Universitat de Barcelona. Facultat de Dret
El objeto de estudio de este trabajo es el régimen jurídico internacional de los bienes de doble uso. A tal efecto, la presente investigación se estructura en un primer capítulo dedicado a la delimitación conceptual de la noción en torno a la cual se articula el régimen, seguido de dos partes con dos capítulos cada una. En la primera parte, se delimitan y presentan las características de las fuentes sistematizando, primeramente, los instrumentos jurídicamente vinculantes –normas convencionales y actos normativos de organizaciones internacionales de referencia–, seguidas de las normas de soft-law, señalando en este último caso su influencia en la configuración del régimen. En base al análisis de dichos instrumentos, la segunda parte identifica el contenido jurídico del régimen internacional de bienes de doble uso distinguiendo, para ello, entre las exigencias que se imponen en materia de regulación y control interno y las que se establecen en el área de las relaciones exteriores de los Estados. El trabajo finaliza con la exposición de las conclusiones que pueden extraerse del análisis efectuado y que sustentan la tesis central que deriva de esta investigación: el régimen jurídico internacional de los bienes de doble uso presenta características propias y su objeto de regulación se sitúa en la intersección entre las prohibiciones relativas a la proliferación de las armas de destrucción masiva y el derecho al uso pacífico de los materiales y equipos de naturaleza dual. Lograr el equilibrio entre las dos premisas de esta última proposición es el objetivo de dicho régimen.
L'objecte d'estudi d'aquest treball és el règim jurídic internacional dels béns de doble ús. A aquest efecte, la present investigació s'estructura en un primer capítol dedicat a la delimitació conceptual de la noció entorn de la qual s'articula el règim, seguit de dues parts amb dos capítols cadascuna. A la primera part, es delimiten i presenten les característiques de les fonts sistematitzant, primerament, els instruments jurídicament vinculants –normes convencionals i actes normatius d'organitzacions internacionals de referència–, seguides de les normes de soft-law, assenyalant en aquest últim cas la seva influència en la configuració del règim. En base a l'anàlisi d'aquests instruments, la segona part identifica el contingut jurídic del règim internacional de béns de doble ús distingint, a aquest efecte, entre les exigències que s'imposen en matèria de regulació i control intern i les que s'estableixen en l'àrea de les relacions exteriors dels Estats. El treball finalitza amb l'exposició de les conclusions que es poden extreure de l'anàlisi efectuada i que sustenten la tesi central que deriva d'aquesta investigació: el règim jurídic internacional dels béns de doble ús presenta característiques pròpies i el seu objecte de regulació se situa en la intersecció entre les prohibicions relatives a la proliferació de les armes de destrucció massiva i el dret a l'ús pacífic dels materials i equips de naturalesa dual. Aconseguir l'equilibri entre les dues premisses d'aquesta última proposició és l'objectiu d'aquest règim.
The subject of this paper is the international legal regime on dual-use goods. To this end, this research is structured in a first chapter devoted to the conceptual delimitation of the notion around which the regime is articulated, followed by two parts with two chapters each. In the first part, the characteristics of the sources are delimited and presented by systematizing, first, the legally binding instruments –conventional norms and normative acts of international reference organizations–, followed by the soft-law norms, indicating in the latter case their influence on the configuration of the regime. Based on the analysis of these instruments, the second part identifies the legal content of the international regime of dual-use goods, distinguishing, for this purpose, between the requirements imposed in the area of internal regulation and control and those established in the area of States' foreign relations. The work ends with a presentation of the conclusions that can be drawn from the analysis carried out and that support the central thesis that derives from this research: the international legal regime of dual-use goods has its own characteristics and its object of regulation is located at the intersection between prohibitions relating to the proliferation of weapons of mass destruction and the right to the peaceful use of materials and equipment of a dual nature. Achieving a balance between the two premises of this last provision is the objective of the regime studied.
Armes de destrucció massiva; Armas de destrucción masiva; Weapons of mass destruction; Desarmament; Desarme; Disarmament; Cooperació internacional; Cooperación internacional; International cooperation
341 - International law. Human rights
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Facultat de Dret [192]