dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
dc.contributor.author
Peña González, Karla
dc.date.accessioned
2018-12-21T12:06:04Z
dc.date.available
2018-12-21T12:06:04Z
dc.date.issued
2018-10-05
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/664575
dc.description.abstract
Antecedents: El càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones occidentals. En les últimes dècades s'ha reconegut i estudiat l'heterogeneïtat dels carcinomes de mama, i mitjançant l'ús d'anàlisi de l'expressió gènica, s'han pogut identificar diversos subtipus moleculars i en la pràctica clínica diària s'ha adaptat l'ús de marcadors immunohistoquímics per identificar-los de manera rutinària. La quimioteràpia neoadjuvant (QNA) s'ha utilitzat àmpliament per tractar el càncer de mama i la resposta d'un tumor al tractament sistèmic es relaciona amb un increment en la supervivència a llarg termini. Així mateix estat dels ganglis limfàtics axil·lars continua sent el factor pronòstic més important per a les pacients amb càncer de mama en estadi d'hora.
Mètodes: estudi de cohort retrospectiu i descriptiu, que incloc 92 pacients diagnosticades de càncer de mama invasiu estadis CT2-cT3 cN0, les quals van ser sotmeses a QNA i posteriorment a cirurgia amb biòpsia selectiva del gangli sentinella (BSGS) pel mètode de Osna a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus . De la base de dades del servei d'Anatomia Patològica es van recopilar dades com el grau tumoral, el tipus histològic, la resposta patològica del tumor a la QNA, el nombre total de GC obtinguts, el nombre de còpies d'àcid ribonucleic missatger (ARNm) de CK19 i l'estat dels ganglis axil·lars no sentinelles.
Resultats: El subtipus tumoral intrínsec més observat va ser el Luminal B (61,96%). La resposta patològica del tumor al tractament sistèmic va ser parcial en 59 casos (65,22%), completa en 28 (30,44%) i no es va observar resposta en 5 casos (4,35%). El Gc va ser positiu en 38 pacients i en 6 d'elles es van trobar més ganglis axil·lars no sentinelles positius. Totes elles van presentar tumors del subtipus Luminal B amb una resposta patològica parcial.
Conclusió: Les pacients que presenten el GC positiu però mostren una RPC a la mama poden tenir una baixa probabilitat de presentar mes ganglis no sentinelles afectes a l'aixella.
en_US
dc.description.abstract
Antecedentes: El cáncer de mama es el tumor más frecuente en las mujeres occidentales. En las últimas décadas se ha reconocido y estudiado la heterogeneidad de los carcinomas de mama, y mediante el uso de análisis de la expresión génica , se han podido identificar varios subtipos moleculares y en la práctica clínica diaria se ha adaptado el uso de marcadores inmunohistoquímicos para identificarlos de manera rutinaria. La quimioterapia neoadyuvante (QNA) se ha utilizado ampliamente para tratar el cáncer de mama y la respuesta de un tumor al tratamiento sistémico se relaciona con un incremento en la supervivencia a largo plazo. Así mismo estado de los ganglios linfáticos axilares continúa siendo el factor pronóstico más importante para las pacientes con cáncer de mama en estadio temprano.
Métodos:estudio de cohorte retrospectivo y descriptivo, que incluyo 92 pacientes diagnosticadas de cáncer de mama invasivo estadios cT2-cT3 cN0, las cuales fueron sometidas a QNA y posteriormente a cirugía con biopsia selectiva del ganglio centinela (BSGC) por el método de OSNA en el Hospital Universitario Sant Joan de Reus. De la base de datos del servicio de Anatomía Patológica se recopilaron datos como el grado tumoral, el tipo histológico, la respuesta patológica del tumor a la QNA, el número total de GC obtenidos, el número de copias de ácido ribonucleico mensajero (ARNm) de CK19 y el estado de los ganglios axilares no centinelas.
Resultados:El subtipo tumoral intrínseco más observado fue el Luminal B (61,96%).La respuesta patológica del tumor al tratamiento sistémico fue parcial en 59 casos (65,22%), completa en 28 (30,44%) y no se observó respuesta en 5 casos (4,35%). El Gc fue positivo en 38 pacientes y en 6 de ellas se hallaron más ganglios axilares no centinelas positivos. Todas ellas presentaron tumores del subtipo Luminal B con una respuesta patológica parcial.
Conclusión:Las pacientes que presentan el GC positivo pero muestran una RPc en la mama pueden tener una baja probabilidad de presentar mas ganglios no centinelas afectos en la axila.
en_US
dc.description.abstract
Background: Breast cancer is the most frequent tumor in Western women. In the last decades the heterogeneity of breast carcinomas has been recognized and studied, and through the use of gene expression analysis, several molecular subtypes have been identified and the use of immunohistochemical markers has been adapted in daily clinical practice identify them routinely. Neoadjuvant chemotherapy (NAC) has been widely used to treat breast cancer and the response of a tumor to systemic treatment is related to an increase in long-term survival. Likewise, axillary lymph node status continues to be the most important prognostic factor for patients with early-stage breast cancer.
Methods: retrospective and descriptive cohort study, which included 92 patients diagnosed with invasive breast cancer cT2-cT3 cN0 stages, who underwent NAC and then surgery with selective biopsy of sentinel lymph node (SLNB) by the OSNA method at the University Hospital Sant Joan de Reus . From the database of the Pathology deparment, data were collected such as the tumor grade, the histological type, the pathological response of the tumor to the NAC, the total number of SLN obtained, the number of copies of messenger ribonucleic acid (mRNA) from CK19 and the status of axillary nodes sentinels.
Results: The most observed intrinsic tumoral subtype was Luminal B (61.96%) .The pathological response of the tumor to systemic treatment was partial in 59 cases (65.22%), complete in 28 (30.44%) and not response was observed in 5 cases (4.35%). The Gc was positive in 38 patients and in 6 of them more axillary no sentinel lymph nodes were found. All of them presented tumors of the Luminal B subtype with a partial pathological response.
Conclusion: Patients who present positive GC but show an RPc in the breast may have a low probability of presenting more no sentinel lymph nodes affected in the axilla.
en_US
dc.format.extent
184 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Cancer de mama
en_US
dc.subject
Gangli sentinella
en_US
dc.subject
Quimioteràpia neoadjuvant
en_US
dc.subject
Cáncer de mama
en_US
dc.subject
Ganglio centinela
en_US
dc.subject
Quimioterapia neoadyuvante
en_US
dc.subject
Breast cancer
en_US
dc.subject
Sentinel lymph node
en_US
dc.subject
Neoadjuvant chemotherap
en_US
dc.subject.other
Ciències de la salut
en_US
dc.title
Estudio del ganglio centinela por método molecular en pacientes con cáncer de mama y axila clínicamente negativa que han recibido quimioterapia neoadyuvante
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Arenas Prat, Meritxell
dc.contributor.director
Mayayo Artal, Emilio
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess