Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental
Aquesta tesi tracta l’accessibilitat i les polítiques culturals a Catalunya. Les polítiques en matèria d’accessibilitat en l’àmbit de la cultura són necessàries per garantir el dret de tothom a participar en la vida cultural. No obstant això, en el context català les condicions d’accés encara presenten mancances que fan que la cultura no sigui a l’abast de tothom. La legislació i les intervencions públiques tenen una importància cabdal en l’assoliment d’unes condicions d’accessibilitat a la cultura adequades. En aquesta investigació s’analitza seguint un enfocament crític com apareix l’accessibilitat en diferents àmbits legislatius, posant l’èmfasi en el context català i en la garantia del dret a la participació en la cultura. A més, s’analitza el Pla d’Accessibilitat dels Equipaments Escènics i Musicals 2015-2020, elaborat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, com a exemple de cas d’una intervenció en accessibilitat cultural. Finalment, s’analitzen els agents implicats i les especificitats de les avaluacions en les polítiques d’accessibilitat cultural. En la tesi es mostra que, gràcies al progrés en la legislació relativa a l’accessibilitat, les administracions duen a terme noves formes d’intervenció en l’àmbit cultural adreçades a millorar-ne les condicions d’accés. Malgrat els avenços, les regulacions encara són inconcretes o insuficients en certs aspectes relacionats amb la cultura, la qual cosa determina la qualitat de les intervencions públiques. L’estudi serveix per valorar l’estat de l’accessibilitat en la legislació, de forma concreta en el context català i en l’àmbit cultural, identificar-ne els mèrits i les mancances i proposar línies de millora per tal que les intervencions siguin efectives.
This thesis addresses accessibility and cultural policies in Catalonia. Policies concerning accessibility in the cultural field are necessary in order to guarantee everyone’s right to take part in cultural life. Nevertheless, in the Catalan context there are still conditions that hinder access to culture. Legislation and public policies are crucial for the achievement of the right accessibility conditions to culture. By adopting a critical approach, this research analyses how accessibility appears at various legislative levels —emphasis of the study is placed on the Catalan context as well as on the right to participate in culture. In addition, the study focuses on the Accessibility Plan for the Scenic and Musical Venues 2015-2020, drawn up by the Culture Office of the Catalan government, as an example of a cultural accessibility intervention. Finally, stakeholders and the specificities of evaluation processes concerning cultural accessibility policies are analysed. The research shows that public administrations have outlined a new kind of action plans to tackle access conditions in the cultural field, which has meant progress as regards legislation. In spite of the advances made in legislation, regulations are still unsatisfactory or show vagueness in their address of culture —this affects the quality of accessibility plans. Thus, the study assesses current practices in accessibility legislation, by identifying its strengths and weaknesses and proposing means of improvement in order to make interventions effective
Accessibilitat; Accesibilidad; Accessibility; Polítiques culturals; Políticas culturales; Cultural policies
32 - Politics
Ciències Humanes
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.