Human-chimpanzee co-existence in non-protected areas in Sierra Leone, west Africa

dc.contributor
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals
dc.contributor.author
Garriga Anguera, Rosa M.
dc.date.accessioned
2019-03-01T08:45:01Z
dc.date.available
2019-03-01T08:45:01Z
dc.date.issued
2018-11-28
dc.identifier.isbn
9788449084553
en_US
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/666008
dc.description.abstract
Les poblacions de ximpanzés (Pan troglodytes) afronten un greu risc d'extinció, i la principal amenaça mundial és la transformació de l'hàbitat cap a una agricultura de subsistència i comercial. La subespècie de ximpanzé occidental (Pan troglodytes verus) ha estat inclosa en la llista vermella de la IUCN, ja que en els últims 50 anys la seva població s’ha reduït dràsticament en més del 80% com a conseqüència de la caça furtiva, la pèrdua i la fragmentació de l'hàbitat a causa de les activitats humanes. Sierra Leone alberga la tercera població més gran de ximpanzé occidental, però més de la meitat viu en àrees desprotegides dominades per activitats agrícoles amb una considerable competència pels recursos entre les persones i els ximpanzés. Aquesta tesi explora els reptes dels agricultors i de les seves actituds i percepcions cap als ximpanzés en quatre zones rurals de Sierra Leone. Segons els agricultors, la fauna silvestre és el principal problema agrícola que pateixen, tot i que els ximpanzés no van ser inclosos dins de les 3 espècies més destructives. Els ximpanzés consumeixen els recursos que ofereixen les palmeres d’oli semidomesticades i les fruites conreades, la qual cosa és vista de forma negativa pels agricultors. En general, els agricultors perceben els ximpanzés més destructius que perillosos. Entre els mesos d’abril de 2016 i maig de 2017, vam realitzar un estudi amb càmeres de trampeig fotogràfic en una de les zones rurals prèviament enquestades amb l'objectiu d'analitzar l’impacte de factors ecològics i antropogènics sobre l'abundància de ximpanzés que viuen en un hàbitat molt degradat per l'home al districte sud-occidental de Moyamba a Sierra Leone. El model va mostrar que l'abundància de ximpanzés en aquest hàbitat es veu afectada per la distància a les carreteres i la proximitat als aiguamolls. No obstant això, els poblats i la proximitat humana no van influir. La tolerància dels agricultors i el baix nivell de caça es consideren algunes de les raons per les quals encara existeixen poblacions de ximpanzés en aquestes àrees tan degradades. Finalment, aquest estudi també proporciona una visió preliminar sobre la demografia, l'estructura del grup i l’àrea de distribució de ximpanzés no habituats que viuen en un hàbitat no protegit. Els resultats d'aquesta tesi contribueixen a una millor comprensió de com els ximpanzés sobreviuen en aquests hàbitats degradats i de les implicacions per a dur terme plans de conservació, que integrin una planificació agrícola i l’ús del sòl.
en_US
dc.description.abstract
Las poblaciones de chimpancés (Pan troglodytes) afrontan un grave riesgo de extinción, y la principal amenaza mundial es la transformación del hábitat hacia una agricultura de subsistencia y comercial. La subespecie de chimpancé occidental (Pan troglodytes verus) está incluida en la lista roja de la IUCN, ya que en los últimos 50 años su población se ha reducido drásticamente en más del 80% como consecuencia de la caza furtiva, la pérdida y fragmentación del hábitat debido a las actividades humanas. Sierra Leona alberga la tercera población más grande de chimpancé occidental, pero más de la mitad vive en áreas desprotegidas dominadas por actividades agrícolas con una considerable competencia por los recursos entre las personas y los chimpancés. Esta tesis explora los retos de los agricultores y sus actitudes y percepciones hacia los chimpancés en cuatro zonas rurales de Sierra Leona. Según los agricultores, la fauna silvestre es el principal problema agrícola que sufren, aunque los chimpancés no fueron incluidos dentro de las 3 especies más destructivas. Los chimpancés consumen los recursos que ofrecen las palmeras de aceite semidomesticadas y las frutas cultivadas, lo que se percibe de forma negativa por los agricultores. En general, los agricultores perciben a los chimpancés más destructivos