Del exilio a la ciudadania. Experiencias dialógicas en el marco de la Salud Mental Colectiva

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social
dc.contributor.author
Serrano Miguel, Mercedes
dc.date.accessioned
2019-02-26T11:55:04Z
dc.date.available
2019-02-26T11:55:04Z
dc.date.issued
2018-07-10
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/665933
dc.description.abstract
En aquest treball es presenta l'anàlisi etnogràfic de dues experiències grupals situades en dos contextos post Reforma psiquiàtrica: l’ experiència del Grup de Pensadors a Barcelona i la Guia GAM a Porto Alegre. Mitjançant un anàlisi de caràcter hermenèutic, la tesi es vol centrar en l'estudi de les dinàmiques de participació i la metodologia de caràcter dialògic que opera dins d’ aquests espais, conformats per persones en situació de patiment mental, cuidadors, i professionals, i en el cas brasiler, també per investigadors universitaris. Aquesta participació, serà entesa aquí com eix d'un procés transformador de l'individu a nivell personal i social, el qual serà adientment analitzat i donarà peu a la configuració d'una eina d’ anàlisi metodològic denominada "itineraris de participació". Aquest focus d'estudi inclourà també l'aproximació curosa a les experiències grupals conegudes i analitzades al llarg de tot el treball de camp, configurades a partir d’ un entramat de relacions establertes entre els participants, en procés constant d’ actualització, amb discursos diferenciadors i amb els seus propis anàlisis subjectius en torn a la vivència del patiment mental, així com el tractament professional del mateix. Per tot això, serà fonamental la recuperació dels diferents sabers implicats i les narratives elaborades. Tot això sota el marc epistemològic de la Salut Mental Col·lectiva, una proposta originaria del continent americà però que busca així també la seva aplicació i reconeixement dins del context espanyol. Paraules clau: Salut Mental Col·lectiva, itineraris de participació, model dialògic, narratives.
en_US
dc.description.abstract
En este trabajo se presenta el análisis etnográfico de dos experiencias grupales, ambas situadas en dos contextos pos Reforma psiquiátrica: la experiencia del Grup de Pensadors en Barcelona y la Guía GAM en Porto Alegre. A través de un análisis de carácter hermenéutico, la tesis se centrará en el estudio de las dinámicas de participación y en la metodología dialógica que opera en dichos espacios, conformados por personas en situación de sufrimiento mental, cuidadores y profesionales, y en el caso brasileño también por investigadores universitarios. Esta participación, será entendida aquí como el eje de un proceso trasformador del individuo a nivel personal y social, que será convenientemente analizado y dará pie a la configuración de una herramienta de análisis metodológico denominada "itinerarios de participación". Dicho foco de estudio incluirá también la aproximación minuciosa a las experiencias grupales conocidas y analizadas a lo largo del trabajo de campo, configuradas a través de un entramado de relaciones establecidas entre los participantes, en proceso constante de actualización, con discursos diferenciadores y con sus propios análisis subjetivos sobre la vivencia del sufrimiento mental así, como el tratamiento profesional del mismo. Por ello será fundamental aquí la recuperación de los diferentes saberes implicados y las respectivas narrativas elaboradas. Todo ello bajo el marco epistemológico de la Salud Mental Colectiva, propuesta originaria del continente americano pero que busca así también su aplicabilidad y reconocimiento en el contexto español.
en_US
dc.description.abstract
This paper presents the ethnographic analysis of two group experiences, both located in two contexts post psychiatric reform: the experience of the "Grup de Pensadors" ("Thinkers’ Group") in Barcelona and the Autonomous Medication Management (GAM) in Porto Alegre. Through a hermeneutic character analysis, the thesis will focus on the study of the dynamics of participation and on the dialogic methodology that operates in these spaces, consisting of people in a situation of mental suffering, caregivers and professionals, and in the Brazilian case by university researchers. This participation will be understood here as the axis of a transformative process of the individual to personal and social level which shall be conveniently analysed and will start the configuration of a methodological analysis tool called "participatory itineraries". This study will also include the meticulous approach to group experiences known and analyzed throughout the fieldwork, set up through a network of relationships established among participants, in constant process of Update, with differentiating discourses and their own subjective analysis of the experience of mental suffering as well as the professional treatment. Thus, it will be essential here the recovery of different knowledge involved and the respective elaborate narratives. All under the epistemological context of Collective Mental Health, a proposal originating from the American continent but that also search thus their applicability and recognition in the Spanish context.
en_US
dc.format.extent
338 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Salut Mental Col·lectiva
en_US
dc.subject
itineraris de participació
en_US
dc.subject
narratives
en_US
dc.subject
itinerarios de participación
en_US
dc.subject
narrativas
en_US
dc.subject
Collective Mental Health
en_US
dc.subject
participatory itineraries
en_US
dc.subject.other
Ciéncias Sociales y jurídicas
en_US
dc.title
Del exilio a la ciudadania. Experiencias dialógicas en el marco de la Salud Mental Colectiva
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
en_US
dc.subject.udc
30
en_US
dc.subject.udc
572
en_US
dc.subject.udc
616.89
en_US
dc.contributor.director
Martínez Hernáez, Ángel
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

TESI_.pdf

2.659Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)