Clinical and epidemiological aspects of feline and canine leishmaniosis in Venezuela

Author

Rivas Estanga, Aruanai Kalú

Director

Solano Gallego, Laia

Date of defense

2018-11-26

ISBN

9788449085185

Pages

204 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals

Abstract

Veneçuela és una àrea endèmica de leishmaniosi en humans, així com també en gossos i gats, el que constitueix un problema de salut pública. La informació científica en aquesta regió sobre la clínica i epidemiologia de la malaltia en gossos i gats és limitada. L’objectiu principal d’aquesta tesi va ser determinar els aspectes clínics, diagnòstics i epidemiològics de la infecció per Leishmania spp. en gossos i gats de Veneçuela. Per aquest motiu es van desenvolupar tres estudis. El primer estudi tenia com a fi diagnosticar gats malalts amb lesions altament suggestives d’infecció per Leishmania mitjançant l’ús de tècniques de diagnòstic directe com citologia, biòpsia i immunohistoquímica, i altres proves com les serològiques i moleculars. El objectiu específic del segon estudi va ser el de comparar tècniques serològiques per la detecció d’anticossos enfront L. infantum i L. braziliensis en gossos de diferents regions, i el tercer estudi va permetre determinar la taxa d’infecció de Leishmania mitjançant tècniques serològiques i moleculars en gossos que viuen en zones endèmiques de leishmaniosi humana cutània i visceral a Veneçuela. En conclusió, aquesta tesi doctoral demostra noves troballes clíniques sobre la leishmaniosi cutània felina a Veneçuela, l’ús pràctic de tècniques serològiques com l’ELISA i Western blot per identificar la infecció primerenca en el gos o el gat a més de discriminar entre espècies de Leishmania, i estudis moleculars que van permetre identificar la infecció de L. infantum en gossos i, i L. mexicana o espècies molt relacionades en gats amb lesions cutànies compatibles amb aquestes infeccions.


Venezuela es un área endémica de leishmaniosis en humanos, así como también en perros y gatos, lo que constituye un problema de salud pública. La información científica en esta región acerca de la clínica y epidemiología de la enfermedad en perros y gatos es limitada. El objetivo principal de la presente tesis doctoral fue determinar los aspectos clínicos, diagnósticos y epidemiológicos de la infección por Leishmania spp. en perros y gatos de Venezuela. Para ello se desarrollaron tres estudios, el primer estudio tuvo como fin diagnosticar gatos enfermos con lesiones altamente sugestivas de infección por Leishmania mediante el uso de técnicas de diagnóstico directo como citología, biopsia e inmunohistoquímica, y otras pruebas tales como, las serológicas y moleculares. El objetivo específico del segundo estudio fue el de comparar técnicas serológicas para la detección de anticuerpos frente L. infantum y L. braziliensis en perros de diferentes regiones y el tercer estudio permitió determinar la tasa de infección de Leishmania mediante técnicas serológicas y moleculares en perros que viven en zonas endémicas de leishmaniosis humana cutánea y visceral en Venezuela. En conclusión, esta tesis doctoral demuestra nuevos hallazgos clínicos en la leishmaniosis cutánea felina en Venezuela, el uso práctico de técnicas serológicas como ELISA y Western blot para identificar infección temprana en perro y gato además de discriminar entre especies de Leishmania, y estudios moleculares que permitieron identificar la infección de L. infantum en perros así como L. mexicana o especies muy relacionadas en gatos con lesiones cutáneas sugestivas de estas infecciones.


Venezuela is an endemic area for human leishmaniosis, as well as for dogs and cats, which causes a public health problem. The scientific information about the clinic and epidemiological data of the disease is limited for dogs and cats. The main purpose of this doctoral thesis was to determine the clinical, epidemiological and diagnostic aspects of the Leishmania infection in dogs and cats from Venezuela. For this reason, three studies were developed. The first study aimed to diagnose ill cats with highly suggestive lesions of Leishmania infections by means of direct diagnostic techniques, such as cytology, biopsy and immunohistochemistry, and other serological and molecular tests. The second study specifically aimed to compare serological techniques to detect antibodies of L. infantum and L.braziliensis in dogs from different regions and the third study permitted to determine the Leishmania infection rate through molecular and serological techniques in dogs living in endemic areas of cutaneous and visceral human leishmaniosis in Venezuela. Ultimately, this doctoral thesis demonstrates new clinical findings in cutaneous feline leishmaniosis in Venezuela, the practical use of serological techniques such as ELISA and Western blot to identify early infection in dogs and cats along with discrimination between Leishmania species, and molecular studies enabling to identify L. infantum infection in dogs and L. mexicana or a closely related species infection incats suffering from cutaneous lesions compatible with these infections.

Keywords

Leishmania; Veneçuela; Venezuela; Animals de companyia; Animales de compañia; Companion animals

Subjects

619 - Veterinary science

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

akre1de1.pdf

5.053Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)