Front spreading in population dynamic models. Theory and application to the Neolithic transition

Author

Isern Sardó, Neus

Director

Fort, Joaquim

Date of defense

2011-12-01

Legal Deposit

Gi. 115-2012

Pages

108 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Física

Abstract

This thesis presents population dynamics models that can be applied to predict the rate of spread of the Neolithic transition (change from hunter-gathering to farming economics) across the European continent, which took place about 9000 to 5000 years ago. The first models in this thesis provide predictions at a continental scale. We develop population dynamics models with explicit kernels and apply realistic data. We also derive a new time-delayed reaction-diffusion equation which yields speeds about a 10% slower than previous models. We also deal with a regional variability: the slowdown of the Neolithic front when reaching the North of Europe. We develop simple reaction-diffusion models that can predict the measured speeds in terms of the non-homogeneous distribution of pre-Neolithic (Mesolithic) population in Europe, which were present in higher densities at the North of the continent. Such models can explain the observed speeds.


Aquesta tesi presenta models de dinàmica de poblacions que es poden aplicar a la transició del neolític (canvi d’una societat de caçadors-recol•lectors a una societat agrícola) per tal de predir-ne la velocitat d’expansió al continent europeu, que va tenir lloc fa entre 9000 i 5000 anys. Els primers models d’aquesta tesi proporcionen prediccions a escala continental. Desenvolupem models de dinàmica poblacional incloent kernels explícits i dades realistes. També demostrem una nova equació de reacció-difusió amb retard temporal la qual prediu velocitats fins a un 10% més lentes que en demostracions anteriors. També tractem una variabilitat regional: la disminució del ritme d’expansió del front neolític al nord d’Europa. Desenvolupem models de reacció-difusió senzills que tenen en compte la distribució no homogènia de poblacions preneolítiques (mesolítiques) a Europa, les quals eren presents amb majors densitats al nord del continent. Aquests models poden predir les velocitats mesurades.

Keywords

Neolithic transition; Transició del Neolític; Transición del Neolítico; Reaction-diffusion models; Models de reacció-difusió; Reacción del Neolítico; Multidisciplynary physics; Física interdisciplinar; Física multidisciplinar

Subjects

53 - Physics

Documents

tnis.pdf

2.800Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)