El concurso de la persona física

Author

Alarcón Cañuta, Miguel A.

Director

Guasch Martorell, Rafael

Tutor

Guasch Martorell, Rafael

Date of defense

2019-09-25

Pages

694 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

Partiendo de un análisis de derecho comparado e histórico, seguido de un análisis dogmático-crítico, se establecen las bases dogmáticas para una comprensión de una moderna regulación concursal de la persona física que, regida por fundamentos y principios propios replicables en cualquier ordenamiento, permiten concretizarla como una institución individual o especial, cuya finalidad y objetivos vinculados a la protección de los intereses del deudor han de entenderse trascendentes a la regulación sustantiva, para una adecuada construcción de los elementos o instituciones estructurales de un procedimiento concursal de la persona física. A partir de un análisis valorativo y crítico de la sistemática de la regulación concursal relativa al tratamiento de la insolvencia de la persona física en la legislación concursal española, en consideración al modelo estándar, y a través de una delimitación de los problemas y efectos que posibilitan caracterizarla como eminentemente sancionatoria y restrictiva de los intereses de los deudores; se construye una regulación constitutiva de un procedimiento concursal de la persona física propiamente tal y que obedece a los fines y objetivos contenidos en el principio del fresh start.


Partint d'una anàlisi de dret comparat i històric, seguit d'una anàlisi dogmàtica-crítica, s'estableixen les bases dogmàtiques per a la comprensió d'una moderna regulació concursal de la persona física que, regida per fonaments i principis propis replicables en qualsevol ordenament, permeten concretizar-la com una institució individual o especial, la finalitat i objectius de la qual –vinculats a la protecció dels interessos del deutor– s'han d'entendre transcendents a la regulació substantiva, per a una adient construcció dels elements o institucions estructurals d'un procediment concursal de la persona física. A partir d'una anàlisi valorativa i crítica de la sistemàtica de la regulació concursal relativa al tractament de la insolvència de la persona física en la legislació concursal espanyola, en consideració al model estàndard, i a través d'una delimitació dels problemes i efectes que possibiliten caracteritzar-la com eminentment sancionadora i restrictiva dels interessos dels deutors, es construeix una regulació constitutiva d'un procediment concursal de la persona física pròpiament tal que obeeix a les finalitats i objectius continguts en el principi del fresh start.


Starting from a comparative and historical law analysis, followed by a dogmatic- critical analysis, we establish the dogmatic bases for an understanding of a modern bankruptcy regulation of the natural person that, ruled by its own fundamentals and principles replicable in any legal system, allow to concretize it as an individual or special institution, whose purpose and objectives linked to the protection of the debtor's interests must be understood as transcendental to the substantive regulation, for an adequate construction of the structural elements or institutions of the individual bankruptcy proceeding. From an evaluative and critical analysis of the systematic bankruptcy regulation regarding the treatment of the individual insolvency in the Spanish bankruptcy law, considering the standard model, and through a delimitation of the problems and effects that allow to characterize it as eminently sanctioning and restrictive of the debtors' interests; we construct a legal regulation constitutive of a bankruptcy proceeding for the physical person as such, and that obeys the aims and objectives contained in the fresh start principle.

Keywords

Dret comparat; Derecho comparado; Comparative law; Dret concursal; Derecho concursal; Bankruptcy (Law); Bona fe (Dret); Buena fe (Derecho); Good faith (Law)

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

MAAC_TESIS.pdf

4.427Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)