Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret
Programa de doctorat en Dret
A partir del privilegiat i complert fons documental de la Diputació del General de Catalunya, s’estudia comparativament aquesta institució amb relació a corporacions similars existents durant l’època baixmedieval i moderna a l’Europa occidental (Brabant, Venaissí i Navarra). Tenint en compte la normativa recollida en el Llibre dels Quatre Senyals, que configura el règim jurídic de la Generalitat a partir de la refoma de 1413, la nostra recerca posa en valor totes aquelles disposicions anteriors compilades en el Llibre de Vuit Senyals que van perfilar els orígens i primeres passes de la Diputació del General de Catalunya entre finals del segle XIII i 1413. L’objectiu primordial d’aquesta tesi ha estat plantejar i assolir un marc de recerca que ha portat a descobrir la localització d’aquest manuscrit, fins avui en dia conegut però no identificat, que ha donat lloc a una edició acurada del seu contingut i a un estudi complementari de totes les qüestions tant tècniques, jurídiques com històriques que han sorgit al voltant d’aquest document. Per altra banda, s’analitza el marc institucional on s’insereix el Llibre de Vuit Senyals, que explica com la Generalitat és una institució sorgida d’un procés d’emancipació estamental que dona lloc a una estructura i processos encaminats a limitar i prohibir la intervenció reial en diferents matèries, provocant no només a Catalunya sinó a altres parts d’Europa el fenòmen del pactisme jurídic i del dualisme polític, qüestió que s’exposa més detalladament mitjançant l’anàlisi del nomenament de comissions estamentals.
From the privileged and complete documentary collection of the Deputació del General de Catalunya, we study comparatively this institution in relation to similar corporations existing during the late medieval and modern times of Western Europe (Brabant, Venaissin and Navarre). Taking into account the regulations contained in the Llibre de Quatre Senyals, which articulates the legal system of the Generalitat from the reform of 1413, our research highlights all those previous provisions compiled in the Llibre de Vuit Senyals that outlined the origins and first steps of the Diputació del General de Catalunya between the end of the 13th century and 1413.The primary objective of this thesis has been to raise and achieve a research framework that has led to the localization of the manuscript, known but not identified, which, on the other hand, has provoked an adequate edition of its content and a study complementary to all the technical, legal or historical issues arising from it. The institutional framework detailed by the manuscript is also analyzed, which explains how the Generalitat emerges from the process of emancipation of the estates, giving rise to processes and structures aimed at limiting and prohibiting the royal intervention in different matters, as well as giving rise not only in Catalonia but in other parts of Europe the phenomenon of legal pactism and political dualism, exposed in more detail through the analysis of the appointment of the commissions of the estates.
Llibre de Vuit Senyals; Generalitat de Catalunya
34 - Law. Jurisprudence
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.