En defensa de la Gran Conversa. Educació liberal, filosofia i moderació política en el pensament de Leo Strauss

Author

Feixas i Roigé, Jordi

Director

Mauri, Margarita

Date of defense

2018-07-06

Pages

394 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Filosofia

Abstract

La investigació analitza què es pot esperar de la lectura dels textos del passat i intenta respondre aquesta qüestió a través de l’estudi de l’obra de Leo Strauss (1899-1973). En el transcurs de la recerca, es defensa la filosofia straussiana com una filosofia socràtica, de la qual es deriva la necessitat d’una moderació política i d’una educació liberal capaç de formar una elit política també moderada. L’estudi sosté que la lectura dels textos del passat i la lectura de l’obra de Strauss comparteixen un mateix valor: facilitar possibilitats que es consideraven superades o que, senzillament, havien estat oblidades. La lectura dels Grans Llibres del passat constitueix, així, una activitat alliberadora que justifica la pertinència de seguir reivindicant el valor d’aprendre llegint.


This research analyzes what can be expected from reading past texts and attempts to answer this question through the study of the work of Leo Strauss (1899-1973). In the course of the research, Straussian philosophy is considered as a Socratic philosophy, from which the need for political moderation and liberal education capable of forming a moderate political elite is derived. The study maintains that reading past texts and reading Strauss's work share the same value: to facilitate possibilities that were considered surpassed or that simply were forgotten. The reading of the Great Books of the past thus constitutes a liberating activity that justifies the relevance of continuing to claim the value of learning through reading.

Keywords

Strauss, Leo; Filosofia política; Filosofía política; Political philosophy; Història de la filosofia; Historia de la filosofía; History of philosophy

Subjects

14 - Philosophical Systems and points of view

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

JFiR_TESI.pdf

2.482Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)