Funció del factor d'elongació eEF1A2 en plasticitat sinàptica

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació
dc.contributor.author
Gutiérrez Fernández, Sara
dc.date.accessioned
2018-05-23T09:17:02Z
dc.date.available
2018-05-23T09:17:02Z
dc.date.issued
2018-04-26
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/565534
dc.description.abstract
La plasticitat sinàptica és la capacitat que té el sistema nerviós de canviar la seva estructura i funcionament al llarg del desenvolupament. En processos d’aprenentatge, es formen noves espines dendrítiques que permetran fer noves sinapsis, aquest procés rep el nom de plasticitat estructural, també s’ha descrit que es produeix un augment en la síntesi local de proteïnes a les espines. Els mRNAs que es transcriuen en el nucli viatgen silenciats en grànuls de mRNAs fins a arribar a les espines on es produeix una traducció local a les sinapsis. Tot i que la majoria dels estudis sobre el control de la traducció analitzen el paper regulador dels factors d’inici, actualment, hi han estudis que indiquen que els factors d’elongació també poden ser importants en la regulació de la traducció en neurones. El nostre treball s’ha centrat en el factor d’elongació eEF1A, aquest factor presenta dues isoformes que són pràcticament idèntiques i que tenen expressió diferent en funció del teixit. La isoforma eEF1A1 s’expressa en tots els teixits de l’organisme exceptuant el cervell, cor i múscul esquelètic, on és reemplaçada totalment per la isoforma eEF1A2. Aquest factor a part de ser un regulador de la traducció també presenta altres funcions, una de les més estudiades ha estat la capacitat d’interacció amb el citoesquelet d’actina. Aquesta tesi ha tingut com a objectiu general estudiar la relació entre la plasticitat estructural, on l’actina és un factor clau, i la traducció local en el context de la sinapsis. Concretament, ens hem centrat en la determinació de la rellevància funcional de la fosforilació del factor eEF1A2 en plasticitat sinàptica.
en_US
dc.description.abstract
Synaptic plasticity is the ability the nervous system has to modify its structure and behavior throughout development. In learning processes, it is formed new dendritic spines that let do new synapses, this process is called structural plasticity, it is also described that there is an increment in protein local synthesis in the spines. mRNAs transcribed at the nuclei travel being silent in mRNAs granules until they arrive at the dendritic spines where it is produced local translation of these mRNAs in the synapsis. Despite the main local translation control studies examining the role of the initiaton factor, nowadays, there are studies that show that elongation factors can be also important in translational regulation in neurons. Our work is focused on the elongation factor eEF1A, this factor has two isoforms that are virtually identical and that have tissue dependent expression. eEF1A1 isoform is expressed in all the tissues but the brain, heart and skeletal muscle, where it is replaced by isoform eEF1A2. This factor apart from being a translational regulator it has other functions as well, one of the most studied has been the ability to interact with the actin cytoskeleton. The general objective of this thesis is to study the relationship between structural plasticity, where actin is a key factor, and local translation in the synaptic context. Specifically, we have focused on determining the functional relevance of EF1A2 phosphorylation in synaptic plasticity.
en_US
dc.format.extent
117 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Neuroplasticitat
en_US
dc.subject
Neuroplasticidad
en_US
dc.subject
Neuroplasticity
en_US
dc.subject
Neurones
en_US
dc.subject
Neuronas
en_US
dc.subject
Neurons
en_US
dc.subject
Proteïnes
en_US
dc.subject
Proteínas
en_US
dc.subject
Proteins
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Funció del factor d'elongació eEF1A2 en plasticitat sinàptica
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.8
en_US
dc.contributor.director
Gallego González, Carmen
dc.contributor.tutor
Llobet Berenguer, Artur, 1972-
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

SGF_PhD-THESIS.pdf

5.736Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)