Innovación en empresas de menor intensidad tecnológica ¿Contribuyen los “innovadores olvidados” a la riqueza de las economías emergentes? El caso de la industria peruana de manufactura

Author

del Carpio Gallegos, Javier Fernando

Director

Miralles Torner, Francesc

Date of defense

2019-07-15

Pages

191 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. La Salle

Abstract

Les empreses desenvolupen innovacions amb l'expectativa de generar avantatges competitius, millorar el seu acompliment financer, incrementar les seves exportacions i, d'aquesta manera, ser sostenibles en el temps. El repte de conèixer quines són les bones pràctiques que permeten obtenir resultats positius en aquest afany està encara per completar. El present estudi s'enfoca en respondre la següent pregunta: quins factors contribueixen a la realització d’innovacions tecnològiques en les empreses de manufactura de menor intensitat tecnològica que pertanyen a una economia emergent? L'interès en aquest tipus d'empreses es deu a la seva contribució al producte interior brut, per la generació de llocs de treball, l'aportació en el pagament d'impostos i la generació de divises. S'han utilitzat dades secundàries obtingudes de l'Enquesta Nacional d'Innovació de la indústria de manufactura al Perú realitzada en els anys 2012 i 2015. S'analitzen diverses hipòtesis que, derivades de la literatura existent, poden explicar el comportament d'alguns factors en la capacitat d'innovació en empreses de menys intensitat tecnològica en països emergents. Es va aplicar la metodologia d'equacions estructurals parcials usant el Programari Smart PLS Versió 3. Es va verificar empíricament que la capacitat d'absorció; l'adquisició de maquinària, maquinari, i programari; i la realització de les innovacions no tecnològiques pot afavorir el desenvolupament de les innovacions tecnològiques realitzades per les empreses de menys intensitat tecnològica. Aquest estudi contribueix a la literatura relacionada amb la capacitat d'innovació tecnològica de les empreses de menor intensitat tecnològica en països emergents com els llatinoamericans, que estan caracteritzats pels seus baixos nivells d'inversió en recerca i desenvolupament, i que enfronten un context de poca estabilitat política i manca de recursos financers per implementar activitats de recerca i desenvolupament. Els resultats obtinguts permeten recomanar als gerents que desenvolupin la seva capacitat d'absorció i la seva capacitat d'innovació, que els permetrà implementar innovacions no tecnològiques i que tindrà com a conseqüència el desenvolupament de les innovacions tecnològiques. I als responsables dels dissenyadors de política de ciència, tecnologia i innovació emfatitzar en els factors assenyalats, i d'aquesta manera contribuir al creixement i benestar de les seves economies.


Las empresas desarrollan innovaciones con la expectativa de generar ventajas competitivas, mejorar su desempeño financiero, incrementar sus exportaciones y, de esta manera, ser sostenibles en el tiempo. El reto de conocer cuáles son las buenas prácticas que permiten obtener resultados positivos en este empeño está aún por completar. El presente estudio se enfoca en responder la siguiente pregunta: ¿qué factores contribuyen a la realización de innovaciones tecnológicas en las empresas de manufactura de menor intensidad tecnológica que pertenecen a una economía emergente? El interés en este tipo de empresas se debe a su contribución al producto bruto interno, por la generación de puestos de trabajo, el aporte en el pago de impuestos y la generación de divisas. Se han utilizado datos secundarios obtenidos de la Encuesta Nacional de Innovación de la industria de manufactura en el Perú realizada en los años 2012 y 2015. Se analizan varias hipótesis que, derivadas de la literatura existente, pueden explicar el comportamiento de algunos factores en la capacidad de innovación en empresas de menor intensidad tecnológica en países emergentes. Se aplicó la metodología de ecuaciones estructurales parciales usando el Software Smart PLS Versión 3. Se verificó empíricamente que la capacidad de absorción; la adquisición de maquinaria, hardware, y software; y la realización de las innovaciones no tecnológicas puede favorecer el desarrollo de las innovaciones tecnológicas realizadas por las empresas de menor intensidad tecnológica. Este estudio contribuye a la literatura relacionada con la capacidad de innovación tecnológica de las empresas de menor intensidad tecnológica en países emergentes como los latinoamericanos, que están caracterizados por sus bajos niveles de inversión de investigación y desarrollo, y que enfrentan un contexto de poca estabilidad política y falta de recursos financieros para implementar actividades de investigación y desarrollo. Los resultados obtenidos permiten recomendar a los gerentes que desarrollen su capacidad de absorción y su capacidad de innovación, que les permitirá implementar innovaciones no tecnológicas y que tendrán como consecuencia el desarrollo de las innovaciones tecnológicas. Y a los responsables de los diseñadores de política de ciencia, tecnología e innovación enfatizar en los factores señalados, y de esta manera contribuir al crecimiento y bienestar de sus economías.


Companies develop innovations with the expectation of generating competitive advantages, improve their financial performance, increase their exports and, in this way, be sustainable over time. The challenge of knowing what are the good practices that allow obtaining positive results in this endeavor is still to be completed. The present study focuses on answering the following question: what factors contribute to the realization of technological innovations in manufacturing companies of lower technological intensity that belong to an emerging economy? The interest in this type of company is due to its contribution to the gross domestic product, the generation of jobs, the contribution in the payment of taxes and the generation of foreign currency. Secondary data obtained from the National Survey of Innovation of the manufacturing industry in Peru in the years 2012 and 2015 have been used. Several hypotheses that, derived from the existing literature, can explain the behavior of some factors in the innovation capability are analyzed in less technological intensity companies in emerging countries. The methodology of partial structural equations was applied using the Smart PLS Software Version 3. It was verified empirically that the absorptive capacity; the acquisition of machinery, hardware, and software; and the realization of non-technological innovations can favor the development of technological innovations carried out by companies of less technological intensity. This study contributes to the literature related to the technological innovation capability of companies with less technological intensity in emerging countries such as Latin America, which are characterized by their low levels of investment in research and development, and which face a context of little political stability. and lack of financial resources to implement research and development activities. The results obtained allow managers to recommend that they develop their absorptive capacity and innovation capacity, which will allow them to implement non-technological innovations that will result in the development of technological innovations. And to those responsible for the policy makers of science, technology and innovation to emphasize the above factors, and in this way contribute to the growth and welfare of their economies.

Keywords

Innovación tecnológica; Intensidad tecnológica; Capacidad de Absorción; Fuente de conocimiento; Innovación no tecnológica; Adquisición tecnológica

Subjects

65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Negocis, administració i dret

Documents

Tesi_Javier_Fernando_del_Carpio.pdf

13.88Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)