Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació
La investigación analiza la presencia de las coproducciones cinematográficas hispanoamericanas en los festivales internacionales de cine de ‘Clase A’ entre los años 1997 y 2007. El recurso de la coproducción se ha convertido en una fórmula esencial para el cine español, así como para los distintos países latinoamericanos que recurren a España como el socio prioritario para este tipo de películas. El estudio de las coproducciones hispanoamericanas en los grandes festivales permite analizar qué características tienen estos filmes cuando se destinan a la circulación global y a públicos internacionales. La cuestión se aborda tanto desde un punto de vista cuantitativo como cualitativo. A través de las condiciones de producción de estas películas y el contexto en el que se desarrollan se cuestionan las relaciones de poder existentes a nivel cinematográfico entre España y los diferentes países latinoamericanos y cómo éstas se reconfiguran en el escenario internacional.
La recerca analitza la presencia de les coproduccions cinematogràfiques hispanoamericanes als festivals internacionals de ‘Clase A’ entre els anys 1997 i 2007. El recurs a la coproducció s’ha convertit en una fórmula essencial per al cinema espanyol, així com per als diversos països llatinoamericans que recorren a Espanya com a soci prioritari per aquest tipus de pel·lícules. L’estudi de les coproduccions hispanoamericanes als grans festivals permet analitzar quines característiques tenen aquests filmes quan es destinen a la circulació global i a públics internacionals. La qüestió s’aborda tant des d’un punt de vista quantitatiu com qualitatiu. A través de les condicions de producció d’aquestes pel·lícules i del context en el que es desenvolupen es qüestionen les relacions existents a nivell cinematogràfic entre Espanya i els diferents països llatinoamericans i com aquestes es reconfiguren a l’escenari Internacional
The research analyzes the presence of hispanoamerican film co-productions in international festivals 'Class A' between 1997 and 2007. The use of coproduction has become an essential formula for Spanish cinema, as well as for the Latin American countries that have in the spanish producers the main partner for this type of films. The study of hispanoamerican co-productions at festivals is suitable to analyze the characteristics of these films when they are for international audiences and global circulation. The issue is analyzed quantitatively and qualitatively. The power relations between Spain and the Latin American countries and how they are reconfigured in the international arena are questioned through the analysis of the conditions of production of these films and its context.
Cinema Hispanoamericà; Coproduccions; Festivals; Cine Hispanoamericano; Coproducciones; Festivales
3 - Ciencias sociales
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.