Estudi DMAGE: Diabetes Mellitus and damage caused by Advanced Glycation End-products

Author

Sánchez Peña, Enric

Director

Lecube Torelló, Albert

Fernández i Giráldez, Elvira

Tutor

Portero Otín, Manuel

Date of defense

2018-07-06

Pages

141 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

Els productes avançats de glicació avançada (AGEs) constitueixen un grup complex de compostos formats per la lenta glicació no enzimàtica de proteïnes, lípids i àcids nucleics, dels quals s'han dilucidat aproximadament 20 fins el present. No existeix evidència de si la magnitud de la deposició d'AGEs en el teixit subcutani està relacionada amb la malaltia ateromatosa, les primeres etapes de la malaltia renal crònica, la funció pulmonar i l'obesitat. Aquests són els primers estudis en què l'autofluorescència cutània (SAF) s'ha avaluat en una cohort asimptomàtica de mitjana edat sense esdeveniments cardiovasculars coneguts que mostren una estreta relació entre la SAF i la càrrega de plaques ateromatoses així com amb la disfunció renal i pulmonar. També hi ha una SAF augmentada en pacients amb obesitat mòrbida i síndrome metabòlica principalment a expenses de la presència de diabetis mellitus tipus 2. Durant els primers 5 anys després de la cirurgia bariàtrica, no es va observar una disminució de la SAF.


Los productos finales de glicación avanzada (AGEs) constituyen un grupo complejo de compuestos formados por la lenta glicación no enzimática de proteínas, lípidos y ácidos nucleicos, de los que se han dilucidado aproximadamente 20 hasta el presente. No existe evidencia de si la magnitud de la deposición de AGEs en el tejido subcutáneo está relacionada con la enfermedad ateromatosa, las primeras etapas de la enfermedad renal crónica, la función pulmonar y la obesidad. Estos son los primeros estudios en que la autofluorescencia cutánea (SAF) se ha evaluado en una cohorte asintomática de mediana edad sin eventos cardiovasculares conocidos que muestran una estrecha relación entre la SAF y la carga de placas ateromatosas así como con la disfunción renal y pulmonar. También hay una SAF aumentada en pacientes con obesidad mórbida y síndrome metabólico principalmente a expensas de la presencia de diabetes mellitus tipo 2. Durante los primeros 5 años después de la cirugía bariátrica, no se observó una disminución de la SAF.


The advanced glycation end-productsAGEs constitute a complex group of compounds formed by the slow non-enzymatic glycation of proteins, lipids, and nucleic acids, of which about 20 have been elucidated to date. No evidence exists whether the magnitude of the AGEs deposition in subcutaneous tissue are related with the atheromatous disease, the first stages of chronic kidney disease, the pulmonary function as well as obesity. These are the first studies in which skin autofluorescence (SAF) has been evaluated in a middle-aged asymptomatic cohort without known cardiovascular events displaying a close relationship between SAF and atheromatous plaque burden as well as kidney and pulmonary dysfuncion. There is also an increased SAF in patients with morbid obesity and metabolic syndrome mainly at the expense with the presence of type 2 diabetes. During the first 5 years after bariatric surgery, are not associated with a decrease in SAF.

Keywords

Productes finals de glicació avançada; Autofluorescència cutània; Diabetis mellitus tipus 2; Productos finales de glicación avanzada; Autofluorescencia cutánea; Diabetes mellitus tipo 2; Advanced glycation end-products; Skin autofluorescence; Type 2 diabetes

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Medicina

Documents

Tesp1de1.pdf

6.609Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)