El impacto de la creatividad. Estudio de caso en el ámbito de la arquitectura y la biotecnología

Author

Morlà Folch, Teresa

Director

Brunet Icart, Ignacio

Date of defense

2019-06-28

Pages

227 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

Com que la creativitat és una prioritat en l'aprenentatge del segle XXI, l'objectiu de la present tesi és contribuir al coneixement de les claus formatives que caracteritzen els i les professionals creatives. Una d'aquestes claus està en els diferents entorns on es formen i es desenvolupen els i les professionals. Aquest és el motiu pel qual l'estudi s'ha concretat en l'àmbit formal i acadèmic, tenint també present l'àmbit laboral, social i comunitari. Els diferents àmbits s'han estudiat i s'han desenvolupat a través dels sis articles científics que componen els capítols de la tesis, amb la finalitat d'abordar l'objectiu de la tesi. Concretament, el treball de camp de la tesi s'ha centrat per una banda, en una de les carreres acadèmiques amb més tradició, arquitectura, i per l'altre en una de les carreres més noves, biotecnologia. Bàsicament, el context de l'estudi és el Català, excepte el capítol 7 que es desenvolupa a la Universitat d'Aguascalientes (Mèxic). Els resultats d'aquesta investigació destaquen la complexitat del concepte de creativitat i del procés creatiu. Així mateix, s'aporten evidències per a facilitar el desenvolupament d'una activitat científica en relació a la creativitat, destacant-ne els elements que faciliten les capacitats en creativitat tant entre l'alumnat com en professionals dels àmbits estudiats. La tesi doctoral demostra que els i les treballadores s'adapten a les noves realitats socials i plantegen noves respostes als reptes socials actuals. Com per exemple, en l'àmbit de l'arquitectura, es demostra a partir de la creació d'alternatives a l'accés a l'habitatge a través de pràctiques organitzatives creatives. Finalment, en les conclusions es desenvolupen les implicacions teòriques i pràctiques de l'estudi realitzat, així com la concreció de futures línies d'investigació.


Al ser la creatividad una prioridad en el aprendizaje del siglo XXI, el objetivo de la presente tesis es contribuir al conocimiento de las claves formativas que caracterizan los profesionales creativos. Una de estas claves esta en los distintos entornos donde se forman y desarrollan los y las profesionales. Este es el motivo de que, el estudio se haya concretado en el ámbito formal y académico, teniendo también en cuenta el ámbito laboral, social y comunitario. Los diferentes ambientes se han estudiado y se han desarrollado a través de seis artículos científicos en formato de capítulos, al fin de abordar el objetivo de la tesis. Concretamente, el trabajo de campo de la tesis se ha centrado por un lado, en una de las carreras académicas con más tradición, arquitectura, y por el otro, una de las carreras más nuevas, biotecnología. Básicamente, el contexto del estudio es el Catalán, excepto el capítulo 7 que se desarrolla en la Universidad de Aguascalientes (México). Los hallazgos de esta investigación destacan la complejidad del concepto de creatividad y proceso creativo. Así mismo se aportan evidencias para facilitar el desarrollo de una actividad científica en relación a la creatividad, destacándose en esta actividad los elementos que facilitan las capacidades en creatividad tanto entre alumnado como en profesionales de los ámbitos estudiados. La tesis doctoral demuestra que los y las trabajadoras creativas se adaptan a las nuevas realidades sociales y plantean nuevas respuestas a los retos sociales actuales. Como por ejemplo se demuestra en el ámbito de la arquitectura en la creación de alternativas al acceso a la vivienda a través de prácticas organizativas creativas. Finalmente, en las conclusiones se desarrollan las implicaciones teóricas y prácticas del estudio realizado, así como la concreción de futuras líneas de investigación.


Creativity is world-wide known as a key factor in the learning processes of the 21st century. Because of that, the main objective of this thesis is to contribute to the knowledge of the training characteristics and keys factors that define creative professionals. One of these keys relay on the different environments where professionals are trained and developed. This thesis has been carried out studying not only the academic field, but also the formal one, considering the workplace, social environment, and community involved in creativity. In order to address the objective of this thesis, the different environments have been studied and developed through the six scientific articles presented in a chapter format. Specifically, the fieldwork of the thesis has focused on one hand, on the Architecture career as an example of well-established university studies, and on the other hand, the comparatively new career of Biotechnology. Essentially, the context of the study is mostly located in Catalonia, except for chapter 7 which results from the study at the University of Aguascalientes (México). The findings of this research highlight the complexity of the concept of creativity and the creative process. This thesis provides evidence that contributes to the understanding of scientific activity development in relation to creativity. Furthermore, elements that promote creativity capacities among both, students and professionals from the fields under study, are highlighted. The results demonstrate that creative workers adapt easily to new social actualities and they tend to propose novel ideas and solutions to current social challenges. This fact is exemplified in the case study of architecture where the creation of alternatives to access to housing is achieved through creative organizational practices. In the conclusions, the theoretical and practical implications of the study carried out are deepened, as well as the concretion of future research lines.

Keywords

creativitat; procés creatiu; formació; creatividad; proceso creativo; formación; creativity; creative process; learning

Subjects

3 - Social Sciences; 316 – Sociology. Communication; 334 - Forms of organization and cooperation in the economy; 378 - Higher education. Universities

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

29.47Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)