Pla de desenvolupament d’una nova combinació de fàrmacs pel tractament de la Síndrome de l’Ovari Poliquístic: del mercat al mercat

Author

Torres Ferraz, Rosa

Director

Campàs Moya, Clara

Ibáñez Toda, Lourdes

Tutor

García López, María Luisa

Date of defense

2018-12-20

Pages

278 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació

Abstract

Actualment no existeix cap medicament aprovat pel tractament de la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (PCOS), un dels desordres endocrins més freqüent en dones en edat reproductiva, amb una prevalença creixent i que es caracteritza per tenir una fisiopatologia complexa amb interacció de múltiples factors. La comunitat científica ha posat de manifest la necessitat d’incrementar la recerca de nous tractaments dirigits a la normalització del component endocrino-metabòlic causant de la síndrome, els quals suposarien un canvi de paradigma en el tractament de la PCOS i permetrien reduir les complicacions derivades i per tant, l’impacte socioeconòmic d’aquesta síndrome. L’ús en combinació de dos fàrmacs sensibilitzants a la insulina i un fàrmac antiandrogènic ha demostrat, en la darrera dècada, ser una aproximació terapèutica molt prometedora capaç de millorar la simptomatologia de la PCOS a través de la reducció del greix hepato-visceral. Aprofitant l’evidència disponible, i l’interès creixent en PCOS, es proposa desenvolupar un nou medicament basat en la combinació de 3 principis actius coneguts i elaborar un pla de desenvolupament viable i òptim pel seu registre com a medicament a Europa (EU) i Estats Units (EUA). El desenvolupament farmacèutic basat en la qualitat des del disseny i centrat en la combinació a dosis fixes dels tres principis actius (50mg espironolactona, 7,5mg pioglitazona, 850mg metformina; SPIOMET) ha permès desenvolupar una formulació viable i estable del nou medicament SPIOMET en forma de comprimits d’administració oral, amb una biodisponibilitat comparable als productes de referència individuals existents. El pla de desenvolupament clínic proposat s’ha basat en l’agrupació de l’evidència disponible de l’ús dels tres fàrmacs administrats individualment per PCOS com a base principal de l’evidència clínica de SPIOMET i s’ha contrastat en un procés d’assessorament científic amb les agències del medicament Europea (EMA) i Americana (FDA). El pla clínic resultant inclou una seqüència d’estudis de Fase I, II i III que haurien de permetre demostrar la seguretat i l’eficàcia de SPIOMET amb un balanç benefici-risc favorable per la futura autorització del nou medicament per PCOS a EU i EUA. En conjunt, el pla de desenvolupament global elaborat per aquest projecte, gràcies al racional científic i regulatori que el suporta, podria ser més accelerat i amb una inversió menor que altres productes innovadors per noves indicacions, en un escenari en què no es produïssin resultats tècnics inesperats ni canvis imprevistos de regulació, i amb un ús adequat dels recursos. Això transforma SPIOMET en un projecte diferencial i molt atractiu.


