El poder municipal durante el Interregno en la Corona de Aragón (1410-1412)

Author

Cáceres Millán, Sandra

Director

Sabaté, Flocel

Date of defense

2018-06-19

Pages

398 p.Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Història

Abstract

La present tesi té com objectiu oferir un estudi sobre el paper que van tenir les ciutats i viles de reialme més importants de la Corona d’Aragó durant l’Interregne. Es tracta d’un moment on es viu un període de buit monàrquic ja que, arran la mort de Martí l’Humà sense descendència al 1410, els països integrants de la Corona van haver d’arribat a un acord per a la designació d’un nou monarca. En aquest procés destaquen una sèrie d’institucions i entitats com els municipis, una de les peces clau en aquest període i des dels quals es construirà i es cimentaran les polítiques bàsiques per a la gestió de la crisi. D’aquesta forma, el present estudi analitza quin va ser el paper de les ciutats i viles de la Corona des d’un punt de vista política, econòmic, social i filosòfic perfilant la gran importància d’aquests nuclis per garantir el total desenvolupament de la Corona d’Aragó durant una de les crisis més importants de la seva història.


La presente tesis tiene como objetivo ofrecer un estudio sobre el papel que tuvieron las ciudades y villas de realengo más importantes de la Corona de Aragón durante el Interregno (1410-1412). Se trata de un momento en el cual se vive un periodo de vacío regio ya que, tras la muerte del rey Martín el Humano sin descendencia en 1410, los países integrantes de la Corona tuvieron que llegar a un acuerdo para la designación de un nuevo monarca. En este proceso destacan una serie de instituciones y entidades como los municipios, una de las piezas clave en este periodo y desde los cuales se construirán y se asentarán las políticas básicas para la gestión de esta crisis. De este modo, el presente estudio analiza cuál fue el papel de las ciudades y villas de la Corona desde un punto de vista político, económico, social y filosófico perfilando la gran importancia de estos núcleos para garantizar el pleno desarrollo de la Corona de Aragón durante una de las crisis más importantes de su historia.


This thesis has been written with the aim of providing an analysis of the role of the most important villages and cities of the Crown of Aragon that belonged to the king during the Interregnum. That was a moment when the territories remained without a king due to the decease of Martin the Human without an offspring in 1410. As a result, the regions which constituted the Crown had to reach an agreement to appoint a new monarch. During the process, some institutions and entities such as municipalities stood out and became one of the key elements of the period because it was from there where some basic policies were reinforced in order to manage the crisis. Therefore, in this way, this study examines which the role of cities and villages of the Crown was with regard to different fields like policy, economy, society and philosophy among others. In addition, it is made with the goal of outlining the great importance of these urban areas which ensured the total development of the Crown of Aragon during one of the most important crisis of its history.

Keywords

Interregne; Municipis; Corona d'Aragó; Interregno; Municipios; Corona de Aragón; Interregnum; Municipalities; Crown of Aragon

Subjects

94 - General history

Knowledge Area

Història Medieval

Documents

Tscm1de1.pdf

3.274Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)