Análisis de las variaciones en la estancia media hospitalaria: Factores determinantes y diferencias geográficas

Author

Fonts Ribas, Albert

Director

Vidal Suñé, Antoni

Codirector

Carles Lavila, Misericòrdia

Date of defense

2018-11-23

Pages

540 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

L'objectiu general de la tesi consisteix a realitzar un estudi de la variabilitat en el consum de recursos en els hospitals espanyols, a partir de variables explicatives relacionades amb l'oferta i demanda de recursos sanitaris, identificades a partir de la revisió dels estudis publicats. Per això, es pren el temps d'estada mitjana hospitalària, per al conjunt de tractaments definits pels Grups Relacionats pel Diagnòstic, perquè està directament relacionat amb la variació del cost i despesa sanitària. Es plantegen dos models d'anàlisi: 1) model de regressió amb variables explicatives dicotòmiques, i 2) model de dades de panell dinàmic per a les Comunitats Autònomes espanyoles. En el model 1, es constata una disminució significativa de l'estada mitjana hospitalària i una variabilitat superior dels tractaments quirúrgics, en relació als mèdics. Els hospitals amb major nombre de llits i amb major pes estructural i nivell d'activitat ofereixen valors superiors d'estada, en els quals els valors extrems superiors d’estança mitjana tenen un major efecte. En el model 2, les variables d'oferta, nombre de llits, nombre de metges, índex de complexitat i nombre d'equips d'hemodinàmica, mostren una relació directa amb l'estada hospitalària; i l’hospital de dia i la cirurgia ambulatòria, una relació inversa. El nombre d'equips TAC no mostra una relació significativa. Del grup de variables de demanda es mostren com a significatives i amb signe negatiu, la taxa de morbiditat i la freqüentació d'ingressos, i amb signe positiu el percentatge de població de major edat. L'esperança de vida escolar, la renda mitjana i la taxa de pobresa no són significatives. S'observen diferències entre comunitats i l'existència d'efectes fixes individuals entre elles.


El objetivo general de la tesis consiste en realizar un estudio de la variabilidad en el consumo de recursos en los hospitales españoles, a partir de variables explicativas relacionadas con la oferta y demanda de recursos sanitarios, identificadas a partir de la revisión de los estudios publicados. Para ello, se toma el tiempo de estancia media hospitalaria, para el conjunto de tratamientos definidos por los Grupos Relacionados por el Diagnóstico, porqué está directamente relacionada con la variación del coste y gasto sanitario. Se plantean dos modelos de análisis: 1) modelo de regresión con variables explicativas dicotómicas, y 2) modelo de datos de panel dinámico para las Comunidades Autónomas españolas. En el modelo 1, se constata una disminución significativa de la estancia media hospitalaria y una variabilidad superior de los tratamientos quirúrgicos, en relación a los médicos. Los hospitales con mayor número de camas y con mayor peso estructural y nivel de actividad ofrecen valores superiores de estancia, en los cuales los valores extremos superiores de estancia media tienen un mayor efecto. En el modelo 2, las variables de oferta, número de camas, número de médicos, índice de complejidad y número de equipos de hemodinámica muestran una relación directa con la estancia hospitalaria; y los puestos en hospitales de día y cirugía ambulatoria, una relación inversa. El número de equipos TAC no muestra una relación significativa. Del grupo de variables de demanda se muestran como significativas y con signo negativo, la tasa de morbilidad y la frecuentación de ingresos, y con signo positivo el porcentaje de población de mayor edad. La esperanza de vida escolar, la renta media y la tasa de pobreza no son significativas. Se observan diferencias entre comunidades y la existencia de efectos fijos individuales entre ellas.


The general objective of the thesis is to carry out a study of variability in the consumption of resources in Spanish hospitals, based on explanatory variables related to the supply and demand of health resources, identified from the review of published studies. For this, the hospital length of stay is taken for the set of treatments defined by the Diagnostic Related Groups, because it is directly related to the variation in cost and healthcare expenses. Two analysis models are presented: 1) regression model with dummy explanatory variables, and 2) dynamic panel data model for the Spanish Autonomous Communities. In model 1, it is showed a significant decrease in hospital length of stay and a higher variability of the surgical treatments, compared with medicals. The hospitals with higher number of beds and with a greater structural weight and level of activity offer higher values of length, in which the outliers of length have a greater effect. In model 2, the supply variables, number of beds, number of doctors, complexity index and number of hemodynamic equipment show a direct relationship with the length of stay; and the hospital day units and ambulatory surgery, an inverse relationship. The number of ACT equipment does not show a significant relationship. The group of demand variables are shown to be significant and with a negative sign, the morbidity rate and the frequency of admissions, and with a positive sign the percentage of the older population. The school life expectancy, the average income and the poverty rate are not significant. There are differences between communities and the existence of individual fixed effects among them.

Keywords

Variabilitat pràctica mèdica; Temps estança hospitalària; Consum recursos sanitaris; Variabilidad práctica médica; Tiempo estancia hospitalaria; Consumo recursos sanitarios; Health care variability; Hospital length of stay; Health care spending

Subjects

33 - Economics. Economic science; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

5.091Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)