Actualmente no existe ningún medicamento aprobado para el tratamiento del Síndrome del Ovario Poliquístico (PCOS), uno de los desórdenes endocrinos más frecuentes en mujeres en edad reproductiva, con una prevalencia creciente y caracterizado por tener una fisiopatología compleja con interacción de múltiples factores. La comunidad científica ha destacado la necesidad de incrementar la investigación de nuevos tratamientos dirigidos a la normalización del componente endocrino-metabólico causante del síndrome, los cuales supondrían un cambio de paradigma en el tratamiento del PCOS y permitirían reducir las complicaciones derivadas y, por tanto, el impacto socioeconómico de este síndrome. El uso en combinación de dos fármacos sensibilizantes a la insulina y un fármaco antiandrogénico ha demostrado, en la última década, ser una aproximación terapéutica muy prometedora capaz de mejorar la sintomatología de PCOS a través de la reducción de la grasa hepato-visceral. Aprovechando la evidencia disponible, y el interés creciente en PCOS, se propone desarrollar un nuevo medicamento basado en la combinación de tres principios activos conocidos y elaborar un plan de desarrollo viable y óptimo para su registro como medicamento en Europa (EU) y Estados Unidos (EUA). El desarrollo farmacéutico basado en la calidad desde el diseño y centrado en la combinación a dosis fijas de los tres principios activos (50mg espironolactona, 7,5mg pioglitazona, 850mg metformina; SPIOMET) ha permitido desarrollar una formulación viable y estable del nuevo medicamento SPIOMET en forma de comprimidos de administración oral, con una biodisponibilidad comparable a los productos de referencia individuales existentes. El plan de desarrollo clínico propuesto se ha basado en la agrupación de la evidencia disponible del uso de los tres fármacos administrados individualmente para PCOS como base principal de la evidencia clínica de SPIOMET y se ha contrastado en un proceso de asesoramiento científico con las agencias del medicamento Europea (EMA) y Americana (FDA). El plan clínico resultante incluye una secuencia de estudios de Fase I, II y III que deberían permitir demostrar la seguridad y la eficacia de SPIOMET con un balance beneficio-riesgo favorable para la futura autorización del nuevo medicamento para PCOS en EU y EUA. En conjunto, el plan de desarrollo global elaborado en este proyecto, gracias al racional científico y regulatorio que lo soporta, podría ser más acelerado y con una inversión menor que otros productos innovadores para nuevas indicaciones, en un escenario en que no se produjeran resultados técnicos inesperados ni cambios imprevistos de regulación y con un uso adecuado de los recursos. Esto transforma SPIOMET en un proyecto diferencial y muy atractivo.


There is currently no drug approved specifically for the treatment of Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), one of the most common endocrine disorder of reproductive-aged women, with a growing prevalence and characterized by complex pathophysiology with an interplay of multiple factors. The scientific community has highlighted the need to increase the research for new treatments aimed primarily at normalizing the endocrine-metabolic features underlying the syndrome, this would represent a new paradigm in the treatment of PCOS that would reduce the known long-term morbidities, and therefore the socioeconomic impact of this syndrome. The use in combination of two insulin sensitizing drugs and an antiandrogenic drug has shown in the last decade to be promising therapeutic approach able to improve PCOS symptomatology through the reduction of hepato-visceral fat. Taking advantage of the available evidence, and the growing interest in PCOS, it is proposed to develop a new fixed-dose combination drug of the three known active ingredients and to design a viable and optimal development plan for a new drug application in Europe (EU) and United States of America (USA). The pharmaceutical development based on quality by design and focused on the fixed dose combination of the three active ingredients (50mg spironolactone, 7.5mg pioglitazone, 850mg metformin; SPIOMET) has enabled the development of a viable and stable formulation of the new SPIOMET tablets for oral administration, with a comparable bioavailability to the existing individual reference products. The proposed clinical development plan has been based on the available evidence of the use of the three drugs administered as individual products or co-administered in PCOS as the main basis of the clinical evidence of SPIOMET and has been submitted in a scientific advice with European (EMA) and American (FDA) drug agencies. The resulting clinical plan includes a sequence of Phase I, II and III studies that should allow to demonstrate the safety and the effectiveness of SPIOMET with a favorable risk-benefit ratio for the future authorization of the new PCOS treatment in EU and USA. Overall, thanks to the scientific and regulatory rational supporting the project, the development plan designed could be more accelerated and with less investment than other innovative products for new indications, in a scenario that no unexpected technical results or unforeseen changes in regulation occurred and with a proper use of the resources. This turns SPIOMET into a differential and very attractive project.

Keywords

Malalties de l'ovari; Enfermedades del ovario; Ovary diseases; Endocrinologia; Endocrinología; Endocrinology; Farmacologia obstètrica; Farmacología obstétrica; Obstetric pharmacology

Subjects

615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology. Radiology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

RTF_TESI.pdf

3.373Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)