La Visita del General de Catalunya: la institució i el seu encaix en el sistema institucional català d’època moderna (segles XV-XVIII)

Author

Torra i Prat, Ricard

Director

Simon i Tarrés, Antoni

Date of defense

2018-07-13

ISBN

9788449080531

Pages

461 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània

Abstract

L’objectiu d’aquesta tesi doctoral és l’estudi de la Visita del General de Catalunya, la institució jurídicopolítica que s’encarregà de fiscalitzar l’activitat dels oficials de la Diputació del General de Catalunya –altrament coneguda com a Generalitat de Catalunya– durant l’època moderna. Per fer-ho, el nostre treball es divideix en dos grans apartats: d’una banda, s’analitza el desenvolupament històric de la institució fiscalitzadora, des dels seus orígens en el marc de les Corts Catalanes dels segles XV i XVI, fins a la seva supressió definitiva l’any 1714 coincidint amb la derrota catalana a la Guerra de Successió Espanyola. D’altra banda, la segona part estudia el funcionament de la Visita del General, fent èmfasi en qüestsions com ara l’organització interna de la institució, els aspectes processals del judiciari, la promulgació i execució de les sentències dictaminades per l’entitat fiscalitzadora o quin fou l’origen de les persones que serviren la institució. Semblantment, també s’analitza la despesa econòmica que la fiscalització suposà per les arques de la Generalitat. Tot plegat ens permet concloure que ens trobem davant d’una entitat, la Visita, que en bona mesura representà les virtuts del sistema constitucional català d’època moderna, sistema caracteritzat per conceptes ben vigents actualment com ara la rendició de comptes, el control constitucional o el control sobre l’acció del poder polític.


This thesis aims to study the Visita of the General of Catalonia, the political and legal institution dedicated to controlling the officials of the Deputation of the General of Catalonia –mainly known as Generality of Catalonia– within the Early Modern period. In doing so, our work is divided into two major parts: on the one hand, the first part analyses the historical development of the Visita, from its origins inside the Catalan Parliaments of the 15th and the 16th Centuries to its final suppression at the end of the Spanish War of Succession. On the other hand, the second part studies the operations of the Visita of the General, focusing on its internal organisation, the legal procedures, the publication and execution of its sentences and the provenance of the people that worked for the institution. Moreover, we also analyse the economic impact of the Visita's procedures regarding the global budget of the Generality of Catalonia. After all that, we can conclude that the Visita of the General of Catalonia was one of the best examples of the Early Modern Catalan political system, characterised by clearly modern concepts such as accountability, constitutionalism (pactism) and primary use of the dynamics of checks and balances.

Keywords

Història institucional; Historia institucional; Institutional histoy; Generalitat de Catalunya; Generalidad de Cataluña; Generality of Catalonia; Visita del General de Catalunya; Visita delGeneral de Cataluña; Visit of the Generally of Catalonia

Subjects

94 - General history

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

rtip1de1.pdf

4.570Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)