La planificación de los apoyos al alumnado con Discapacidad Intelectual y del Desarrollo en el contexto escolar

Autor/a

Oliveira Rodríguez, Cristina

Director/a

Giné Giné, Climent

Codirector/a

Dalmau Montalà, Mariona

Fecha de defensa

2019-09-13

Páginas

355 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Resumen

En el transcurs de les últimes dècades ens hem anat aproximant a una conceptualització ecològica i sistèmica del desenvolupament que ha afavorit la comprensió de la discapacitat des d'una perspectiva multidimensional i que reconeix de forma decisiva el paper mediador dels suports per a respondre a les necessitats dels alumnes amb discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament (DID). En conseqüència, els suports han de ser gestionats necessàriament de manera ajustada i eficaç per promoure el desenvolupament dels alumnes i millorar la seva qualitat de vida. Per tant, es fa indispensable avaluar i identificar les necessitats de suport dels alumnes amb DID per dissenyar plans de suport ajustats a les seves necessitats. Actualment no es disposa, en el context de Catalunya ni del conjunt de l'Estat, d'un procediment sistematitzat per planificar els suports a l'alumnat amb DID a l'àmbit escolar que parteixi d'una avaluació centrada en les necessitats de suport. En aquest sentit, la present tesi doctoral té per objectiu dissenyar, implementar i avaluar un procediment de planificació dels suports a l'alumnat amb DID en el context escolar ordinari, a la llum del nou constructe de la DID i del paradigma de suports. Els resultats ens permeten afirmar que el procediment de planificació de suports ha estat beneficiós per al progrés dels alumnes amb DID escolaritzats en el context escolar ordinari i els ha permès accedir al currículum general així com promoure més oportunitats inclusives. La tesi pretén ajudar els mestres i equips docents a guiar les seves pràctiques educatives a partir del paradigma de suports.


En el transcurso de las últimas décadas se ha ido extendiendo una conceptualización ecológica y sistémica del desarrollo que ha favorecido la comprensión de la discapacidad desde una perspectiva multidimensional y que reconoce de forma decisiva el papel mediador de los apoyos para responder a las necesidades de los alumnos con Discapacidad Intelectual y del Desarrollo (DID). En consecuencia, los apoyos deben ser gestionados necesariamente de manera ajustada y eficaz para promover el desarrollo de los alumnos y mejorar su calidad de vida. Así, se requiere evaluar e identificar las necesidades de apoyo de los alumnos con DID para diseñar planes de apoyo ajustados a sus necesidades. Actualmente no se dispone, en el contexto de Catalunya ni del conjunto del Estado, de un procedimiento sistematizado para planificar los apoyos al alumnado con DID en el ámbito escolar que parta de una evaluación centrada en las necesidades de apoyo. En este sentido, la presente tesis doctoral tiene por objetivo diseñar, implementar y evaluar un procedimiento de planificación de los apoyos al alumnado con DID en el contexto escolar ordinario, a la luz del nuevo constructo de la DID y del paradigma de apoyos. Los resultados nos permiten afirmar que el procedimiento de planificación de apoyos ha sido beneficioso para el progreso de los alumnos con DID escolarizados en el contexto escolar ordinario y les ha permitido acceder al currículum general así como promover mayores oportunidades inclusivas. La tesis pretende ayudar a los maestros y equipos docentes a guiar sus prácticas educativas a partir del paradigma de apoyos.


In the last decades, an ecologic and systemic conceptualization of development has spread, favoring thus the understanding of disability from a multidimensional perspective that recognizes the mediating role of supports to respond to the needs of students with Intellectual and Development Disabilities (IDD). Consequently, these supports must necessarily be managed in an adjusted and effective way to promote the students’ development and improve their quality of life. It is thus necessary to evaluate and identify the support needs of students with IDD to design support plans tailored to their needs. In Catalonia and the Spanish state, there is currently no systematized procedure to plan supports for students with IDD in the school context based on an evaluation centered in assessing support needs. In this sense, the present doctoral thesis aims to design, implement and evaluate a procedure for planning supports for students with IDD in the mainstream school context, in light of the new IDD construct and the support paradigm. Results highlight that the support planning procedure has been beneficial for students with IDD progress in the mainstream school context and has allowed them to access the general curriculum. Support planning has as well promoted more inclusive opportunities within the school context. This doctoral thesis finally aims to help teachers and their teams to guide their educational practices based on the support paradigm.

Palabras clave

Discapacidad intelectual y del desarrollo; Apoyos; Inclusión educativa; Planificación de apoyos

Materias

159.9 - Psicología; 373 - Enseñanza primaria y secundaria; 376 - Educación especial

Área de conocimiento

Educació

Documentos

Tesi_Cristina_Oliveira.pdf

2.464Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)