An Institutional Logics Perspective on the Implementation of Performance Measurement Systems in the Public Sector

Autor/a

Ngoye, Benard Blastus Otieno

Director/a

Ysa Figueras, Tamyko

Codirector/a

Sierra Olivera, Vicenta

Fecha de defensa

2018-07-27

Páginas

167 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Esade

Resumen

L'objecte d'estudi d’aquesta tesi doctoral són les relacions entre les lògiques institucionals i les decisions i pràctiques de mesurament del rendiment dins el context del sector públic. Es presenta com un compendi de tres estudis o treballs de recerca. El primer estudi revisa la literatura existent sobre la lògica institucional i sobre el mesurament de l'acompliment en el sector públic. El mesurament de l'acompliment el concebem com una presa de decisions, i ens basem en la teoria de la lògica institucional com a font complementària d'explicació de les variacions observades en la implementació de sistemes de mesurament de l'acompliment (performance measurement systems o PMS). A partir dels estudis analitzats, presentem un model que il·lustra les relacions recursives entre la lògica institucional i cadascuna de les fases del procés de decisió en el mesurament de l'acompliment. El segon estudi contrasta, des del punt de vista empíric, la hipòtesi que les lògiques institucionals actuen com a marcs de referència per als actors d'una organització, que influeixen en la manera com els actors perceben les situacions ambigües. Des del context de la psicologia cognitiva, es fa un disseny experimental en el qual “es prioritzen” tres lògiques institucionals. Els resultats de l'experiment proporcionen dades empíriques que avalen la influència de la lògica institucional en la percepció i el judici. El tercer estudi es fonamenta en el segon, ja que analitza la influència de la lògica institucional en la percepció i el judici, en el context de l'ús d'un sistema de mesurament de l'acompliment. Les conclusions no tan sols donen suport a la influència de la lògica institucional en les preferències d'acompliment-ús del sector públic, sinó que també mostren diferents graus de solapament entre la lògica institucional i el seu suport a diferents usos de PMS. En conjunt, aquests tres estudis són un intent d’entendre millor la influència dels marcs cognitius –concretament, de la lògica institucional– en la implementació d’un sistema de mesurament de l’acompliment en el sector públic.


El objeto de estudio de esta tesis doctoral son las relaciones entre las lógicas institucionales y las decisiones y prácticas de medición del rendimiento en el contexto del sector público. Se presenta como un compendio de tres estudios o trabajos de investigación. El primer estudio revisa la literatura existente sobre la lógica institucional y sobre la medición del desempeño en el sector público. Concebimos la medición del desempeño como una toma de decisiones y nos basamos en la teoría de la lógica institucional como fuente complementaria de explicación de las variaciones observadas en la implementación de sistemas de medición del desempeño (performance measurement systems o PMS). A partir de los estudios analizados, se presenta un modelo que ilustra las relaciones recursivas entre la lógica institucional y cada una de las fases del proceso de decisión en la medición del desempeño. El segundo estudio contrasta empíricamente la hipótesis de que las lógicas institucionales actúan como marcos de referencia para los actores de una organización, influyendo en la forma en que los actores perciben las situaciones ambiguas. Bajo el contexto de la psicología cognitiva, se lleva a cabo un diseño experimental en el cual se “priman” tres lógicas institucionales. Los resultados del experimento proporcionan datos empíricos que avalan la influencia de la lógica institucional en la percepción y el juicio. El tercer estudio se fundamenta en el segundo, pues analiza la influencia de la lógica institucional en la percepción y el juicio, en el contexto del uso de un sistema de medición del desempeño. Las conclusiones no solo respaldan la influencia de la lógica institucional en las preferencias de desempeño-uso del sector público, sino que también muestran distintos grados de solapamiento entre la lógica institucional y su apoyo a distintos usos de PMS. En conjunto, estos tres estudios constituyen una tentativa para entender mejor la influencia de los marcos cognitivos –en concreto, la lógica institucional– en la implementación de un sistema de medición del desempeño en el sector público.


This PhD dissertation focuses on the relationship between institutional logics and performance measurement decisions and practices within the public sector. The dissertation is organized as a compendium of three research papers or studies. Consequently, in study one, we review the literature on institutional logics and performance measurement in the public sector. We conceptualize performance measurement as decision-making and draw on the theory of institutional logics as a complementary source to explain observed variations in performance measurement system (PMS) implementation in public sector organizations. Furthermore, we define a model that illustrates the recursive relationships between institutional logics and each phase of the performance measurement decision-making process. In study two, we test the assumption that institutional logics act as reference frameworks for organizational actors and that they influence how organizational actors perceive ambiguous situations. Thus, we draw on insights from cognitive psychology to prime three unique institutional logics in an experimental design setting. We then provide empirical evidence on the influence that institutional logics have on perception and judgment. The third study builds on the second by exploring the influence of institutional logics on perception and judgment within the context of performance measurement system use in the public sector. Our findings not only provide evidence of the influence that institutional logics have on public sector performance-use preferences; they also show degrees of overlap between institutional logics and their influence on the use of various PMS. Altogether, the three studies in this dissertation represent tentative steps towards a better understanding of the influence that cognitive frameworks and institutional logics, specifically, have on PMS implementation in the public sector.

Palabras clave

Performance Measurement; Institutional Logics; Experiments; Priming; Public Management; Decision Making

Materias

35 - Administración pública. Gobierno. Asuntos militares

Área de conocimiento

Negocis, administració i dret

Documentos

Tesi_Benard_Blastus_Otieno_Ngoye.pdf

776.5Kb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)