Impacto del género en los intentos de suicidio en Quito (Ecuador)

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia
dc.contributor.author
Campo Aráuz, Ana Lorena
dc.date.accessioned
2018-10-24T09:57:38Z
dc.date.available
2018-10-24T09:57:38Z
dc.date.issued
2018-07-20
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/663365
dc.description.abstract
Introducció: el suïcidi és la segona causa de mort en la població jove en el món i la principal causa de mort en els joves entre els 13 i 20 anys a l'Equador. El principal objectiu és investigar l'impacte del sexe en les característiques dels intents suïcides a Quito (Equador). Mètodes: Es tracta d'un estudi transversal de casos-controls. La mostra de la tesi està composta per 74 subjectes (65% de dones i 35% d'homes), 37 casos amb intent de suïcidi i 37 controls, aparellats entre si per edat i sexe, als quals se'ls van aplicar el qüestionari revisat de personalitat d'Eysenck (EPQR-a), la Llista d'Esdeveniments Vitals Estressants (LTE), el Qüestionari d'Afrontament a l'Estrès (CAE) i l'Entrevista de Columbia per Avaluar el Risc de Suïcidi (CSSRS). Anàlisi estadística: per comparar les variables sociodemogràfiques es van usar la χ² i la prova U de Mann Whitney per per a les variables categòriques i les variables ordinals, respectivament. Es van analitzar les diferències entre els homes i les dones amb intent de suïcidi mitjançant la prova χ², la t d'Student i el coeficient de correlació de Pearson. Finalment, es van dur a terme anàlisis de regressió múltiple lineals amb el mètode de passos successius. Es va usar el el paquet estadístic SPSS 24.0, assumint un nivell de significació estadística del 5%. Resultats: els factors més rellevants en els intents de suïcidi van ser: 1) a les dones: el neuroticisme, l'expressió emocional oberta i ser víctima d'agressió; 2) en els homes: el nivell d'ingressos, treball, la religió, la recerca de suport social, la reavaluació positiva i l'agressió. Discussió: els homes i dones que van intentar el suïcidi en la nostra mostra presenten diferències clíniques que podrien ser explicades per diferències de rol.
en_US
dc.description.abstract
Introducción: El suicidio es la segunda causa de muerte en la población joven en el mundo y la principal causa de muerte en los jóvenes entre los 13 y 20 años en Ecuador. El principal objetivo de esta tesis es investigar el impacto del sexo en las características de los intentos suicidas en Quito (Ecuador). Métodos: Se trata de un estudio transversal de casos-controles. La muestra de la tesis está compuesta por 74 sujetos (65% de mujeres y 35% de hombres), 37 casos con intento de suicidio y 37 controles, emparejados entre sí por edad y sexo, a los cuales se les aplicó el Cuestionario revisado de Personalidad de Eysenck (EPQR-A), el Listado de Acontecimientos Vitales Estresantes (LTE), el Cuestionario de Afrontamiento al Estrés (CAE) y la Entrevista de Columbia para Evaluar el Riesgo de Suicidio (CSSRS). Análisis estadístico: para comparar las variables sociodemográficas se usaron la χ² y la prueba U de Mann Whitney para las variables categóricas y las variables ordinales, respectivamente. Se analizaron las diferencias entre los hombres y las mujeres con intento de suicidio mediante la prueba χ², la t de Student y el coeficiente de correlación de Pearson. Finalmente, se llevaron a cabo análisis de regresión múltiple lineales con el método de pasos sucesivos. Se usó el paquete estadístico SPSS 24.0, asumiendo un nivel de significación estadística del 5%. Resultados: Los factores más relevantes en los intentos de suicidio fueron: 1) en las mujeres: el neuroticismo, la expresión emocional abierta y ser víctima de agresión; 2) en los hombres: el nivel de ingresos, trabajo, la religión, la búsqueda de apoyo social, la reevaluación positiva y la agresión. Conclusión: Los hombres y mujeres que intentaron el suicidio en nuestra muestra presentan diferencias clínicas que podrían ser explicadas por diferencias de rol de género.
en_US
dc.description.abstract
Introduction: Suicide is the second leading cause of death among young people around the world and the main of cause of death of individuals between the ages of 13 and 20, in Ecuador. The main objective of this thesis is to investigate the impact of sex in the characteristics of suicide attempts in Quito (Ecuador). Method: A case-control study was conducted. The sample is composed of 74 subjects (65% female and 35% male), 37 cases with suicide attempts were compared with a control group of 37, matched by age and sex. Several tests were applied: Eysenck Personality Questionnaire Revised-Abbreviated (EPQR-A), List of Threatening Experiences (LTE), Coping Strategies Questionnaire (CSQ), and the Columbia-Suicide Severity Rating Scale (C-SSRS). Statistical Analysis: To compare the socio-demographic variables, two tests were employed: the χ² for categorical variables and the Mann–Whitney U for ordinal variables. Differences between males and females with suicide attempts were analyzed by applying the χ² test, Student’s t-test, and the Pearson correlation coefficient. To conclude, a multiple linear and stepwise regression analysis was applied. The software package SPSS 24.0 was used with the level of statistical significance of 5%. Results: The most relevant factors in suicide attempts were: 1) Females: neuroticism, open emotional expressions and being victims of aggression; 2) Males: income level, work, religion, search for social support, positive reinforcement, and aggression. Conclusion: Males and females who attempted suicide in our sample show different clinical characteristics that could be explained through gender roles differences.
en_US
dc.format.extent
131 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
intent de suïcidi
en_US
dc.subject
gènere
en_US
dc.subject
factors psicosocials
en_US
dc.subject
intento de suicidio
en_US
dc.subject
género
en_US
dc.subject
factores psicosociales
en_US
dc.subject
suicide attempt
en_US
dc.subject
gender
en_US
dc.subject
psychosocial factors
en_US
dc.subject.other
Ciéncias de la salud
en_US
dc.title
Impacto del género en los intentos de suicidio en Quito (Ecuador)
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.subject.udc
616.89
en_US
dc.contributor.authoremail
campoloren@yahoo.com
en_US
dc.contributor.director
Blasco Fontecilla, Hilario,
dc.contributor.director
Cosi Muñoz, Alexandra
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

4.042Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)