Apego y psicopatología: Una revisión meta-analítica

Autor/a

López Martín, Xavier

Director/a

Castillo Garayoa, José Antonio

Codirector/a

Cifre León, Ignacio

Fecha de defensa

2019-01-25

Páginas

157 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Resumen

Avançar en el coneixement i la comprensió de les variables causals o mediadores subjacents a la condició psicopatològica és una tasca primordial per millorar la intervenció amb les persones que pateixen trastorns psicopatològics, així com per establir i promoure mesures preventives o protectores. La teoria de l’aferrament ofereix una possible resposta explicativa a l'aparició d'aquests trastorns, associant-la a la qualitat de la vinculació viscuda des dels primers anys del nadó amb les seves figures progenitores o cuidadores. El present estudi té per objectiu avaluar la relació entre aferrament i psicopatologia a través de la realització d'un metaanàlisi que reculli, sintetitzi i quantifiqui els resultats de la investigació realitzada fins a l'actualitat sobre la matèria. Els resultats confirmen la relació significativa entre les dues variables, evidenciant que el 67% de les persones amb diagnòstics psicopatològics tenen un aferrament insegur, i que existeix 4.8 vegades més probabilitat de tenir aferrament insegur si es pateix un trastorn psicopatològic. Els resultats obtinguts, les seves implicacions clíniques i limitacions es discuteixen al final de l'estudi.


Avanzar en el conocimiento y la comprensión de las variables causales o mediadoras que subyacen a la condición psicopatológica es una tarea primordial para mejorar la intervención con las personas que padecen trastornos psicopatológicos, así como para establecer y promover medidas preventivas o protectoras. La teoría del apego ofrece una posible respuesta explicativa a la aparición de estos trastornos, asociándola a la cualidad de la vinculación vivida desde los primeros años del bebé con sus figuras progenitoras o cuidadoras. El presente estudio tiene por objetivo evaluar la relación entre apego y psicopatología a través de la realización de un meta-análisis que recoja, sintetice y cuantifique los resultados de la investigación realizada hasta la actualidad sobre la materia. Los resultados confirman la relación significativa entre ambas variables, evidenciando que el 67% de las personas con diagnósticos psicopatológicos tienen apego inseguro, y que existe 4.8 veces más probabilidad de tener apego inseguro si se sufre un trastorno psicopatológico. Los resultados obtenidos, sus implicaciones clínicas y limitaciones se discuten al final del estudio.


Advancing knowledge and understanding of the causal or mediating variables that underlie the psychopathological condition is a primary task to improve the intervention with people suffering from psychopathological disorders, as well as to establish and promote preventive or protective measures. Attachment theory offers a possible explanatory answer to the appearance of these disorders, associating it with the quality of the bond experienced from the baby's first years with his or her parent or caregiver figures. The aim of this study is to evaluate the relationship between attachment and psychopathology through the realization of a meta-analysis that collects, synthesizes and quantifies the results of the research carried out up to date on this subject. Results confirm the significant relationship between both variables, showing that 67% of people with psychopathological diagnoses have insecure attachment, and that there is 4.8 times more probability of having insecure attachment if a psychopathological disorder is suffered. Results, clinical implications and limitations are discussed.

Palabras clave

Apego; Aferrament; Attachment; Psicopatologia; Psicopatología; Psychopathology; Metaanàlisi; Meta-análisis; Meta-analysis

Materias

159.9 - Psicología; 616.89 - Psiquiatría. Psicopatología

Área de conocimiento

Salut i serveis socials

Documentos

Tesi_Xavier_Lopez.pdf

1.430Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)