in adoption demand took place through a triple process of geographic, social and demographic diffusion that led to a demand increase among all ages and sociodemographic categories; the second states that the arrival of minors adopted in other countries impacted various demographic variables, particularly births, fertility and family formation, enlargement and composition. <br/>Key words: Demography; sterility and fertility; family and kinship; migrations.

Keywords

Catalunya; Família; Adopció internacional

Subjects

314 - Demography. Population studies

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

ibc1de1.pdf

3.674Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)