Synthesis and applications of homoallyl hydroxy fatty acid derivatives. Novel LCNVAs as TRPV1 and FAAH modulators

Author

López Chinarro, Silvia

Director

Canela i Garayoa, Ramon

Date of defense

2019-02-13

Pages

306 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Química

Abstract

Els greixos vegetals són una important matèria primera renovable per a la indústria química. Dins d'aquest grup destaquen els àcids grassos homoalílics hidroxilats com l’àcid ricinoleic o l’àcid lesqueròlic, els quals donen lloc a una gran quantitat de derivats amb múltiples aplicacions tant industrials com farmacèutiques. Aquesta tesi es va centrar, d’una banda, en l’obtenció d’àcids grassos carbonil α,β-insaturats mitjançant oxidacions més selectives i en un sol pas del grup hidroxil d’aquests àcids. D’altra banda, es va procedir a l’obtenció de l’àcid sebàcic, un àcid dicarboxílic amb gran interès industrial, a partir dels àcids grassos carbonil α,β-insaturats anteriorment sintetitzats. Finalment, es van dissenyar i sintetitzar noves N-vanillil acilamides de cadena llarga a partir dels àcids ricinoleic i lesqueròlic amb l’objectiu de desenvolupar una nova família de molècules que presentessin activitat biològica dual davant de receptors del dolor com són el receptor TRPV1 i l’enzim FAAH.


Las grasas vegetales son una importante materia prima renovable para la industria química. Dentro de este grupo destacan los ácidos grasos homoalílicos hidroxilados como el ácido ricinoléico o el ácido lesquerólico, los cuales dan lugar a una gran cantidad de derivados con múltiples aplicaciones tanto industriales como farmacéuticas. Esta tesis se centró, por un lado, en la obtención de ácidos grasos carbonilo α,β-insaturados a través de oxidaciones más selectivas y en un solo paso del grupo hidroxilo de dichos ácidos. Por otro lado, se procedió a la obtención del ácido sebácico, un ácido dicarboxílico con gran interés industrial, a partir de los ácidos grasos carbonilo α,β-insaturados anteriormente sintetizados. Por último, se diseñaron y sintetizaron nuevas N-vanillil acilamidas de cadena larga (LCNVAs) a partir de los ácidos ricinoléico y lesquerólico con el objetivo de desarrollar una nueva familia de moléculas que presentaran actividad biológica dual frente a receptores del dolor como son el receptor TRPV1 y la enzima FAAH.


Vegetable oils are an important renewable raw material for the chemical industry. Homoallyl hydroxy fatty acids such as ricinoleic or lesquerolic acid are highlighted within this oils. They lead to a large number of derivatives with multiple applications, both industrial and pharmaceutical. This work was focused on obtaining and using α,β-unsaturated carbonyl fatty acids through selective processes. First at all, an one-step oxidations of the hydroxy group of these acids were studied. Subsequently, sebacic acid was obtained from the α,β-unsaturated carbonyl fatty acids previously synthesized. This dicarboxylic acid has a great industrial interest. Finally, new long-chain N-vanillyl acylamides (LCNVAs) were designed and synthesized from ricinoleic and lesquerolic acid with the aim of developing a new family of molecules exhibiting dual biological activity against pain receptors such as the TRPV1 receptor and the FAAH enzyme.

Keywords

Ricinoleic; Lesquerolic; Síntesi; Ricinoleico; Lesquerolico; Síntesis; Synthesis

Subjects

547 - Organic chemistry

Knowledge Area

Química Orgànica

Documents

Tslc1de1.pdf

15.90Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)