Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Ciències Socials i del Benestar
Aquesta tesi per compendi d’articles s’orienta a l’estudi de la micropolítica de la producció de cura al llarg de l’embaràs, part i postpart. La investigació es centra en el procés de transformació de les pràctiques entorn de la maternitat impulsat per la publicació i implementació de l’Estrategia de Atención al Parto Normal (2007) i l’Estrategia Nacional en Salud Sexual y Reproductiva (2010). Aquesta transformació s’investiga des d’una aproximació cartogràfica amb l’objectiu d’explorar com aquests canvis s’expressen i manifesten en la vida quotidiana, des de la comprensió que totes les persones implicades (dones, persones de la seva xarxa de relacions, professionals, gestors/es, etc.) incorporen i articulen la política de manera singular. La producció de cura, des d’una perspectiva micropolítica, permet posar el focus en els espais de relació entre professionals i usuàries, i d’aquesta manera, revelar com cada persona construeix les accions de forma singular i en les seves interaccions.
Esta tesis por compendio de artículos se centra en el estudio de la micropolítica de la producción de cuidado a lo largo del embarazo, parto y posparto. La investigación focaliza en el proceso de transformación de las prácticas en torno a la maternidad impulsado por la publicación e implementación de la Estrategia de Atención al Parto Normal (2007) y la Estrategia Nacional en Salud Sexual y Reproductiva (2011). Se investiga el proceso de transformación desde una aproximación cartográfica orientada a visibilizar cómo estos cambios se expresan y manifiestan en la vida cotidiana, desde la asunción de que todas las personas implicadas (mujeres, personas de su red, profesionales, gestores) incorporan y articulan la política de manera singular. La producción de cuidado, desde una perspectiva micropolítica, permite explorar los espacios de relación entre profesionales y usuarias, y de esta manera, revelar cómo construyen sus acciones de forma singular y en sus interacciones.
This thesis consists of a compendium of articles that focus on the study of care production from a micropolitical perspective during pregnancy, childbirth and postpartum. Specifically, this research has focused on the process of transformation of practices around motherhood as a result of the publication and implementation of the Strategy for Assistance at Normal Childbirth (2007) and the National Strategy for Sexual and Reproductive Health (2010). A cartographic approach was adopted to carry out this research and the process of transformation is explored by focusing on how these changes are expressed and manifested in everyday life, on the understanding that all the people involved (women, their close contacts, professionals, and managers) assimilate and organize the strategies in their own particular way. Care production viewed from a micropolitical perspective allows us to explore the areas of relationship involving professionals and users, revealing how they specifically construct their actions in their interactions.
Serveis sanitaris; Cartografia; Política sanitària; Salut reproductiva; Humanització del part
618 - Ginecologia. Obstetricia
Salut