Essays on monetary economics and applied macroeconomics

Author

Zhang, Donghai

Director

Debortoli, Davide

Rossi, Barbara

Date of defense

2018-07-02

Pages

176 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis consists three chapters on topics in monetary economics and applied macroeconomics. In the first chapter, I consider a framework where the central bank has private information about future economic conditions. Agents update their beliefs according to Bayes’ theorem. Policy actions play a signaling role, and may therefore have an impact on both short and long-term interest rates. I discuss the implications of information frictions for the design of optimal simple rule. In the second chapter, I explore the role of market power for the optimal choice of infla-tion index for a central bank to stabilize In a framework with cross-sector heterogeneities in both nominal rigidity and market power. The optimal weight attached to inflation in a sector is increasing in this sector’s: i)price stickiness (stickiness channel) and ii) degree of market competition (competition channel). Moreover, if firms in a more competitive sector adjust their price more frequently as predicted by costly price adjustment models, the competition channel offsets the stickiness channel. In the third chapter, I show that for short horizon exchange rate predictability, the simple random walk model outperforms professional forecasts. A new puzzle arises: why do professional forecasters not adopt the simple random walk model to provide a more accurate estimate? I provide an explanation based on ambiguity averse forecasters.


Aquesta tesi està compresa per tres capítols que tracten temes en economia monetària i macroeconomia aplicada. En el primer capítol considero un marc teòric en el qual el banc central té informació privada respecte les condicions econòmiques futures. Els agents econòmics actualitzen les seves creences en base al teorema de Bayes. Les accions del banc tenen un paper senyalador, i poden tenir un impacte en els tipus d’interès a curt i llarg termini. En aquest marc, discuteixo el paper de les friccions de la informació a l’hora de dissenyar una regla monetària simple. En el segon capitol exploro el paper del poder de mercat en l’elecció òptima de l’índex de preus a ser estabilitzat. En aquest cas considero un marc teòric en el qual les rigideses nominals i el poder de mercat difereixen entre sectors. El pes òptim assignat a la inflació d’un sector és creixent en la rigidesa dels preus (efecte rigidesa) i en el nivell de competició (efecte competició) d’aquest sector. Si les empreses en un sector competitiu ajusten els preus més freqüentment, tal com prediuen els models que consideren un ajust de preus costós, l’efecte competició contrarestarà` l’efecte rigidesa. Finalment, en el tercer capítol , demostro que per a predir els tipus de canvi a curt termini, un simple model random walk supera les prediccions professionals. D’aquesta observació sorgeix una nova incògnita: per què els professionals no adopten un model random walk per oferir unes prediccions mées encertades? En aquest capítol mostro com tal incògnita es pot explicar en base a l’aversió a l’ambigïitat dels professionals.

Keywords

Monetary economics

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tdz.pdf

6.180Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)