Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna
Aquesta investigació té l’objectiu de fer una aportació singular i original en el camp de la comunicació humana. Contempla l'estudi del cas de «la Cerimònia Inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona'92» per tal d’entendre el disseny de la seva «enginyeria ritual», descobrir la seva semàntica interna, la relació amb els diferents moments en el desenvolupament dels Jocs Olímpics i també vol aprofundir en el coneixement de la realitat ritual contemporània. La investigació de la ritualitat integra coneixements i conceptes procedents de diverses ciències socials com són la teoria de la comunicació, la sociologia, l'antropologia, la psicologia i la història. La tesi s'estructura en tres parts. A la primera part exposo les principals aportacions teòriques sobre els Jocs Olímpics, la ritualitat i la comunicació ritual. A la segona part, plantejo els aspectes essencials de la metodologia i presento els resultats obtinguts. A la tercera part, al costat de la síntesi sobre la dimensió cultural dels Jocs Olímpics i de com es va construir i estructurar la Cerimònia Inaugural, presento una anàlisi de la Cerimònia mitjançant un sistema de franges comunicatives que contempla les següents variables: música , públic, comunicació verbal, escenografia i cinèsia. A les Conclusions, considerant la ritualitat com un producte comunicatiu i una eina d'implicació i influència social, exposo els principals resultats de la recerca en relació a la dimensió ritual dels Jocs Olímpics i de la Cerimònia Inaugural dels Jocs de Barcelona. El coneixement del llenguatge ritual ens permet comprendre millor el context sociocultural en què vivim i valorar l'eficàcia de la ritualitat contemporània en un món globalitzat.
Esta investigación tiene por objeto hacer una aportación singular y original en el campo de la comunicación humana. Parte del estudio realizado sobre «la Ceremonia Inaugural de los Juegos Olímpicos de Barcelona’92» con el objetivo de entender el diseño de su «ingeniería ritual», descubrir su semántica interna, su relación con los distintos momentos en el desarrollo de los Juegos Olímpicos y también profundizar en la comprensión de la realidad ritual contemporánea. La investigación de la ritualidad integra conocimientos y conceptos procedentes de diversas ciencias sociales como son la teoría de la comunicación, la sociología, la antropología, la psicología y la historia. La investigación se estructura en tres partes. En la primera parte presento las principales aportaciones teóricas sobre los Juegos Olímpicos, la ritualidad y la comunicación ritual. En la segunda parte, planteo los aspectos esenciales de la metodología y presento los resultados obtenidos en el trabajo de campo. En la tercera parte, junto a la síntesis sobre la dimensión cultural de los Juegos Olímpicos y de cómo se construyó y se estructuró la Ceremonia Inaugural, presento un análisis de la Ceremonia mediante un sistema de franjas comunicativas que contempla las siguientes variables: música, público, comunicación verbal, escenografía y cinesia. En las Conclusiones, considerando la ritualidad como un producto comunicativo y una herramienta de implicación e influencia social, expongo los principales resultados de la investigación en relación a la dimensión ritual de los Juegos Olímpicos y de la Ceremonia Inaugural de los Juegos de Barcelona. El conocimiento del lenguaje ritual nos permite comprender mejor el contexto sociocultural en el que vivimos y valorar la eficacia de la ritualidad contemporánea en un mundo globalizado.
This research aims to make a unique and original contribution in the field of human communication. Part of the study carried out on "the Inaugural Ceremony of the Olympic Games of Barcelona'92" with the aim of understanding the design of its "ritual engineering", discovering its internal semantics, its relationship with the different moments in the development of the Olympic Games and also to deepen the understanding of contemporary ritual reality. The investigation of rituality integrates knowledge and concepts from various social sciences such as communication theory, sociology, anthropology, psychology and history. The investigation is structured in three parts. In the first part I present the main theoretical contributions about the Olympic Games, rituality and ritual communication. In the second part, I outline the essential aspects of the methodology and present the results obtained in the fieldwork. In the third part, together with the synthesis on the cultural dimension of the Olympic Games and how the Inaugural Ceremony was built and structured, I present an analysis of the Ceremony through a system of communicative fringes that includes the following variables: music, public , verbal communication, scenography and kinesics. In the Conclusions, considering rituality as a communicative product and a tool for social involvement and influence, I present the main results of the research in relation to the ritual dimension of the Olympic Games and the Opening Ceremony of the Barcelona Games. The knowledge of ritual language allows us to better understand the sociocultural context in which we live and assess the effectiveness of contemporary ritual in a globalized world.
Ritual; Cerimonia inaugural; Religió civil; Cultura organitzativa; Cosmogonia; Jocs Olímpics; Espectacle; Mitologia; Comunicació ritual; Esport
159.9 - Psicología; 316 - Sociología. Comunicación; 572 - Antropología; 79 - Diversiones. Espectáculos. Cine. Teatro. Danza. Juegos. Deportes; 94 - Historia general y por países
Ciències socials, periodisme i documentació
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.