que peligrosos. Entre abril de 2016 y mayo de 2017, realizamos un estudio con cámaras de trampeo fotográfico en una de las zonas rurales previamente encuestadas con el objetivo de analizar el impacto de factores ecológicos y antropogénicos sobre la abundancia de chimpancés que viven en un hábitat muy degradado por el hombre en el distrito suroccidental de Moyamba de Sierra Leona. El modelo mostró que la abundancia de chimpancés se ve afectada por la distancia a las carreteras y la proximidad a los humedales. Sin embargo, los poblados y la proximidad humana no influyeron. La tolerancia de los agricultores y el bajo nivel de caza se consideran algunas de las razones por las que aún persisten chimpancés en estos hábitats tan degradados. Finalmente, este estudio también proporciona una visión preliminar sobre la demografía, la estructura del grupo y el área de campeo de chimpancés no habituados que viven en un hábitat no protegido. Los resultados de esta tesis contribuyen a una mejor comprensión de cómo los chimpancés sobreviven en estos hábitats degradados y de las implicaciones para llevar a cabo planes de conservación, que integren una planificación agrícola y del uso del suelo.
en_US
dc.description.abstract
Wild chimpanzees (Pan troglodytes) populations are facing a serious risk of extinction and the main global threat is habitat conversion for subsistence and commercial agriculture. The western chimpanzee subspecies (Pan troglodytes verus) has been recently categorised as Critically Endangered by the IUCN red list because in the past 50 years its population has drastically reduced of more than 80% as a result of poaching, loss of habitat and habitat fragmentation due to human activities. Sierra Leone harbors the third largest western chimpanzee population but more than half of it lives in unprotected areas with a significant competition between people and chimpanzees for resources in areas dominated by farming activities where wild chimpanzees forage on crops. This thesis explores the agricultural challenges facing farmers and their attitudes and perceptions towards chimpanzees in four rural areas of Sierra Leone. Wildlife was reported to be the main agricultural problem although chimpanzees were not ranked within the 3 most destructive species. Chimpanzees consumed semi-domesticated oil palm resources and cultivated fruits, and this is negatively viewed by farmers. In general farmers perceived chimpanzees more destructive than dangerous. Between April 2016 and May 2017, we conducted a camera trap survey in one of the rural areas previously surveyed with the aim to analyse the ecological and anthropogenic drivers of chimpanzee occurrence across a highly degraded and human-impacted landscape in the south-western district of Moyamba in Sierra Leone. The model showed that chimpanzee abundance across this landscape is affected by the distance to roads and proximity to swamps. However, settlements and human proximity did not influence in chimpanzee abundance. Farmers’ tolerance and low hunting pressure are argued to be some of the reasons chimpanzees still persist in these degraded landscapes. Finally, this study also provides a preliminary insight into the demographics, group structure and ranging of unhabituated chimpanzees living in a non-protected landscape. Overall, we expect that the results of this thesis will contribute to a better understanding of how chimpanzees live in degraded landscapes and its implications for conservation actions including land use planning.
en_US
dc.format.extent
178 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Ximpanzés
en_US
dc.subject
Chimpancés
en_US
dc.subject
Chimpanzees
en_US
dc.subject
Sierra Leone
en_US
dc.subject
Conservació
en_US
dc.subject
Conservación
en_US
dc.subject
Conservation
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Human-chimpanzee co-existence in non-protected areas in Sierra Leone, west Africa
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
59
en_US
dc.contributor.authoremail
rosagarriga@yahoo.com
en_US
dc.contributor.director
Marco Sánchez, Ignasi
dc.contributor.director
Casas, Encarna
dc.contributor.director
Humle, Tatyana
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

rmga1de1.pdf

5.859Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)