Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
L'autodeterminació ens permet actuar com agents causals de les nostres vides, així com fer front a les oportunitats i desafiaments que van apareixent en el nostre context. Atès que la instrucció en autodeterminació pot beneficiar a tots els joves, amb o sense discapacitat, conèixer els efectes de les oportunitats que es donen en el context en l'autodeterminació d'aquests joves contribueix al coneixement sobre el desenvolupament i l'ensenyament de l'autodeterminació. L'objectiu d'aquesta tesi doctoral resideix en explorar l'impacte de les oportunitats contextuals, és a dir, de la família i dels contextos educatius, en l'expressió de l'autodeterminació, definida sota la Teoria de l'Agència Causal, dels joves amb i sense discapacitat. En primer lloc, s'han adaptat dos qüestionaris per avaluar les característiques essencials de l'autodeterminació i les oportunitats proporcionades en context familiar i educatiu per actuar de forma autodeterminada. En segon lloc, s'han analitzat les propietats psicomètriques de les puntuacions d'una mostra de 620 joves amb i sense discapacitat recollides amb aquests instruments. Finalment, l'estimació dels paràmetres estructurals d'un model teòric que integra les característiques essencials de l'autodeterminació i les oportunitats contextuals han confirmat l'impacte significatiu del context en l'expressió de l'autodeterminació. El treball resumit ha donat lloc als articles presentats en aquesta tesi doctoral.
La autodeterminación nos permite actuar como agentes causales de nuestra propia vida, así como hacer frente a las oportunidades y desafíos que van apareciendo en nuestro contexto. Dado que la instrucción en autodeterminación puede beneficiar a todos los jóvenes, con o sin discapacidad, desentrañar los efectos de las oportunidades que se dan en el contexto en la autodeterminación de estos jóvenes contribuye al conocimiento sobre el desarrollo y la enseñanza de la autodeterminación. El objetivo de esta tesis doctoral reside en explorar el impacto de las oportunidades contextuales, es decir, de la familia y los contextos educativos, en la expresión de la autodeterminación, definida bajo la Teoría de la Agencia Causal, de los jóvenes con y sin discapacidad. En primer lugar, se han adaptado dos cuestionarios para evaluar las características y esenciales de la autodeterminación y las oportunidades proporcionadas en contexto familiar y educativo para actuar de forma autodeterminada. En segundo lugar, se han analizado las propiedades psicométricas de las puntuaciones de una muestra de 620 jóvenes con y sin discapacidad recogidas con dichos instrumentos. Finalmente, la estimación de los parámetros estructurales de un modelo teórico que integra las características esenciales de la autodeterminación y las oportunidades contextuales han confirmado el impacto significativo del contexto en la expresión de la autodeterminación. El trabajo resumido ha dado lugar a los artículos presentados en esta tesis doctoral.
Self-determination has been recognized as a crucial trait to act as the causal agent of one’s life and face and navigate contextual opportunities and challenges. Given that self-determination instruction can benefit all adolescents and young adults having a disability or not, disentangling the effects of environmental opportunities in self-determination expression has the potential to inform self-determination development and instruction. The aim of this doctoral thesis is mainly to explore the impact of contextual opportunities, namely home and educational contexts, on the self-determination expression of young people with and without disabilities, through Causal Agency Theory lens. First, two questionnaires to assess self-determination essential characteristics and opportunities provided at home and in educational settings to engage in self-determined actions were adapted. Second, the scores collected with these instruments were psychometrically analyzed in a sample of 620 youth with and without disabilities. Finally, structural parameters estimation of a theoretical model tested integrating self-determination essential characteristics and contextual opportunities confirmed the significant impact of context in self-determination expression. The summarized work has led to the articles presented in this doctoral thesis.
Sefl-determination; Assessment; Psychometrics; Context; Family; Educational settings
159.9 - Psicologia; 376 - Educació especial
Ciències socials, periodisme i documentació
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.