Physiological Effects ot the cool vest jacket as a recovery method in soccer

Alternative title

Efectes fisiològics de la jaqueta refrigerant com a mètode de recuperació en futbol

Author

Lorente i González, Carles

Director

Corbi Soler, Francesc

Date of defense

2017-07-13

Pages

263 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

Aquesta tesi doctoral es basa en l'aplicació de la jaqueta refrigerant durant 15 minuts després de dos diferents protocols de fatiga, un en normotèrmia (22 ºC) i l'altre en condicions de calor (33ºC) per comprovar quines són les respostes fisiològiques i de rendiment neuromuscular i cinemàtic. S'han estudiat habilitats pròpies del futbol, que s'ha demostrat que es veuen reduïdes a causa de l'aparició de fatiga, com són els esprints, salts i xuts. També s'ha analitzat la prevenció de lesions cinemàticament, avaluant la sol·licitació lligamentosa durant la caiguda d'un salt i les propietats de contracció del bíceps femoral amb tensiomiografia. A més, es va investigar la recuperació fisiològica en condicions de calor, l'efecte en la freqüència cardíaca de recuperació i la concentració de lactat en sang. En els diferents estudis es demostra com la jaqueta refrigerant ajuda a reduir la temperatura de la pell després dels dos protocols de fatiga i no provoca cap reducció de rendiment després de la seva aplicació. Així doncs, l'esportista és capaç de començar la següent sèrie d'activitat física amb uns valors neuromusculars i fisiològics semblants als de l'inici de l'activitat, comparat amb els participants que no van dur la jaqueta refrigerant durant el període de descans, que mostren reduccions en algunes de les habilitats valorades.


Esta tesis doctoral se basa en la aplicación de la chaqueta refrigerante durante 15 minutos después de dos diferentes protocolos de fatiga, uno en normotermia (22 ºC) y el otro en condiciones de calor (33 °C) para comprobar cuáles son las respuestas fisiológicas y de rendimiento neuromuscular y cinemático. Se han estudiado habilidades propias del fútbol, que se ha demostrado que se ven reducidas a causa de la aparición de fatiga, como son los esprints, saltos y chuts. También se ha analizado la prevención de lesiones a nivel cinemático, evaluando la solicitación ligamentosa durante la caída de un salto y las propiedades de contracción del bíceps femoral con tensiomiografia. Además, se investigó la recuperación fisiológica en condiciones de calor, el efecto en la frecuencia cardíaca de recuperación y la concentración de lactato en sangre. En los diferentes estudios se demuestra como la chaqueta refrigerante ayuda a reducir la temperatura de la piel después de los dos protocolos de fatiga y no provoca ninguna reducción de rendimiento después de su aplicación. Así pues, el deportista es capaz de empezar la siguiente serie de actividad física con unos valores neuromusculares y fisiológicos semblantes a los del inicio de la actividad, comparado con los participantes que no llevaron la chaqueta refrigerante durante el periodo de descanso, que muestran reducciones en algunas de las habilidades valoradas.


This doctoral thesis it is base on the application of the cool vest jacket during 15 minutes after two different fatigue protocols, one under normothermia (22 ºC) and the other other under hyperthermic conditions (33ºC) to assess which are the physiological responses and also neuromuscular and cinematic performance. We have studied soccer specific abilities, with evidences of being reduced because of the fatigue appearance, such as sprints, jumps and kicks. Also it has been analyzed injury prevention under kinematic basis, assessing ligament loading during drop jumps and the properties of contraction of the biceps femoral with tensiomiography. Besides, we researched the physiological recovery under hyperthermic conditions, the effect during heart rate recovery and blood lactate concentracion. During the different researchers we demonstrate how the cool vest jacket improves skin temperature reduction after two different fatigue protocols and does not provoke any reduction of performance after his application. Therefore, the athlete is able to commence the following series of physical activity with some neuromuscular and physiological values to the beginning of the activity, compared with the participants that did not use the cool vest jacket during the rest period, showing reductions at some of the abilities valued.

Keywords

Termorregulació; Futbol; Recuperació; Termorregulación; Recuperación; Thermorregulation; Soccer; Recovery

Subjects

79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

Educació Física i Esportiva

Documents

Tclg1de1.pdf

7.749Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)