Separación del ácido anacárdico por resinas de intercambio iónico

Autor/a

Ramos Rivas, Erick Harold

Director/a

Sempere Cebrián, Julià

Fecha de defensa

2019-05-03

Páginas

149 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. IQS

Resumen

L’objecte d’aquest treball és la separació de l’àcid anacàrdic contingut al CNSL, emprant resines de bescanvi iònic. Amb aquesta finalitat, es proposa un mètode de quantificació de l’àcid anacàrdic adequat a petites indústries de processat d’anacard a El Salvador. Es duen a terme diverses experiències per determinar si és més convenient per la separació emprar una resina bàsica dèbil o una de forta. S’estudia l’equilibri i la cinètica del bescanvi iònic. Es determinen les millors condicions d’operació a partir d’un disseny d’experiències 23 factorial. A més, es realitza la simulació numèrica de corbes de ruptura resolent el model de transferència de matèria (Adsorció – Difusió – Convecció), emprant-se el mètode de les línies i la funció PDEPE de Mattab®. Posteriorment, la solució numèrica s’ajusta a les dades experimentals. Els resultats obtinguts als experiments d’adsorció en columna indiquen que l’àcid anacàrdic es pot recuperar de forma satisfactòria i amb alta puresa fent servir la metodologia proposada en aquest treball. A més, els resultats mostren que el procés de regeneració de la resina suggerit en aquest treball proporciona molt bons resultats. En tots els casos duts a terme, s’aconsegueix recuperar la capacitat d’adsorció de la resina. Finalment, es pot esmentar que les dades experimentals de corbes de ruptura per a diferents temperatures i condicions de la resina (fresca i regenerada) s’ajusten molt bé al model matemàtic de transferència de matèria emprat. Els resultats permeten predir el punt de ruptura i de saturació en condicions d’operació a escala pilot.


El objeto del presente estudio es la separación del ácido anacárdico proveniente del CNSL, utilizando resinas de intercambio iónico. Para ello, se propone un método de cuantificación de ácido anacárdico apropiado para las pequeñas industrias marañoneras en El Salvador. Se desarrollan diferentes experiencias que permiten determinar si una resina básica fuerte o básica débil es más conveniente para el proceso de separación. Se estudia el equilibrio y la cinética del intercambio iónico. Las mejores condiciones de operación para el proceso de recuperación de ácido anacárdico, por resinas de intercambio iónico, son determinadas a través de un diseño de experiencias 23. Además, se realiza la simulación numérica de curvas de ruptura por medio de la solución del modelo de transferencia de materia (Adsorción – Difusión – Convección), el cual es resuelto por el método de las líneas y la función PDEPE de Matlab®. Posteriormente, la solución numérica es ajustada con datos experimentales. Los resultados obtenidos en los experimentos de adsorción en columna indican que el ácido anacárdico puede recuperarse de forma satisfactoria y con alta pureza, a través de la metodología presentada en este estudio. Además, los resultados muestran que el proceso de regeneración de la resina, sugerido en este trabajo, proporciona muy buenos resultados. Se logra recuperar, en todos los casos analizados, la capacidad de adsorción de la resina. Finalmente, se puede decir que los datos experimentales de curvas de ruptura para diferentes temperaturas y condiciones de resina (fresca y regenerada) se ajustan muy bien al modelo matemático de transferencia de materia. Los resultados permiten predecir el punto de ruptura y saturación, en condiciones de operación a escala de planta piloto.


The purpose of this study is the separation of anacardic acid from the CNSL, by using ion exchange resins. In order to achieve this purpose, it is proposed an anacardic acid quantification method suitable for small cashew processing industries in El Salvador. Different experiments are developed in order to determine whether a strong basic or weak basic resin is more suitable for the separation process. The equilibrium and the ion exchange kinetics are studied. The optimum operating conditions for the anacardic acid recovery process, by ion exchange resins, are determined through a 23 factorial experiment design. In addition, the numerical simulation of breakthrough curves is performed through the material transfer model (Adsorption - Diffusion - Convection) solution, which is obtained by the line’s method and the PDEPE function from Matlab®. Subsequently, the numerical solution is adjusted with experimental data. The results obtained in the column adsorption experiments, indicate that anacardic acid can be recovered satisfactorily and with high purity, through the method presented in this study. In addition, the results show that the resin regeneration process, suggested in this work, can be satisfactorily developed, achieving to recover the adsorption capacity of the resin in all the cases analyzed. Finally, the experimental data of breakthrough curves, for different temperatures and resin conditions (fresh and regenerated), fits very well to the mathematical model of matter transfer. The results allow predicting the rupture and saturation points, on pilot plant scale operating conditions.

Palabras clave

CNSL (Cashew Nut Shell Oil); Ácido anacárdico; Adsorción; Separación; Resinas de intercambio iónico; Anacardo; Marañón

Materias

542 - Química práctica de laboratorio. Química preparativa y experimental; 66 - Ingeniería, tecnología e industria química. Metalurgia

Área de conocimiento

Enginyeria, indústria i construcció

Documentos

Tesi_Erick_Harold_Ramos.pdf

2.435Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)